Οι αφίσες του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον (…)
ὃς ὡς ξένος οὐκ ἔχει τὴν κεφαλὴν ποῦ κλίνῃ.
Οι στίχοι αυτοί του Γεώργιου Ακροπολίτη (13ος αι.) από το Στιχηρόν της Μ. Παρασκευής αποτελούν το μότο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. H πλειοψηφία των έργων που θα παρουσιαστούν στο φετινό φεστιβάλ αντικατοπτρίζουν έναν ευρύτερο προβληματισμό πάνω στην ετερότητα και το διαφορετικό. 

Πατώντας ακριβώς πάνω στο κεντρική αυτή ιδεά η Ιφιγένεια Βασιλείου (με τους συνεργάτες της, Αφροδίτη Σπυροπούλου και Θεόδωρο Κωβαίο) επιχειρούν να αποτυπώσουν τον προβληματισμό τους πάνω στην έννοια της ταυτότητας και της διαφορετικότητας (φυλετικής, έμφυλης, ατομικής), με μια ιστορική αλλά και υπαρξιακή σκοπιά.
Ο αισθητικός πυλώνας πάνω στον οποίον επιλέγουν να βασιστούν, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους, είναι οι παλαιότερες εμβληματικές αφίσες της δεκαετίας του 60 και του 70.

«Ο πολυπρισματικός χαρακτήρας του φετινού φεστιβάλ, μας ώθησαν να δημιουργήσουμε μια σειρά αφισών επιλέγοντας 3 φανταστικά όντα από την ελληνική μυθολογία: την Σφίγγα, τον Πήγασο και τον Μινώταυρο» μας λέει η πολυβραβευμένη σχεδιάστρια Ιφιγένεια Βασιλείου και συνεχίζει «Τα όντα αυτά, που φέρουν ήδη οργανικά την ετερότητα συνδυάζοντας ετερόκλητα στοιχεία, μας ενέπνευσαν να διευρύνουμε το πλαίσιο που τα ορίζει, και να τους προσδώσουμε ένα νέο χαρακτήρα εμφατικό προς τη διαφορετικότητα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Πηγή

Top