Τα Χριστούγεννα είναι στάση ζωής
Από τη Μαρία Τοπάλη
«…όταν οι ζωές στερούνται μαγείας, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άθλια. Και οι άθλιες και μίζερες ζωές μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε άθλιες ενέργειες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους βοηθήσουμε, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε λίγη μαγεία στις ζωές των ανθρώπων, ακόμη κι αν ήταν για μία μόνο μέρα». Τα λόγια ανήκουν στον «Πατέρα Χριστούγεννα», δηλαδή στον Aη Βασίλη, πρωταγωνιστή και αυτού του τρίτου, κατά σειρά, μυθιστορήματος του Ματ Χέιγκ (για παιδιά 10-100 ετών). Μαζί με τη μικρή Αμέλια (οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες τη γνώρισαν ήδη στο δεύτερο βιβλίο της σειράς) ζει μια συναρπαστική περιπέτεια στη Χώρα των Ξωτικών που καταλήγει στην επίτευξη ειρήνης με τα Κουνέλια του Πάσχα. Η εμπόλεμη έριδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα όπως εκπροσωπούνται από τον Aη Βασίλη και τα Ξωτικά και το Πάσχα όπως εκπροσωπείται από τα Κουνελάκια είναι το εύρημα αυτού του βιβλίου. Ο Χέιγκ είναι θαυμάσιος αφηγητής, καλά εμπεδωμένος στη βρετανική παράδοση του παραμυθιού που «συμβαίνει» σε μιαν άλλη διάσταση του καθημερινού και που διαρκώς χρειάζεται την ενεργή συμβολή μας για να συνεχίσει να υπάρχει. Χαριποτερικό, σοκολατένιο, μπισκοτένιο, απλά εξαιρετικό.
«Α, όχι, τα Χριστούγεννα δεν περνάνε ποτέ, εκτός κι αν το θελήσεις εσύ». «Τα Χριστούγεννα είναι στάση ζωής». Οι φράσεις αποπνέουν αμερικανικό δυναμισμό και αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο αφού απευθύνονται στην έφηβη ηρωίδα της Λόρεν Μάιρακλ από τη νουβέλα «Η προστάτιδα αγία των γουρουνιών». Μαζί με τον σούπερ σταρ Τζον Γκριν και την επίσης ευπώλητη συγγραφέα Μορίν Τζόνσον δημιούργησαν ένα χιονισμένο, χριστουγεννιάτικο τρίπτυχο: σε τρεις αυτοτελείς νουβέλες αφηγούνται διαφορετικές όψεις της ίδιας ιστορίας, με άλλους, κάθε φορά, πρωταγωνιστές που, όμως, λειτουργούν ως δευτερεύουσες φιγούρες στις δυο ιστορίες στις οποίες δεν πρωταγωνιστούν. Οι έξυπνοι και ετοιμόλογοι, ενίοτε απελπισμένοι έφηβοι που επιχειρούν παράτολμες εξόδους στα χιόνια και ερωτεύονται ή συμφιλιώνονται γύρω στα Χριστούγεννα, προσφέρουν απόλαυση ανάλογη μιας καλογυρισμένης σειράς, σε τρία αυτοτελή επεισόδια.
Ενα γαλλόφωνο εικονογραφημένο βιβλίο, σπιρτόζικο και πρωτότυπο, με δομή ηλεκτρονικού παιχνιδιού που στηρίζεται σε σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις γύρω από τον Aη Βασίλη, θα ευχαριστήσει γονείς και παιδιά (8 ετών και άνω) που διαθέτουν αίσθηση του χιούμορ και δημιουργική φαντασία. Ο Aη Βασίλης γίνεται και στο βιβλίο αυτό προσιτός: μολονότι δεν απομαγεύεται, αποκτά χαρακτηριστικά ανθρώπου της καθημερινότητας όντας, για παράδειγμα, διαζευγμένος με μια κόρη, κάνοντας γκάφες που στοιχίζουν τα δόντια σε έναν του τάρανδο, περιμένοντας να γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα, διατηρώντας κήπο με κάκτους.
Κλασική αξία ο Νάνος της Aστριντ Λίντγκρεν, το καλό πνεύμα της χειμερινής φύσης. Εδώ, προστατεύει τρυφερά τις κότες της αγροικίας από την αλεπού Μίκελ: «Αλλά ο γερο-νάνος ξέρει πότε μια αλεπού είναι πεινασμένη. Να το φαγητό σου, καλή μου φίλη!» Η αλεπού το σκέφτεται, πριν μοιραστεί το φαγητό που τα παιδιά αφήνουν κάθε βράδυ για τον Νάνο, χωρίς ποτέ τους να τον έχουν δει.
Ο κατεργάρης Γκριντς του πάντοτε πιπεράτου Δόκτορος Σους που, τα Χριστούγεννα, από κακός και αποσυνάγωγος γίνεται καλός και ενσωματώνεται στην κοινότητα, ο κυνηγημένος από την ανθρώπινη ανοησία Aη Βασίλης του Τριβιζά που αναγκάζεται να μοιραστεί το κελί της φυλακής του με 83 μικρούς αρουραίους και το καλοφτιαγμένο ποτ-πουρί των παραμυθιών του Aντερσεν με βάση μια περσινή παράσταση στο «Μέγαρο» αποτελούν εκλεκτά αναγνώσματα για μεγάλους και μικρούς, χωρίς ίχνος στόμφου και διδακτισμού. Οσο πιο κοινότοπο το θέμα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά), τόσο πιο εντυπωσιακές οι επιδόσεις πρωτοτυπίας και τσαχπινιάς των συγγραφέων και των εικονογράφων!
Διαβάσαμε και σας προτείνουμε
• Ματ Χέιγκ, «Ο Πατέρας Χριστούγεννα κι εγώ», μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη, Πατάκης 2018
• Τζον Γκριν, Μορίν Τζόνσον, Λόρεν Μάιρακλ, «Κάνε να χιονίσει», μτφρ. Χρήστος Καψάλης, Ψυχογιός 2017
• Σιλβί Μισλέν, Ρονάν Μπαντέλ (εικονογράφηση), «Αλήθειες και ψέμματα για τον Άγιο Βασίλη»μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, Μεταίχμιο 2011
• Aστριντ Λίντγκρεν, Εβα Eρικσον (εικονογράφηση), μτφρ. Αννα Παπαφίγκου, Μάρτης 2018
• Dr Seuss, «Γκριντς, Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων», απόδοση Φίλιππος Μανδηλαράς, Ψυχογιός 2018
• Ευγένιος Τριβιζάς, «Ο Aϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους», εικονογράφηση Βαγγέλης Ελευθερίου, Μεταίχμιο 2012
• «Επτά παραμύθια μια ιστορία, ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Χανς Κρίστιαν Aντερσεν», διασκευή Γιώργος Νανούρης, εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης, Μάρτης 2017
Κεντρική εικόνα: Οσο πιο κοινότοπο το θέμα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά), τόσο πιο εντυπωσιακές οι επιδόσεις πρωτοτυπίας και τσαχπινιάς των συγγραφέων και των εικονογράφων.