Ένα παιχνίδι ή μια κατασκευή με εύκολα υλικά

Απολαμβάνουμε το παιχνίδι μαζί με τους μικρούς μας φίλους με εύκολες κατασκευές, παιχνίδια και τις περισσότερες φορές με ελάχιστο κόστος

 

1. Φτιάχνουμε μάσκες – μονόκερους

Θα χρειαστούμε υφάσματα ή χοντρά χαρτόνια, κόλλα, ψαλίδι και λαστιχάκι

φωτογραφία

 

2. Φτιάχνουμε το γενεαλογικό μας δέντρο

 

Πρόκειται για μια ενασχόληση που θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν το οικογενειακό σας ιστορικό. Επίσης τα παιδιά μπορούν να γίνουν ρεπόρτερ και να ρωτήσουν εσάς ή τους παππούδες τους πως ζούσατε στην ηλικία τους, τι παιχνίδια παίζατε κ.λπ.

Μπορούν τα παιδιά ζωγραφίσουν μόνα τους το δέντρο ή να κατεβάσουν δωρεάν από εδώ ένα έτοιμο template.

 

3. Φτιάχνουμε μελωδούς

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παλιό μας μεταλλόφωνο για να φτιάξουμε έναν μελωδό. Θα χρειαστούμε επίσης σχοινιά και ένα ξύλο.

Φωτογραφία

Μπορούμε να φτιάξουμε μελωδούς και με παλιά κλειδιά (αφού τα βάψουμε για να φαίνονται πιο όμορφα).

Φωτογραφία

Ή ακόμη και με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο θέλουμε

Φωτογραφία

 

4. Φροντίσουμε τους μικρούς μας φίλους

Το καλοκαίρι τα αδέσποτα ζωάκια διψούν οπότε βάζουμε ένα μπολάκι με νερό έξω από το σπίτι μας. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά και να τις βάλουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Για 4 ταΐστρες θα χρειαστούμε: 2 πορτοκάλια (που θα έχουμε αδειάσει το εσωτερικό τους), 8 ξυλάκια, 1 ψαλίδι, 1 νήμα, (και φυσικά κανναβούρι ή ψίχα από ψωμί)

Οι happy hooligans δείχνουν πολλούς ακόμη πρωτότυπους τρόπους για να φτιάξουμε ταΐστρες.

 

5.  Ζωγραφική με τον Μοντιλιάνι

Θα χρειαστείτε ένα μαύρο χαρτόνι 18×24 και λαδοπαστέλ

1.Κόψτε το χαρτί σε 8×18. Διπλώστε το χαρτί κατά το ήμισυ 3 φορές για να φτιάξετε 8 ίσα τμήματα όπως φαίνεται στην εικόνα. Ζωγραφίστε το κεφάλι, το λαιμό και το σώμα όπως δείχνουν οι οδηγίες.

2. Ζωγραφίστε τα μαλλιά

3. Ζωγραφίστε τα μάτια κοντά στην κορυφή του κεφαλιού και το στόμα στο κάτω μέρος. Συνεχίστε με τα μάτια και τα φρύδια όπως δείχνει το σχέδιο

4. Εντοπίστε τις γραμμές του μολυβιού και χρησιμοποιώντας μεγάλη πίεση φτιάξτε χοντρές γραμμές με το μαύρο λαδοπαστελ.

 Συνεχίστε με λαδοπαστέλ για να φτιάξετε το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα. Εάν κάποια από τις μαύρες γραμμές καλυφθεί, ξαναπεράστε την από πάνω.

Πηγή

Ιδού και το βιντεάκι

 

6. Που θα ταξιδέψουμε φέτος; 

 

Γράφουμε και μαθαίνουμε τα ονόματα ηπείρων, ωκεανών, χωρών, ποταμών οροσειρών κ.λπ., κολλάμε το αυτοκόλλητο με τη σημαία πάνω στην αντίστοιχη χώρα και τα αυτοκόλλητα με τα ζωάκια στις χώρες όπου τα συναντάμε.

Παραδείγματα παιχνιδιών

Α…στοπ!

Λέμε από μέσα μας την αλφάβητο και λέμε στο παιδί να μας πει στοπ όποτε πιστεύει. Ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει όσες χώρες/πρωτεύουσες αρχίζουν από το ίδιο γράμμα.

Εντοπίζω και ζωγραφίζω

Ανά ήπειρο, φτιάχνουμε έναν κατάλογο με όλες τις χώρες και ζητάμε στο παιδί να τις βρει και να τις ζωγραφίσει στο χάρτη.

Ή μπορούμε να του ζητήσουμε να ζωγραφίσει τις περιοχές τις Ευρώπης (χώρες Βαλτικής, Βαλκανική χερσόνησος, Σκανδιναβικές χώρες κ.λπ.), ή να ζωγραφίσει τις χώρες που μιλούν ισπανικά, αγγλικά κ.λπ., ή να ζωγραφίσει τις χώρες που βρίσκονται στην τροπική ζώνη κ.λπ.

Μικροί παντογνώστες

Ζητάμε από το παιδί να κλείσει τα μάτια και να δείξει τυχαία μια χώρα στο χάρτη.

Το ρωτάμε κατόπιν:

Τι ξέρεις για την χώρα αυτή;

  • Σε ποια ήπειρο ανήκει;
  • Ποια είναι η πρωτεύουσά της;
  • Τι κλίμα έχει εκεί;
  • Τι βλάστηση έχει;
  • Ξέρεις κάποιο γνωστό αξιοθέατο ή μνημείο της χώρας;
  • Τι αγαθά παράγει η χώρα;
  • Τι πληθυσμό έχει;
  • Με ποιες άλλες χώρες συνορεύει;

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υδρόγειο και ως εργαλείο στην εκμάθηση της ιστορίας προκειμένου να βοηθήσουμε το παιδί να οπτικοποιήσει γεγονότα της ιστορίας ( π.χ. ποιες ήταν οι συμμαχικές χώρες στον α’ παγκόσμιο πόλεμο ή που εκτείνονταν το Βυζάντιο επί εποχής Ιουστινιανού ή του ζητάμε να σημειώσει την αραβική εξάπλωση στο χώρο της Μεσογείου κατά τον 7ο-11ο αι., τις πορτογαλικές και ισπανικές κατακτήσεις κ.λπ.)

Φυσικά οι ερωτήσεις μας διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Βρείτε τις υδρόγειους εδώ και εδώ

 

7. Μα με τα ρολά από χαρτί υγείας;

Φτιάχνουμε κατασκευές με παλιά ρολά κουζίνας ή ρολά από χαρτί υγείας. Πέρα από τα ρολά θα χρειαστείτε χαρτόνια σε διάφορα χρώματα, κόλλα, ψαλίδι και μαρκαδόρους.

 

Φωτογραφία

 

Top