Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2017

 27/7 – 1/8 | Κάτω Δρυς | Κύπρος

 

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος μπαίνει στην τέταρτη του χρονιά με δέκα εργαστήρια μουσικής, αφήγησης, αρχιτεκτονικής και ένα artist residency. Καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Η.Π.Α. και Αγγλία θα εισηγηθούν εργαστήρια προτείνοντας εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης και δημιουργίας.

Το χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για τη φιλοξενία των εργαστηρίων, των διαλέξεων και των παραστάσεων που θα διεξάγονται στα πλαίσια του Μουσικού Χωριού. Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια και οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ βραδυνές  συναυλίες και παραστάσεις, ανοικτές προς το κοινό, θα ολοκληρώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα.

Στόχοι του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος:

 

  •    Η υλοποίηση εκπαιδευτικών διαδραστικών εργαστηρίων (masterclasses), των οποίων εισηγητές αποτελούν καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο έργο στα πλαίσια της σύγχρονης ή παραδοσιακής δημιουργίας. Οι θεματικές ενότητες των εν λόγω εργαστηρίων αποβλέπουν σε μια πιο ευρεία και ουσιαστική προσέγγιση των επιμέρους θεματικών, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς καλλιτεχνικής ανάπτυξης.
  •    Η προμελετημένη ή αυθόρμητη εμπλοκή των σπουδαστών και εισηγητών στην ερμηνεία μουσικών,ή άλλων έργων.
  •    Η επωφελής ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών, φιλότεχνων και συμμετεχόντων.
  •    Η δημιουργία μιας υβριδικής καλλιτεχνικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δημιουργίας, όσο και στην παραγωγή / διανομή καλλιτεχνικού υλικού.

 

 

Tα εργαστήρια

 

Μάρθα Μαυροειδή – The Happy Hour Choir
Ένα εργαστήρι για την ανθρώπινη φωνή

Κάθε φωνή είναι μοναδική. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ιδιαιτερότητες της φωνής μας και να πειραματιστούμε με αυτήν με δημιουργικό τρόπο. Το εργαστήρι εξερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής, αντιμετωπίζοντας την σαν μουσικό όργανο. Ξεκινώντας από απλά φωνητικά σχήματα, θα σχηματίσουμε μία ορχήστρα από φωνές, την The Happy Hour Choir. Η The Happy Hour Choir είναι μία ορχήστρα που μεταμορφώνεται σε όχημα για ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής. Μια ορχηστρική σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι, ένα τραγούδι από τη Λιλιπούπολη, μια μελωδία από τις ορχήστρες του Αραβικού κόσμου, ένα Βουλγάρικο πολυφωνικό τραγούδι, ένα Ινδικό ρυθμικό σχήμα, ένα παραδοσιακό τραγούδι από τα Δωδεκάνησα, μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τον επόμενο μουσικό σταθμό. Το εργαστήρι είναι ταυτόχρονα και ένα πείραμα για το πώς συμμετάσχουμε σε ένα σύνολο, πώς συμβάλλουμε με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας σε ένα αποτέλεσμα ομαδικό, ανακαλύπτοντας τη δύναμη της φωνής μας μέσα από την συνύπαρξη με άλλες φωνές.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει τη φωνή του μέσα σε ένα φωνητικό σύνολο, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μουσικούς και μη.

 

Eρμής Μιχαήλ
Μοντέρνα Κιθάρα Vol. 2

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν μεγαλύτερη τεχνική άνεση στο όργανο, εξερευνώντας τον κόσμο του αυτοσχεδιασμού, και ταυτόχρονα να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τον ρόλο της κιθάρας σε ένα μουσικό σύνολο. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα δουλεύονται θέματα τεχνικής, αισθητικής, το κτίσιμο μουσικού λεξιλογίου μελωδικά, αρμονικά και ρυθμικά, στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν τον μουσικό να εκφράζεται με μεγαλύτερη ελευθερία. Το εργαστήρι θα παροτρύνει την περαιτέρω συνεργασία μαθητών διαφόρων οργάνων και με άλλα εργαστήρια με σκοπό να σχηματιστούν μουσικά σύνολα. Στόχοι της σύμπραξης αυτής, θα είναι η ομαδική δημιουργικότητα και εξάσκηση της αντίληψης του προσωπικού ρόλου που έχει ο καθένας μέσα στο σύνολο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε κιθαρίστες όλων των επιπέδων.

 

Ρόδος Παναγιώτου
Afro-Brazilian Percussion

Στο εργαστήρι κρουστών οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα αυθεντικά κρουστά όργανα όπως surdo, ganza, caixa, tamborim, agogo bells, repinique, cuica και pandeiro. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα διδαχθούν για το κάθε κρουστό ξεχωριστά, τη ρυθμολογία, την τεχνική και το φρασεολόγιο. Στα μαθήματα θα δοθεί περισσότερη έμφαση στα είδη της Afro-Brazilian μουσικής όπως Samba Batucada και Samba Reggae. Πέραν από το ατομικό μουσικό βίωμα o στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργήσει στους σπουδαστές την επικοινωνία και δημιουργικότητα, καθώς και τη δύναμη της κοινής προσπάθειας που αποσκοπεί στην εμπειρία της ομαδικής επιτυχίας. Το εργαστήρι αυτό υπόσχεται μία μοναδική εμπειρία στους σπουδαστές αφού στο τέλος των μαθημάτων θα μπορούν να παρουσιάσουν στο κοινό τη δική τους εκτέλεση, βάσει των όσων διδάχθηκαν.

To εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει αυτό το μουσικό είδος και αρέσκεται στον ήχο των κρουστών. Δεν απαιτείται προηγούμενη μουσική παιδεία ή εμπειρία.

 

Γιώργος Καλογήρου
Τόπος, Λόγος, Ήχος – Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

«Σ’ ελέγχ’ η πέτρα που κρατείς
και κλεί φωνή κι αυτήνη»
(Δ. Σολωμός)

 To εργαστήρι δημιουργικής γραφής θα ασχοληθεί με τις τεχνικές μελοποίησης στίχου ή ποιήματος και με τη στιχουργική τέχνη ως υλικό προς μελοποίηση. Πηγή έμπνευσης θα αποτελέσει η έννοια του τόπου, ως σκηνικό στο οποίο δρα και εξελίσσεται η ζωή και η ιστορία των ανθρώπων του, με τόπο αναφοράς την Κύπρο. Για τους σκοπούς του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία τόσο από την κυπριακή παραδοσιακή μουσική όσο και από την ευρύτερη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη / βελτίωση της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων και η άσκησή τους στη σύνθεση διαφορετικών μουσικών και στιχουργικών στοιχείων, εμπνευσμένοι τόσο από τον τόπο τους όσο και από τις προσωπικές τους μουσικές επιρροές.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς, ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές και σε όποιον άλλον τον ενδιαφέρει η τραγουδοποιΐα στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Οι μουσικοί μπορούν να συμμετέχουν με οποιοδήποτε μουσικό όργανο.

 

Φώτης Σιώτας
όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα…

Σύνθεση, ενορχήστρωση και μεταγραφές κομματιών σε συνθήκες πρόβας, με χρήση λουπαδόρων, εφέ, αλλά και ακουστικών οργάνων. Θα δημιουργηθεί μια ομάδα τόσο από άτομα που έχουν σχέση με τα εφέ, όσο και από παίκτες ακουστικών οργάνων. Στόχος είναι να συσταθεί μία ιδιότυπη ορχήστρα που θα μελετήσει μαζί, έτσι ώστε στην πορεία των μαθημάτων να συνθέσει και να μεταγράψει μουσική με τα μέσα που θα αποκτήσει. Ο τρόπος που θα δουλέψουμε: χειρισμός των εφέ και λουπαδόρων, τρόπος χρησιμοποίησής τους σαν μέσο ενορχήστρωσης και παράλληλα το πάντρεμα τους με ακουστικά όργανα.

Το εργαστήρι μπορούν να παρακολουθήσουν σπουδαστές που έχουν σχέση με το χειρισμό εφέ και λουπαδόρων, είτε οργανοπαίχτες είτε τραγουδιστές, αλλά και άτομα με ακουστικά όργανα.

 

Mιχάλης Καπιλίδης
Finding Your Voice

Σαν συνέχεια του περσινού εργαστηρίου, ο Μιχάλης Καπηλίδης θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να πλοηγηθούν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα στο μακρύ ταξίδι για την ανακάλυψη της δικιάς τους φωνής στο όργανό τους. Πιστός στη φιλοσοφία και μέθοδο διδασκαλίας του που αγνοεί οποιοδήποτε μουσικό στυλ (αγνωστικός τρόπος διδασκαλίας), θα δώσει συμβουλές, ασκήσεις, τεχνικές και απόψεις, που μπορεί εύκολα ο κάθε μουσικός να φέρει στα μέτρα του προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του για την προσωπική του έκφραση.

Αφορά κυρίως drummers, αλλά και μπασίστες / κιθαρίστες intermediate / advanced επιπέδου.

 

Alexi David
Eργαστήρι Μουσικής Jazz

Η μουσική jazz διδάσκεται μέσω της προφορικής παράδοσης. Οι σημερινές σχολές εστιάζουν υπερβολικά στην αρμονία (μία ευρωκεντρική αντίληψη), ενώ παραδοσιακά η jazz λειτουργεί με τις ίδιες ελεύθερες αρχές όπως και η αφρικανική μουσική. Στο εργαστήρι θα δημιουργηθούν μουσικά σύνολα ενώ παράλληλα θα γίνεται αναλυτική συζήτηση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρυθμό – αυτό που άλλωστε καθορίζει ηχητικά την jazz μουσική. Θα συζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους παίζονταν κάποιες μουσικές αλλά και το νόημά τους. Σκοπός είναι να μάθουμε μια καινούργια γλώσσα, έναν τρόπο ζωής. Οι μουσικοί θα παίζουν κομμάτια κάτα τη διάρκεια των οποίων μπορεί να διακόπτονται για κριτική ενώ το εργαστήρι δεν θα ασχοληθεί καθόλου με sight-reading, o σκοπός είναι να εστιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο να ακούμε και να μαθαίνουμε με το αυτί. Οι σπουδαστές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σκληρή κριτική, αν χρειαστεί – ελάτε απελευθερωμένοι από εγωισμούς. Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τη μουσική jazz, ισχύουν και για την εκμάθηση οποιασδήποτε άλλης γλώσσας. Το ίδιο ισχύει και για τον ομαδικό αυτοσχεδιασμό – ο τρόπος που ο καθένας μας παίζει στη σκηνή αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους στην καθημερινή μας ζωή. Θα επικεντρωθούμε στη μουσική jazz – αυτή που εγώ ο Alexi David, καθορίζω ως τη μουσική που ακούγεται σαν να προήλθε από τον Louis Armstrong. Δεν θα διαθέσουμε καθόλου χρόνο σε μετέπειτα παράγωγα όπως Electric-Fusion, Ελεύθερο Αυτοσχεδιασμό κ.λ.π.
Αφορά μουσικούς οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και μη-μουσικούς που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της τζαζ μουσικής. Το εργαστήρι θα διδαχθεί στα αγγλικά.

Mαρίνα Κατσαρή
Εργαστήρι Αφήγησης

Η Μαρίνα Κατσαρή επανέρχεται στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος με ένα περιεκτικό εργαστήρι αφήγησης, βιωματικής και εξ ολοκλήρου συμμετοχικής μορφής. Η εισηγήτρια προ(σ)καλεί τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να διασχίσουν  και να εξασκήσουν στην πράξη τη θεωρία της αφηγηματικής τέχνης, να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ανείπωτη δύναμη της προφορικότητας και να εμβαθύνουν στις τεχνικές της ιστόρησης. Επιπλέον, αυτή τη φορά, η Μαρίνα Κατσαρή, ιχνηλατεί τα όρια ανάμεσα στην προσωπική και στη συλλογική αφήγηση, στο «εγώ» και στο «εμείς» των ιστοριών των ανθρώπων, αξιοποιώντας τη δραματοποιημένη αφήγηση. Ακόμα, επιχειρείται μία real-time σύνδεση μεταξύ της καθεαυτής αφήγησης και άλλων παραστατικών τεχνών (μουσική, χορός κ.ά.)

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επίδοξους/ες αφηγητές/τριες, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους team-leaders, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής απασχόλησης.

 

Mανώλης Πάππος
Μπουζούκι

Μέσα από τα χέρια και την αισθητική ενός από τους σπουδαιότερους εν ζωή μπουζουξήδες, θα συζητηθούν τα πάντα γύρω από τα όργανα που χαρακτηρίζουν την λαϊκή παράδοση της Ελλάδας, φανερώνοντας έτσι τις αρετές και τις θετικές πλευρές τους. Το εργαστήρι για μπουζούκι θα αναπτύξει τις δύο σημαντικές ενότητες που αφορούν αυτό το όργανο (και όχι μόνο): τη τεχνική / δεξιότητα και φυσικά τις αρχές του αυτοσχεδιασμού. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στους δρόμους, αλλά και την εναρμόνισή τους.

Αφορά επαγγελματίες μουσικούς και προχωρημένους σπουδαστές μπουζουκιού, τζουρά και μπαγλαμά. * Το συγκεκριμένο εργαστήρι θα διαρκέσει 25 ώρες, από τις 27 – 31 Ιουλίου, μόνο απογευματινές συναντήσεις.

Dave de Rose
Artist Residency

Ο Dave de Rose θα παρευρίσκεται στο Μουσικό Χωριό ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης, αφιερώνοντας χρόνο στο να επισκέπτεται όλα τα εργαστήρια αλλά και παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση των βραδινών jam-sessions. Κατά την αρχική περίοδο του Μουσικού Χωριού, θα επιλέξει ορισμένους σπουδαστές από κάθε εργαστήρι για να δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσιάσει τη δουλειά του την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ Φέγγαρος που θα ακολουθήσει μετά την εβδομάδα του Μουσικού Χωριού. Η ομάδα θα συναντιέται για πρόβες εκτός ωρών των εργαστηρίων, ενώ το ποικίλο υλικό που θα δουλέψει (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συνθέσεων του de Rose) θα εξυπηρετεί τις ικανότητες των σπουδαστών έτσι ώστε να παρουσιάσει μία τελική παραγωγή που θα αναδεικνύει τις διάφορες πτυχές της εκπαίδευσής τους στο Χωριό. Το μουσικό σύνολο θα συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα της τελικής παρουσίασης, όπως τον προγραμματισμό των προβών, τη διαχείριση όλων των πτυχών της προετοιμασίας (από την παρουσίαση επί σκηνής έως τον ήχο), καθώς επίσης και τη μουσική κατεύθυνση και ενορχηστρώσεις. Οι συμμετέχοντες του συνόλου θα ενθαρρυνθούν να αλλάξουν τις συνθέσεις σε σημείο που να είναι μη-αναγνωρίσιμες, έτσι ώστε να να φτιάξουν μια πρωτότυπη παράσταση που θα προβάλλει τις προσωπικότητες και τη δημιουργικότητά τους.

 

Eργαστήρι Αρχιτεκτονικής
Χωρικές Συντυσιές III

Το εργαστήρι βασίζεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας Κάτω Δρύ, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά των δραστηριότητων του φεστιβάλ Φέγγαρος. Κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι  να διερευνήσει πώς μέσα από μια αρχιτεκτονική επέμβαση ενθαρρύνονται οι δημόσιες δραστηριότητες που πηγάζουν κυρίως από την τυχαιότητα της συνεύρεσης στον χώρο, και παράλληλα πώς σε μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση βασισμένη σε ένα υφιστάμενο περιβάλλον μπορούν να φιλοξενηθούν περιοδικές χρήσεις και λειτουργίες που διευκολύνουν τον επισκέπτη του φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα περάσουν από το στάδιο του σχεδιασμού στην υλοποίηση της τελικής κατασκευής στο χώρο, σε κλίμακα ένα προς ένα. Την επιστημονική επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν οι: Ντέλης Παπαδόπουλος, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Τερέζα Τούρβα, Δημήτρης Θωμόπουλος, Δημήτρης Οικονομίδης, Ελένη Φλουρή και  Αντρέας Τσιακλής.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες και άλλους επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες που ασχολούνται με τον χώρο του design.

Το εργαστήρι θα αρχίσει στις 26 Ιουλίου και θα τελειώσει την 1η Αυγούστου με κόστος συμμετοχής €120 (€160 με πέντε μεσημεριανά γεύματα), ενώ στους τους συμμετέχοντες θα παρέχεται δωρεάν διαμονή και πρόσκληση για το Φεστιβάλ Φέγγαρος 2017. (https://xssummerworkshop.com)
*Υποστηρικτής του εργαστηρίου: Πανεπιστήμιο Frederick


Διάρκεια Εργαστηρίων:

Περίπου 30 ώρες, πρωϊνές και απογευματινές συναντήσεις.

Κόστος Συμμετοχής:

Αίτηση συμμετοχής 

  • €210 – περιλαμβάνει πέντε μεσημεριανά γεύματα και πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2017

*Τα γεύματα θα τα παρέχει το εστιατόριο “Το Σπίτι των Ανέμων”.

Διαμονή:

  • Δωρεάν ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος (με ντους και τουαλέτες)
  • Αγροτουριστικά καταλύματα προς ενοικίαση

Πληρωμή:

 

  • Τραπεζικό Έμβασμα
  • Διαδυκτιακά εδώ (ισχύει επιπλέον χρέωση για έξοδα Paypal)
  • Μετρητά/Επιταγή στο γραφείο της Λουβάνα Δίσκοι, Λευκωσία

Eπικοινωνία: τηλ: (+357) 99735225 email: info@louvana.com.cy

Συχνές Ερωτήσεις | FB Page

Top