Ιδέες για ψυχοκινητικά παιχνίδια
Ψάχνοντας για δραστηριότητες ψυχοκινητικής αγωγής για παιδιά στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής, βρήκα το παρακάτω, πολύ ενδιαφέρον, ενδεικτικό πρόγραμμα από τον Κωνσταντίνο Σούτο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, MEd:
A. Αδρή Κινητικότητα
- Ζητάμε από το παιδί να πάει στο δωμάτιό του και να γυρίσει: περπατώντας στα τέσσερα όπως ο σκύλος, βαριά όπως ο ελέφαντας, αθόρυβα όπως το ποντίκι, αδέξια όπως η πάπια, σηκώνοντας το κεφάλι όσο γίνεται ψηλότερα όπως η καμηλοπάρδαλη, με πηδηματάκια όπως το βατραχάκι κτλ.
- Το παιδί περπατάει γύρω από το τραπέζι στις μύτες των ποδιών του και επιστρέφει από την αντίθετη πλευρά περπατώντας στις φτέρνες.
- Ζητήστε από το παιδί να κυλίσει στο πάτωμα από τον ένα τοίχο στον άλλο.
- Μάθετέ του να κάνει τούμπες.
- Να χτυπάει τα χέρια του και να πρέπει να πηδάει συγχρόνως.
- Σχηματίστε στο πάτωμα ένα κύκλο. Το παιδί πηδάει με ενωμένα τα πόδια μέσα και έξω από τον κύκλο. Να επαναλάβει με το ένα πόδι αν μπορεί.
- Βάλτε διάφορα εμπόδια (καρέκλες, σκαμπό, βιβλία κτλ.) στο δωμάτιο. Το παιδί πρέπει να τρέχει χωρίς να τα αγγίξει είτε ελεύθερα στο χώρο είτε ακολουθώντας προκαθορισμένη πορεία τηρώντας τις εντολές σας.
B. Λεπτή Κινητικότητα
1.Το παιδί περπατάει με το ένα χέρι τεντωμένο έχοντας στο επάνω μέρος του χεριού ένα κουτάλι. Δυσκολεύοντας την άσκηση, το παιδί κρατάει το κουτάλι με το ένα του χέρι ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί μέσα ένα βραστό αυγό, μπαλάκι κτλ. περπατάει σε προκαθορισμένη πορεία, συχνά προσθέτοντας και εμπόδια ή συμμετέχει σε αγώνες ισορροπίας αυγών με άλλα παιδιά.
2.Το παιδί να κρεμάσει 10 μανταλάκια σε ένα σχοινί.
3.Να κόψει πάνω σε ένα προσχεδιασμένο χαρτί
4.«Σκούπισμα σε πλαίσιο» Ρίχνουμε στο πάτωμα της τάξης / του σπιτιού (ή ζητάμε από το παιδί να ρίξει) φασόλια, στραγάλια, φακές, ή ό,τι άλλο θέλουμε. Διαλέγουμε ένα χώρο ίσο με ένα πλακάκι (ή μεγαλύτερο, ανάλογα με το πάτωμα που διαθέτουμε) και το επισημαίνουμε με κολλητική ταινία. Στη συνέχεια, ζητάμε από το παιδί να «σκουπίσει» όσα ρίξαμε, με στόχο να τα μαζέψει όλα στο χώρο που του υποδείξαμε.
C. Ισορροπία
1.Δημιουργήστε δύο γραμμές στο πάτωμα με κιμωλία, σπάγκο, σχοινί κτλ. που να απέχουν μεταξύ τους είκοσι εκατοστά και να έχουν μήκος τρία περίπου μέτρα. Το παιδί πρέπει να περπατήσει ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές χωρίς να τις αγγίξει. Να επαναλάβει πηγαίνοντας προς τα πίσω.
2.Βάλτε το να περπατήσει πάνω σε έναν πάγκο. Αν τα καταφέρνει αναποδογυρίστε τον.
3.Το παιδί πρέπει να περπατήσει ολόισια ισορροπώντας ένα μεγάλο βιβλίο στο κεφάλι του.
4.Το παιδί περπατάει στα τέσσερα κουβαλώντας την εφημερίδα, βιβλίο στην πλάτη του.
5.«Περπάτα στη γραμμή». Τοποθετούμε στο πάτωμα χρωματιστές κολλητικές ταινίες. Αρχικά, μπορούμε να δουλέψουμε με μία μόνο ταινία, ενώ στη συνέχεια μπορούμε να αυξήσουμε το βαθμό δυσκολίας τοποθετώντας περισσότερες. Προτρέπουμε το παιδί να περπατήσει πάνω σε κάθε ταινία, ακολουθώντας το χρώμα της, προσέχοντας να μην «φύγει» από την πορεία.
D. Οπτικοκινητικός Έλεγχος
1.«Πέταγμα χειροποίητων στεφανιών». Χρειαζόμαστε χάρτινα πιάτα, χρώματα, κολλητική ταινία και ένα ρολό κουζίνας (χωρίς το χαρτί). Αφού κόψουμε τη βάση των πιάτων και αφήσουμε το γύρω-γύρω, βάζουμε το παιδί να τα ζωγραφίσει. Στη συνέχεια, κολλάμε το ρολό πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο πιάτο, όπως στη φωτογραφία, και προτρέπουμε το παιδί να σταθεί σε προκαθορισμένη απόσταση και να πετάξει ένα – ένα τα χάρτινα πιάτα με στόχο να τα περάσει μέσα από το ρολό.
2.«Βόλεϊ με πόδια». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ειδικό παιδαγωγό, το θεραπευτή ή το γονέα με ένα παιδί ή με μικρή ομάδα παιδιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μπαλόνι, το οποίο πετάμε ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια μας και στηρίζοντας το υπόλοιπο σώμα μας με τα χέρια.
3.Τους ζητάμε να σκάσουν τις σαπουνόφουσκες. Αν τους είναι εύκολο, ορίζουμε ένα συγκεκριμένο μέλος.
4.Το ένα παιδί κυνηγάει την σκιά του άλλου για να την πατήσει.
5.Κυνηγάει να πατήσει το φως του φακού.(αν έχουμε κλειστό χώρο και μπορούμε να περιορίσουμε το φως).
Ε. Σωματογνωσία
1.Δείχνουμε και ονομάζουμε πάνω μας και πάνω στο παιδί το κεφάλι , τα μαλλιά, την μύτη, τα αυτιά και ότι άλλο βρίσκεται σε αυτό, και λέμε λίγα λόγια για το τι κάνει το κάθε ένα από αυτά.
2.Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τα άνω άκρα (χέρι, ώμος, αγκώνας, καρπός, δάχτυλα), τα κάτω άκρα (πόδι, γόνατο, πέλμα, δάχτυλα) και τον κορμό (κοιλιά, πλάτη κτλ.).
3.Έπειτα δείχνουμε τα μέρη του σώματος σε μία κούκλα.
4.Καθόμαστε μπροστά από έναν καθρέφτη και ζητάμε από το παιδί να μας δείξει το χέρι, την πλάτη, τα μαλλιά κτλ.
5.Ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό ή ένα άλμπουμ με φωτογραφίες δείχνουμε σε ανθρώπους που συναντάμε τα μέρη του σώματός τους.
6.Φτιάχνουμε παζλ με ανθρώπινες φιγούρες.
7.Φτιάχνουμε ένα ανθρωπάκι σε χαρτί στο oποίο θα λείπει κάτι πχ τα μάτια και το παιδί πρέπει να το βρει και να το συμπληρώσει.
8.Κλείνουμε τα μάτια του παιδιού με ένα μαντήλι και πρέπει κάθε φορά να λέει που τον ακουμπήσαμε με το μαγικό ραβδάκι μας.
9.Βρίσκουμε τα διπλά μέρη του σώματός μας (πχ μάτια, αυτιά, γόνατα, χέρια κτλ.).
10.Τραγουδάμε το παιδικό τραγουδάκι ” χαρωπά τα δυο μου χέρια να χτυπώ “, και κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις
F. Αμφιπλευρικότητα
1.Παιχνίδια με το μπαλόνι. Θα πρέπει να το χτυπά μόνο με το δεξί ή μόνο με το αριστερό χωρίς να πέσει στο πάτωμα.
2.Πέταγμα της μπάλας του τένις μέσα στο καλάθι μία με το αριστερό, μία με το δεξί.
3.Παιχνίδια με το μπαλόνι. Βάζουμε μία κορδέλα στο χέρι που θέλουμε να χρησιμοποιήσει για να μην πέσει το μπαλόνι κάτω.
G. Αντίληψη χώρου και χρόνου
1.Σε σειρές περπάτημα/τρέξιμο στο τετράγωνο όσο παίζει το ταμπουρίνο. Όταν σταματάει το ταμπουρίνο:
- Μένουν ακίνητοι
- Μένουν ακίνητοι με το ένα πόδι
- Γίνονται όσο πιο μικροί μπορούν- βαθύ κάθισμα
- Κάθονται οκλαδόν
2.Στο μισό γήπεδο, κατευθύνονται εκεί που τους δείχνουμε. Οι αλλαγές γίνονται με σφύριγμα:
- Δείχνω δεξιά/αριστερά και κάνουν πλάγια βήματα δεξιά/αριστερά
- Δείχνω μπρος/πίσω και τρέχουν μπροστά ή πηγαίνουν με πίσω βήματα, πίσω
- Δείχνω πάνω και κάνουν άλματα προς τα πάνω
- Δείχνω κάτω και κάθονται κάτω οκλαδόν
H. Συνεργασία/Δημιουργικότητα
1.Τα παιδιά σε ζευγάρια και τους δίνουμε από ένα τσουβάλι ή μια σακούλα σκουπιδιών την οποία την κρατάνε και οι δύο μαζί. Ο καθένας από μια άκρη της σακούλας. Αδειάζουμε πάλι τα μπαλάκια και με το σφύριγμα θα πρέπει να μαζέψουν όσα περισσότερα μπαλάκια γίνεται μέσα στην σακούλα τους.
2.Ξεκινάει να κυνηγάει ένας. Μόλις πιάσει έναν ενώνονται και κυνηγάνε τους υπόλοιπους χέρι- χέρι. Κάθε ένας που πιάνεται ενώνεται μαζί τους μέχρι να τους πιάσουν όλους.
3.Σε ζευγάρια τρέχουν ο ένας πίσω από τον άλλον. Με το σφύριγμα ο πρώτος μένει ακίνητος με ανοιχτά τα πόδια και ο άλλος περνά από κάτω και αλλάζουν ρόλους συνεχίζοντας το τρέξιμο μέχρι να φτάσουν στη σέντρα.
Το ίδιο μόνο που τώρα ο πρώτος γίνεται όσο πιο μικρός μπορεί και ο άλλος περνά από πάνω.
4.Αδειάζουμε στο γήπεδο κώνους και σε κάποιους από αυτούς βάζουμε ένα φασουλοσάκουλο. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και με το σφύριγμα φεύγουν οι πρώτοι από κάθε ομάδα και αναζητούν φασουλοσάκουλο. Κάθε παίκτης, όταν έρχεται η σειρά του, έχει δικαίωμα να σηκώσει μόνο ένα κώνο. Νικήτρια είναι η ομάδα που έχει μαζέψει τα περισσότερα φασουλοσάκουλα.
5.Χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και ταυτόχρονα σκορπίζουμε στεφάνια σε όλο το γήπεδο. Μόλις σφυρίξουμε τρέχουν πιασμένοι χέρι-χέρι και πάνε να μαζέψουν όσα περισσότερα στεφάνια γίνεται στον κώνο τους. Τα στεφάνια πρέπει να τα μαζεύουν ένα-ένα και κρατώντας τα και οι δύο. (με το ένα κρατάνε τον συμπαίκτη τους και με το άλλο το στεφάνι).