Μάρθα Μαυροειδή, μία από τις σημαντικότερες μουσικούς της νεότερης γενιάς στο τραγούδι και στο πολίτικο λαγούτο

Στο  επεισόδιο του νέου κύκλου εκπομπών ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας συστήνουν τη Μάρθα Μαυροειδή, μια από τις σημαντικότερες μουσικούς της νεότερης γενιάς στο τραγούδι και στο πολίτικο λαγούτο (λάφτα).

Με συστηματικές μουσικές και μουσικολογικές σπουδές στην Ελλάδα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ, η Μάρθα Μαυροειδή δοκιμάζει τα εκφραστικά της μέσα με στόχο μια σύγχρονη προσέγγιση της παραδοσιακής μουσικής, αναζητώντας έμπνευση και σημεία αναφοράς όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στις βαλκανικές και μεσογειακές μουσικές παραδόσεις.

Με πολύπλευρη δραστηριότητα ως μουσικός αλλά και ως δασκάλα, έχει δημιουργήσει το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» και την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Η Ροδιά» που συμμετέχουν μαζί της στην εκπομπή.

Παράλληλα, έχει προσκαλέσει μια παρέα από μουσικούς φίλους και συνεργάτες της, με τους οποίους συμπράττει σε επιλεγμένα τραγούδια και σκοπούς από το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Κορυφαίος ανάμεσά τους, ο σπουδαίος λαϊκός βιολάτορας του Αιγαίου, ο Στάθης Κουκουλάρης από τον Κινίδαρο της Νάξου, που ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα ταξίμια, τους μπάλους, τα ζεϊμπέκικα και τον πολύ ιδιαίτερο καβοντορίτικο χορό. Μαζί με τη Μάρθα Μαυροειδή και τον Στάθη Κουκουλάρη παίζουν οι μουσικοί: Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο), Μαρία Πλουμή (λαούτο), Σπύρος Μπάλιος (λαούτο) και Μιχάλης Μπακάλης (κρουστά).

Στο φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» συμμετέχουν οι: Μάρθα Μαυροειδή, Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού και Τάσος Πούλιος. Χορεύουν μέλη από το «Λύκειο των Ελληνίδων-Περιφερειακό Τμήμα Χορού Χαλανδρίου» (υπεύθυνη: Γεωργία Λυμπεροπούλου, δάσκαλοι χορού: Λία Παπαπαναγιώτου, Γιώργος Κουλοχέρης και Μυρτώ Φινέ). Σκηνοθεσία – Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air. Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας

Top