Let us sing correctly!

Η καλλιέργεια της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του Zoltán Kodály

Συντονισμός – εμψύχωση:  Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini, Εριφύλη Δαμιανού

5 – 11 Αυγούστου

Διάρκεια: 33 ώρες

Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 19.30

Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικά

Μουσικό Χωριό, Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου

 

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να στείλουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα με αναφορά στον τύπο φωνής τους (Σοπράνο-Άλτο-Τενόρο-Μπάσο) στο e-mail:letussingcorrectly@gmail.com(Αγγελική Πλόκα)

“…θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα χαρακτηριστικά ενός καλού μουσικού ως εξής: ένα καλά εκπαιδευμένο αυτί, ένα καλά εκπαιδευμένο μυαλό, μια καλά εκπαιδευμένη καρδιά και ένα καλά εκπαιδευμένο χέρι…”  Με αυτά τα λόγια ο Ούγγρος μουσικοπαιδαγωγός, Ζoltán Kodály, θέτει τις προϋποθέσεις για να γίνει κανείς ένας ολοκληρωμένος μουσικός. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κάθε μουσική δραστηριότητα πρέπει να καθοδηγείται από την εσωτερική αντίληψη, την ακοή και τη φαντασία. Οι δεξιότητες στους τομείς αυτούς αναπτύσσονται μέσα από το τραγούδι, και ως εκ τούτου η φωνή αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο στην παιδαγωγική φιλοσοφία του Ζ.Kodály. Επιπλέον το τραγούδι συντελεί στην καλλιέργεια της μουσικότητας, η οποία αναπτύσσεται κυρίως μέσω του σολφέζ, γι’ αυτό και το σολφέζ θεωρείται το άλφα και το ωμέγα για την ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων! Στόχος του σεμιναρίου είναι να μυήσει βιωματικά τους συμμετέχοντες στις αρχές της παιδαγωγικής προσέγγισης και τη μεθοδολογία διδασκαλίας του Ζ. Kodály, όπως αυτές εφαρμόζονται στην Ουγγαρία, και να προσφέρει προτάσεις για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ελληνική δημόσια και ωδειακή εκπαίδευση. 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δασκάλους/καθηγητές όλων των βαθμίδων της μουσικής εκπαίδευσης, σε μουσικοπαιδαγωγούς, σε μαέστρους χορωδιών, σε φοιτητές μουσικών τμημάτων και σε σπουδαστές/αποφοίτους ωδείων που τους ενδιαφέρει η μουσική παιδαγωγική και το χορωδιακό τραγούδι.

 

Τα εργαστήρια που θα προσφερθούν στα πλαίσια του σεμιναρίου είναι:

Κodály workshop Διδάσκουσες: Αγγελική Πλόκα & Yasmin Folini

“Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την παιδαγωγική προσέγγιση του Z. Kodály και θα βιώσουν έμπρακτα τη μεθοδολογία της, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και εμπλουτιστεί από τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής παιδαγωγικής. Το εργαστήρι αυτό αποβλέπει αφενός στην προσωπική μουσική εξέλιξη των συμμετεχόντων και αφετέρου στην εισαγωγή και εκμάθηση νέων τεχνικών διδασκαλίας

«Διδάσκοντας μουσική στο σχολείο» Διδάσκουσα: Εριφύλη Δαμιανού

Ο Z. Kodály πίστευε ακράδαντα στη δύναμη της εκμάθησης μέσα από χαρούμενες δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Τι καλύτερο από τα μουσικά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μάθουν με φρέσκο κι απολαυστικό τρόπο τις βασικότερες δομές της μουσικής!

«Η μουσικότητα του σώματός μας» Διδάσκουσα: Yasmin Folini

Διατηρώντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Z. Kodály το εργαστήρι αυτό δίνει έμφαση στην ολιστική πρόσληψη της μουσικής ως μια βιωματική διαδικασία που ξετυλίγεται μέσω της αυθόρμητης κίνησης, όπως διαμορφώθηκε από την Dr. Klára Kokas.

Χορωδία Διδάσκουσα: Αγγελική Πλόκα

Όλα τα προηγούμενα εργαστήρια δε θα ήταν ολοκληρωμένα εάν δεν αποσκοπούσαν στη σύνδεση της μουσικής παιδαγωγικής με τη μουσική εκτέλεση. Ένας δάσκαλος μουσικής προσφέρει περισσότερα όταν είναι ένας ενεργός καλλιτέχνης. Στόχος του χορωδιακού εργαστηρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να αντιληφθούν τη φωνή τους, καθώς επίσης και να τραγουδήσουν έργα για μικτές χορωδίες και χορωδίες ομοίων φωνών, που προέρχονται από την ουγγρική μουσική παράδοση αλλά και από τις παραδόσεις άλλων χωρών. 


Angeliki PlokaΑγγελική Πλόκα
www.angelikiploka.com

Η Αγγελική Πλόκα σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας και Μουσική Παιδαγωγική στην Liszt Academy of Music (Kodály Institute) της Ουγγαρίας, Κλασικό Τραγούδι και Διεύθυνση Χορωδίας στο Royal Conservatoire The Hague της Ολλανδίας, και Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Είναι, επίσης, αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Ωδικής, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και Πιάνου. Κατά τα χρόνια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος της Ιnternational Kodály Society (Sarolta Kodály Scholarship), του Ιδρύματος Α. Ωνάση και του Ι.Κ.Υ. 
Μελέτησε διεύθυνση με τους Péter Erdei, Dr. Zoltán Pad, Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Alex Schillings και Kenneth Montgommery. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια διεύθυνσης με τους Daniel Reuss, Fredrik Malmberg, Grete Pedersen, καθώς και σεμινάρια τραγουδιού με τους Άρη Χριστοφέλλη, Σοφία Κυανίδου, Drew Santini κ.ά. Το 2015 επιλέχθηκε στο Tenso Masterclass for Conductors, που διοργανώνει η TENSO, το Ευρωπαϊκό δίκτυο επαγγελματικών χορωδιών (http://www.tensonetwork.eu), του οποίου έκτοτε αποτελεί μέλος της ομάδας νέων μαέστρων. Στα πλαίσια του σεμιναρίου αυτού διηύθυνε τις επαγγελματικές χορωδίες Cappella Amsterdam και Ηelsingin kamarikuoro. Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της, προσεκλήθη για δεύτερη φορά, το 2016, να διευθύνει την Νορβηγική επαγγελματική χορωδία Det Norske Solistkor. 
Η Αγγελική είναι η μαέστρος της Nieuw Kamerkoor Delft και της Amsterdams Studenten Projeckoor. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με διάφορες χορωδίες και ensembles σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Ολλανδία, μεταξύ των οποίων η New Liszt Ferenc Chamber Choir, η Csíkszerda Chamber Choir, η Mixed Choir of the Kodály Institute, η Cecilia International Choir of The Hague, η Residentie Kamerkoor.
Ως τραγουδίστρια έχει στο ενεργητικό της πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών και ρεσιτάλ στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ολλανδία. Έχει συμπράξει σε παραγωγές με την Χορωδία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας (Groot Omroepkoor), το πρότζεκτ Meesters & Gezellen 2016, καθώς και με την Orkest de Ereprijs υπό την διεύθυνση μαέστρων όπως Daniel Reuss, Sigvards Klava, Michael Gläser, Bernard Haitink κ.α.
Στον τομέα της μουσικής παιδαγωγικής έχει αναπτύξει εξίσου έντονη δραστηριότητα. Για σχεδόν μια δεκαετία έχει διδάξει βασική μουσική αγωγή, προπαιδεία, προσχολική αγωγή, θεωρία της μουσικής, σολφέζ, ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και προετοιμασία για την εισαγωγή στα Μουσικά Τμήματα των Α.Ε.Ι. Συχνά προσκαλείται να δώσει σεμινάρια πάνω στη μουσική παιδαγωγική του Z. Kodály. Διδάσκει σολφέζ, θεωρητικά και τραγούδι σύμφωνα με την παιδαγωγική προσέγγιση του Z. Kodály στην Εθνική Χορωδία της Ολλανδίας (Nationale Koren-Vocaal Talent Nederland) και στο School for Young Talent (School voor Jong Talent/Royal Conservatoire The Hague). 
Από το 2016 η Αγγελική διδάσκει στη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης (Royal Conservatoire The Hague) μουσική θεωρία, ανάλυση, καλλιέργεια ακοής, χορωδία και διεύθυνση φωνητικών συνόλων.

 


yasmin2016Yasmin Folini

Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Μουσικής Ακαδημίας Λιστ της Ουγγαρίας (Liszt Academy of Music) στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής. Με υποτροφία του ουγγρικού κράτους ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές (ΒΑ in General Music Studies with Kodály Emphasis) και τις μεταπτυχιακές της σπουδές (ΜΑ in Kodály Music Pedagogy) με Άριστα – Tιμητική Διάκριση. 
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού του Kodály Institute της Liszt Academy of Music. Έχει διδάξει σε σεμινάρια Kodály σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κορέα, Εστονία και Νότια Κορέα.
Η Yasmin ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές από μικρή ηλικία μελετώντας πιάνο με την Δρ. Σοφία Κοντώση. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας του Ωδείου Athenaeum. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς πιάνου και έχει συμμετάσχει σε masterclasses Πιάνου και Μουσικής Δωματίου με τους P.Nagy, A.-M.Ciornei, O.Szabó, D.Blumenthal, B.Berman, J.Colom, M.Gouveia, μεταξύ άλλων.
Τα τελευταία χρόνια συνεχίζει τις σπουδές στο πιάνο με καθηγήτρια την Anikó Novák στην Ουγγαρία, ενώ παράλληλα είναι μέλος της χορωδίας New Ferenc Liszt Chamber Choir (Új Liszt Ferenc Kamarakórus) και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως Péter Erdei, László Norbert Nemes, András Keller, Grete Pedersen, Ko Matsushita κ.α.

 


Erifili 2015Εριφύλη Δαμιανού-Μαρίνη

Η Εριφύλη Δαμιανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., Πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, Διπλωματούχος Πιάνου και Πτυχιούχος Θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θες/νίκης και Διπλωματούχος του Μουσικοπαιδαγωγικού Ινστιτούτου Zoltán Kodály Ουγγαρίας (Red Diploma). Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην Ουγγαρία με καθηγητές τους Pêter Erdei, Eva Rosgonyi και Katalin Kiss. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με τους Αντώνη Κοντογεωργίου, Γιάννη Αδαμίδη, Ernst Koletschka και Doreen Rao. Από το 1992 διδάσκει ως Ειδική Επιστήμων στο τμήμα Μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα εργάζεται και ως καθηγήτρια μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει διακριθεί ως Μαέστρος της Χορωδίας Κοριτσιών Παναγούδας Θεσσαλονίκης με πολλές συναυλίες, ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επί σειρά ετών μαέστρος της Παιδικής και Μικτής χορωδίας του Ωδείου Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Από τον Φεβρουάριο του 2013 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.). Είναι επίσης μαέστρος των χορωδιακών συνόλων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. Ως μουσικοπαιδαγωγός παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και επιμορφώσεις σχετικά με τις διδακτικές προσεγγίσεις των Carl Orff και J. Dalcroze. Ως ερευνήτρια συμμετείχε ενεργά στο Πρόγραμμα Ψυχοακουστικής (I.PS.A.) του Α.Π.Θ. καθώς και στο διατμηματικό πρόγραμμα «Music and the Brain» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και της Α-Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε προγράμματα εξειδίκευσης που αφορούν τον συσχετισμό της μάθησης με την λειτουργία του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο του Sheffield στη Μ. Βρεττανία. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε Ελληνικά και ξένα μουσικοπαιδαγωγικά περιοδικά. Ως μουσικολόγος συνεργάστηκε με τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στη μουσικολογική επιμέλεια προγραμμάτων συναυλιών.

 
Top