Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση μουσικών δράσεων το 2020

To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή/και αιγίδα μουσικών δράσεων το 2020.

Προτεραιότητες αποτελούν:

• Η ενίσχυση της κινητικότητας Ελλήνων μουσικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό
• Η προώθηση της δικτύωσης και των δημιουργικών συνεργειών μεταξύ νέων καλλιτεχνών και ενίσχυση καινοτόμων συνεργατικών σχημάτων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στον τομέα της μουσικής
• Η στήριξη του έργου νέων καλλιτεχνών
• Η ενίσχυση σύγχρονων μοντέλων πολιτιστικής διοίκησης, σχεδιασμού και παραγωγής μουσικών δράσεων
• Η προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στα πολιτιστικά αγαθά, με έμφαση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
• Η ανάπτυξη δράσεων στην περιφέρεια και η στήριξη και αξιοποίηση τοπικών πολιτιστικών θεσμών
• Η αναπτυξη νέων ακροατηρίων
• Η υποστήριξη πρωτοβουλιών που προωθούν τη συνεργασία με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η βιομηχανική παραγωγή κ.ά.

To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς για υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή/και παροχής αιγίδας για μουσικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του έτους 2020.

Ο χαρακτήρας της επιχορήγησης είναι συμπληρωματικός και οι δράσεις δεν χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από το ΥΠΠΟΑ. Η παρούσα πρόσκληση δεν απευθύνεται σε εποπτευόμενους και τακτικώς επιχορηγούμενους από το ΥΠΠΟΑ φορείς. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η πρόσκληση δεν αφορά αιτήματα επιχορήγησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, υποδομών και εξοπλισμού και αιτήματα που δεν άπτονται του αντικειμένου του σύγχρονου πολιτισμού π.χ. παραδοσιακοί χοροί, λαϊκή παράδοση κ.α.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, υποβάλλουν μέχρι τις 10/03/2020 το αίτημά τους ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (http://drasis.culture.gr/index.php/aithma-epixorigisis/submit).

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ-ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ

Οι φορείς θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες εγγραφής στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (http://drasis.culture.gr/images/odigies_ eggrafis_forea.pdf) , 2 τις συχνές ερωτήσεις (http://drasis.culture.gr/index.php/ component/content/article/14/71-faq) αλλά και τις οδηγίες υποβολής του αιτήματος επιχορήγησης http://drasis.culture.gr/images/odigies_aitimatos.pdf).

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχετικά με την εγγραφή τους ή την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης για επιχορήγηση θα πρέπει να αποστέλλουν email στο dpde@culture.gr ή να απευθύνονται στα τηλέφωνα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα http://drasis.culture.gr/index.php/contact.

Ένας φορέας αποκτά πρόσβαση στη φόρμα του αιτήματος επιχορήγησης όταν:

 Eγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων και

 Υποβάλλει: α) ετήσιους καλλιτεχνικούς απολογισμούς (από το 2017 έως και 2019), επισυνάπτοντας σχετικό εποπτικό υλικό (π.χ. προγράμματα, εκδόσεις, φυλλάδια, αφίσες, δημοσιεύματα σε έντυπα ή ψηφιακά ΜΜΕ). β) ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς των ετών 2017 και 2018, γ) επιχειρησιακό σχέδιο του 2020 και

 Υποβάλλει καλλιτεχνικό και οικονομικό απολογισμό δράσεων που έχουν επιχορηγηθεί από Δημόσιο Φορέα (μόνο στην περίπτωση που έχει επιχορηγηθεί) Όλα τα ως άνω αρχεία θα πρέπει να φέρουν την υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα.

 Οι φορείς που θα λάβουν ενημέρωση ότι έχουν αξιολογηθεί θετικά, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλλουν και οικονομικό απολογισμό του 2019.

Οι ήδη εγγεγραμμένοι φορείς στο Μητρώο θα πρέπει να φροντίσουν για την επικαιροποίηση της εγγραφής τους ώστε όλα τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην ταυτότητά τους να είναι ορθά και πλήρη εφόσον πρώτα διαβάσουν τις συχνές ερωτήσεις (http://drasis.culture.gr/index.php/ component/content/ article/ 14/71-faq)

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας προσκλήσεων, κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα υποβολής ενός μόνο αιτήματος. Ο φορέας δεσμεύεται να υλοποιήσει την προγραμματιζόμενη δράση, όπως αυτή περιγράφεται στην υποβαλλόμενη πρόταση, ανεξάρτητα από το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβει από το ΥΠΠΟΑ. Ο φορέας έχει δικαίωμα τεκμηριωμένα 3 να μεταφέρει την υλοποίηση της προτεινόμενης δράσης μεταγενέστερα εντός του έτους σε σχέση με τον αρχικό προταθέντΑ χρονικό προγραμματισμό αλλά σε καμία περίπτωση πέραν αυτού.

Για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας:

α) οι εγγραφές στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα διακοπούν στις 28/02/2020, έντεκα ημέρες προ της λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για επιχορήγηση και έως ότου ανακοινωθούν στο Μητρώο τα αποτελέσματα των επιχορηγήσεων.

β) με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για επιχορήγηση και έως ότου ανακοινωθούν στο Μητρώο τα αποτελέσματα των επιχορηγήσεων, δε θα γίνεται δεκτό κανένα αίτημα για αντικατάσταση στα επισυναπτόμενα αρχεία των υποβληθέντων αιτημάτων επιχορήγησης στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΠΟΑ

Το ΥΠΠΟΑ, σε ό,τι αφορά την οικονομική και ηθική υποστήριξη φορέων και δράσεων, θέτει τις εξής προτεραιότητες:

 Ενίσχυση της κινητικότητας Ελλήνων μουσικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό

 Προώθηση της δικτύωσης και των δημιουργικών συνεργειών μεταξύ νέων καλλιτεχνών και ενίσχυση καινοτόμων συνεργατικών σχημάτων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στον τομέα της μουσικής

 Στήριξη του έργου νέων καλλιτεχνών

 Ενίσχυση σύγχρονων μοντέλων πολιτιστικής διοίκησης, σχεδιασμού και παραγωγής μουσικών δράσεων

 Προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στα πολιτιστικά αγαθά, με έμφαση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού Ανάπτυξη δράσεων στην περιφέρεια, στήριξη και αξιοποίηση τοπικών πολιτιστικών θεσμών

 Ανάπτυξη νέων ακροατηρίων

 Υποστήριξη πρωτοβουλιών που προωθούν τη συνεργασία με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η βιομηχανική παραγωγή κ.ά.

 

 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

1. Βαθμός υποστήριξης Ελληνικών μουσικών συνόλων και νέων Ελλήνων μουσικών καλλιτεχνών καθώς και της συσπείρωσης νέων και καταξιωμένων μουσικών.

2. Προώθηση του κοινωνικού και πολιτισμικού διαλόγου και τη δημιουργία συνεργειών για την καταπολέμηση των διακρίσεων (φυλής, φύλου, θρησκευτικής πεποίθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας κ.λπ.) και του αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

3. Στόχευση σε παιδιά και νέους για την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στον πολιτισμό, με κατάλληλη σύγχρονη θεματολογία και μεθοδολογία.

4. Πρόβλεψη πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων και ειδικότερα σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές και νησιωτικά συμπλέγματα.

5. Βαθμός ενίσχυσης χώρων πολιτισμού, οι οποίοι μέσα από τη δράση τους φέρνουν σε επαφή δημιουργούς και καλλιτέχνες από διάφορα μουσικά είδη.

6. Μέριμνα για εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους.

7. Η επαρκής ανάλυση του σκεπτικού, του καλλιτεχνικού οράματος, και του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος της πρότασης.

8. Η επαρκής ανάπτυξη της πρότασης και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός της παραγωγής/εκδήλωσης.

9. Ο ολοκληρωμένο σχεδιασμός της δράσης σε καθορισμένο χώρο και χρόνο.

10. Η πρωτοποριακή και ερευνητική καλλιτεχνική εργασία, και η ενασχόληση με πειραματικές αλλά και ιδιότυπες μορφές τέχνης για τον εμπλουτισμό της μουσικής δημιουργίας με νέους τρόπους ερμηνείας και ανάπτυξης εκφραστικών μέσων.

11. Η δυνατότητα της πρότασης να προωθήσει και να ενισχύσει τον διάλογο, την διάδραση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού.

12. Η εν γένει παρουσία και δραστηριότητα του μουσικού σχήματος ως συνόλου, καθώς των επιμέρους συντελεστών που το συγκροτούν στην πολιτιστική ζωή της χώρας, αλλά και η συμμετοχή του σχήματος σε αναγνωρισμένες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά από διαδικασία επιλογής.

13. Ο βαθμός συμβολής στην τοπική παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τον βαθμό ένταξης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τοπικών αρχών, καθώς και τη δυνατότητα σύνδεσης με άλλους τομείς της οικονομίας, ιδίως σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων.

14. Η τήρηση ισορροπίας συμμετοχής φύλων στους συντελεστές της πρότασης.

Σε ό,τι αφορά αιτήματα που σχετίζονται με διοργανώσεις περιοδικού χαρακτήρα (φεστιβάλ, μπιενάλε κ.α.), θα συνεκτιμηθούν τα εξής:  Η τοπική παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση και συμβολή στην απασχόληση (δημιουργία θέσεων εργασίας).  Οι συνεργασίες ανάμεσα στα μέλη της τοπικής κοινότητας και ο βαθμός ένταξης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τοπικών αρχών.  Η δυνατότητα σύνδεσης με την τουριστική ανάπτυξη.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Η αξιολόγηση των αιτημάτων και η σχετική γνωμοδότηση θα γίνει από 5μελή Ομάδα Εργασίας, η οποία θα συγκροτηθεί με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα αποτελείται από 4 προσωπικότητες του χώρου καθώς και την/τον Προϊστάμενη/ο της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

2. Οι Ομάδες Εργασίας θα εξετάσουν μόνο τις προτάσεις για επιχορήγηση που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Προτάσεις που δεν υποβλήθηκαν οριστικά και βρίσκονται σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, κατά τη λήξη της προθεσμίας, δεν θα εξεταστούν.

3. Οι φορείς που θα επιλεγούν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων θα ενημερωθούν για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της απόφασης ανάληψης υποχρέωσης που αφορά στη δέσμευση του εγκριθέντος ποσού της επιχορήγησης, θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού 6 ταχυδρομείου e-mail σχετικά με τις προθεσμίες για τις από μέρους τους ενέργειες σχετικά με την ηλεκτρονική επισύναψη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων αλλά και την ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών.

4. Οι φορείς που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, θα ενημερώνονται σε κάθε στάδιο αυτής (ανακοίνωση αποτελεσμάτων, εγκριθέν ποσό επιχορήγησης κ.α.) μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων.

5. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς που υποστηρίχθηκαν με επιχορήγηση ή/και με αιγίδα τα τελευταία 3 έτη από το ΥΠΠΟΑ για συγκεκριμένες δράσεις οφείλουν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (Επιλογή μενού: Φορείς  Δράσεις Φορέα  Καταχώρηση). Το αίτημα δε δύναται να υποβληθεί χωρίς τη συμπλήρωση της ως άνω φόρμας που συμπεριλαμβάνει και τον απολογισμό. Επιχορηγημένα σχήματα το 2019 τα οποία δεν κατέθεσαν τον απολογισμό τους εγκαίρως ως όφειλαν ή δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους χάνουν το δικαίωμα αίτησης για επιχορήγηση στην τρέχουσα περίοδο.

6. Επισημαίνεται ότι οι φορείς που θα λάβουν επιχορήγηση ή/και αιγίδα υποχρεούνται μετά την ολοκλήρωση της δράσης να καταθέσουν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων απολογιστικά στοιχεία, τα οποία θα θεωρηθούν προαπαιτούμενο κριτήριο για οποιοδήποτε μελλοντικό αίτημα, όπως: -υλικό (π.χ. εκδόσεις, φυλλάδια, αφίσες, δημοσιεύματα στον Τύπο) -αριθμός συμμετοχόντων-θεατών – τιμολόγια και λοιπά παραστατικά πληρωμών -άλλες πληροφορίες και υλικό που σχετίζεται με την υλοποίηση της δράσης και τα επιδραστικά της αποτελέσματα.

7. Οι επιχορηγούμενοι οφείλουν να είναι συνεπείς ως προς τις οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους σε τρίτους. Η μη τήρηση του προγράμματος δραστηριότητας ή η αθέτηση οικονομικών και συμβατικών υποχρεώσεων συνεπάγεται αναθεώρηση, επανακαθορισμό ή και ακύρωση της επιχορήγησης.

8. Επιπλέον, οφείλουν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους όσο το δυνατόν πιο πιστά. Έγκαιρες και ειδικά αιτιολογημένες αλλαγές στην πρόταση βάσει της οποίας εγκρίθηκε η επιχορήγηση και εντός του συγκεκριμένου οικονομικού πλαισίου 7 μπορούν να υποβληθούν προκειμένου να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της Ομάδας Εργασίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ.

9. Τέλος, οφείλουν να αναγράφουν σε όλο το υλικό προώθησης και επικοινωνίας τους ότι επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του. Ο έλεγχος της συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής και της πληρότητας των δικαιολογητικών γίνεται από το Τμήμα Μουσικής της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου.

Δείτε την πλήρη πρόσκληση, τους όρους και τις προϋποθέσεις εδώ.

Το ΥΠΠΟΑ στηρίζει και αναδεικνύει δράσεις ελληνικών πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Πηγή

Top