Καλοκαίρι 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από την Κατερίνα Πουλοπούλου

Το SNFestival στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος επιστρέφει από 23 έως τις 30 Ιουνίου 2019, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.

 

Το φετινό φεστιβάλ φέρνει στην Αθήνα τη Neneh Cherry, τη Victoria Thiérrée Chaplin, κόρη του θρυλικού Charlie Chaplin και τη σύζυγο του Τομ Χανκς Rita Wilson.

Σύγχρονοι πρωτοπόροι, διεθνείς καλλιτέχνες και κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί ολόκληρου του καλλιτεχνικού φάσματος συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του SNFestival που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
 
Σε αυτό το φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, το Schoolwave συναντά τη Μήδεια, η φωνή της Neneh Cherry το γνήσιο ελληνικό λαϊκό τραγούδι σε ερμηνεία του Γιώργου Μαργαρίτη, οι indie rock ήχοι των Low την κίνηση του Akram Khan, και η νέα σύνθεση του Bryce Dessner (The National) τον Enro Rubik – δημιουργό του ομώνυμου κύβου.
 
Οι εκδηλώσεις όμως δε σταματούν μόνο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο Summer Nostos Festival οι τέχνες συναντούν τον αθλητισμό, τον διάλογο και τις δράσεις συμμετοχής σε ένα πολυπληθές πρόγραμμα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Lisa Hannigan & s t a r g a z e
Η Lisa Hannigan συνεργάζεται με τη μουσική κολεκτίβα s t a r g a z e, ένα σύνολο Ευρωπαίων μουσικών της κλασικής μουσικής, και παρουσιάζουν reworks τραγουδιών της από τα τρία δισκογραφικά της άλμπουμ. (30/6)
 
Sō Percussion
Ένα συνεργατικό κουαρτέτο κρουστών από τη Νέα Υόρκη με ρεπερτόριο που κινείται μεταξύ των γνωστών σύγχρονων συνθετών, όπως οι Steve Reich, David Lang, Caroline Shaw, Bryce Dessner, Julia Wolfe, καθώς και νέων έργων για ακροατές που αγαπούν την περιπέτεια. (23/6)
 
Τετρακτύς

Ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σύνολα μουσικής δωματίου, αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο δυναμικά και πρωτοποριακά κουαρτέτα στην Ευρώπη και γνωστό για τις μουσικές του αναζητήσεις, παρουσιάζει έργα Beethoven, Schnittke και Steve Reich. (25/6)
 
Yale Alumni Chorus & El Sistema Greece
Η πιο πολυπληθής παραγωγή του SNFestival για το 2019.
125 χορωδοί από το πανεπιστήμιο Yale, οι μουσικοί του El Sistema Greece, καθώς και συμφωνική ορχήστρα στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος ερμηνεύουν έργα Brahms και Θεοφανίδη. (29/6)

ΣΚΗΝΙΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

Triptych (Eyes of One on Another)
Η νέα σύνθεση του Bryce Dessner (The National), σε σκηνοθεσία του Daniel Fish, λιμπρέτο του Korde Arrington Tuttle (με κείμενα από τους Essex Hemphill και Patti Smith), βασισμένη στο έργο του Αμερικανού φωτογράφου Robert Mapplethorpe. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο Roomful of Teeth και το ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble. (26/6)
 
Μήδεια (οπερέτα)
Η νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού βασισμένη στη Μήδεια του Μποστ, με την ορχήστρα, τη χορωδία και τους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. (27/6)
 
Bells & Spells by Victoria Thiérrée Chaplin
Το τελευταίο έργο της Victoria Thiérrée Chaplin, κόρη του θρυλικού Charlie Chaplin, με πρωταγωνιστές την κόρη της, και εγγονή του Chaplin, Aurelia Thiérrée, και τον Jaime Martinez. Περίεργοι μηχανισμοί, μαγεμένες συναντήσεις, τρελά μουσικά κουτιά σημαδεύουν το πέρασμα της Aurelia και του Jaime από το Summer Nostos Festival σ´ ένα θέαμα που ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. (26/6)
 
Her Minds I
Ένας λυρικός μύθος βασισμένος στην ιστορία της πρώτης θνητής γυναίκας, της Πανδώρας. Ένα έργο που χρησιμοποιεί μεικτά μέσα  – σύλληψη/ιδέα και σκηνογραφία του Αλέξανδρου Τσολάκη. (28/6)

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (indie rock, folk, pop, R&B, country)

Η Neneh Cherry στο ΚΠΙΣΝ στις 25 Ιουνίου Η Neneh Cherry στο ΚΠΙΣΝ στις 25 Ιουνίου

Neneh Cherry
Πιο ώριμη από ποτέ, η Βρετανο-Σουηδή καλλιτέχνης-icon των 90s παρουσιάζει το πέμπτο της άλμπουμ, ένα προσωπικό και ταυτόχρονα minimal project με σαφείς αναφορές στις αγωνίες και τους αγώνες της ως ευαισθητοποιημένη πολίτης του κόσμου. (25/6)
 
Low
Συμπληρώνοντας 25 χρόνια κοινής πορείας, οι Low των Alan Sparhawk και Mimi Parker (ζευγάρι και στη ζωή), άξιοι εκπρόσωποι της slow tempo rock, επανέρχονται με το νέο και πιο δυναμικό άλμπουμ ”Double Negative”, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το UNCUT ως το Νο1 άλμπουμ της χρονιάς για το 2018. (27/6)
 
Andrew Bird
Λίγο μετά την κυκλοφορία του single ”Bloodless”, ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της indie rock, multi-instrumentalist, βιρτουόζος στο βιολί και εξπέρ στο… σφύριγμα, για πρώτη φορά στη χώρα μας. (24/6)
 
Local Natives
Το Καλιφορνέζικο indie pop συγκρότημα επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας με ώριμο ήχο και τραγούδια από το αναμενόμενο νέο άλμπουμ τους που πρόκειται να κυκλοφορήσει την άνοιξη. (28/6)
 
Balthazar
Ο γνωστός στη χώρα μας από τους Warhaus, Maarten Devoldere, και η βελγική μπάντα του παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιανουαρίου. (25/6)
 
Ezra Furman
Ο εκκεντρικός Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της indie και ψυχεδελικής ροκ, αυθεντικός rock’n’roller, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές του το 4ο άλμπουμ του ”Transangelic Exodus” που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018 με διθυραμβικές κριτικές από την Guardian. (30/6)
 
Η Rita Wilson θα τραγουδήσει μπροστά στο ελληνικό κοινό. Εχει ήδη 4 προσωπικά άλμπουμ Η Rita Wilson θα τραγουδήσει μπροστά στο ελληνικό κοινό. Εχει ήδη 4 προσωπικά άλμπουμ

Rita Wilson
Παγκοσμίως γνωστή για την καριέρα της ως ηθοποιός και παραγωγός, η πολυτάλαντη Rita Wilson καταπιάστηκε με την pop-country μουσική πριν 6 χρόνια και μετρά ήδη 4 άλμπουμ και συνεργασίες με σημαντικά ονόματα του χώρου. Θα την απολαύσουμε σε ένα live με American South διάθεση. (29/6)
 
Nakhane
Ο “one to watch” σύμφωνα με την Guardian, βραβευμένος Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης, νεοεισερχόμενος και στην παγκόσμια μουσική σκηνή, που παραμέρισε τον φόβο και αγκάλιασε τη σεξουαλικότητά του, έρχεται στη χώρα μας για μια συναυλία που θα συζητηθεί. (26/6)
 
L.E.J.
Το γυναικείο τρίο από την Γαλλία με τα εκατομμύρια views στο διαδίκτυο, έγινε παγκοσμίως γνωστό με διασκευές και mashups καλοκαιρινών επιτυχιών το 2015, και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με super up-tempo διάθεση! (29/6)
 
Soap & Skin
Μετά από 6 χρόνια σιωπής και έντονων αλλαγών, η αυστριακή Anja Plaschg επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα με το άλμπουμ ”From Gas to Solid” παρουσιάζοντας ένα live με τον δικό της χαρακτηριστικό experimental pop ήχο. (24/6)
 
Choir! Choir! Choir!
Για άλλη μια χρονιά γίνετε μέρος της μεγαλύτερης διαπολιτισμικής χορωδίας, ακόμα κι αν δεν έχετε τραγουδήσει ποτέ ξανά στη ζωή σας! Το Choir! Choir! Choir! το ιδιαίτερο δίδυμο από το Τορόντο, που έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Patti Smith, ο David Byrne και ο Rufus Wainwright και με εμφανίσεις στο Carnegie Hall και το Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη επιστρέφει στο Summer Nostos Festival. (29 & 30/6)
 
Schoolwave Rewind
Μια συναυλία από συγκροτήματα και μουσικούς που πέρασαν ως μαθητές από το φεστιβάλ Schoolwave και επιστρέφουν ως «απόφοιτοι». (30/6)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Γιώργος Μαργαρίτης
Ο κορυφαίος ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού με πιστό κοινό όλων των ηλικιών, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους συνθέτες και στιχουργούς του είδους. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει – πλαισιωμένος από πολυμελή ορχήστρα– θα είναι επιλογές από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής διαδρομής του, καθώς και ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. (26/6)
 
YALLA 2.0
H πολυτάλαντη performer και δημιουργός Μαρίνα Σάττι με τις Fonés, τις Chóres, την ηλεκτρική της μπάντα, και ένα πλήθος απροσδόκητων συνεργασιών επί σκηνής,  θα μας ταξιδέψει σε ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους αλλά κυρίως θα δώσει ρυθμό και χρώμα στη σκηνή του Summer Nostos Festival (29/6)
 
Mihalis Kalkanis Group
Το έθνικ τζαζ σύνολο του μπασίστα Μιχάλη Καλκάνη παρουσιάζει δικές του συνθέσεις με καλεσμένο τον Nadishana, τον multi-instrumentalist και συνθέτη από τη Σιβηρία. (28/6)
 
Αντώνης Μαρτσάκης – Αντώνης Φωνιαδάκης
Η γνήσια κρητική μουσική και τα ριζίτικα τραγούδια συναντούν το σήμερα, με τον διεθνώς καταξιωμένο Αντώνη Φωνιαδάκη να χορογραφεί τη μουσική του ταλαντούχου Αντώνη Μαρτσάκη! Μια πρωτότυπη σύνθεση που ισορροπεί ισότιμα ανάμεσα στη μουσική και την κίνηση. (27/6)
*Λόγω της φύσης του έργου η περιγραφή της παράστασης επαναλαμβάνεται στην ενότητα Παραστατικές Τέχνες.

DJ SETS

Out of Africa –μία συνεργασία με το Nyege Nyege Festival
Συνεχίζεται για 2η χρονιά η συνεργασία με το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Ουγκάντα, με ξεσηκωτικά DJ sets εκπληκτικών μουσικών από κράτη της αφρικανικής ηπείρου να δίνουν τον ρυθμό στις νύχτες του Summer Nostos Festival!

Κεντρική φωτογραφία ΚΠΙΣΝ: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή

Top