Η ετήσια αναγνωστική πρόκληση για παιδιά επιστρέφει για το 2018!
Το είπαμε πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να το λέμε: Οι αναγνώστες δε γνωρίζουν ηλικία. Έτσι, για δεύτερη φορά διοργανώνουμε τη δική μας Αναγνωστική Πρόκληση για παιδιά, το #kidsreadathon18.
Και αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι! Το #kidsreadathon18 συνδιοργανώνεται στη 2η χρονιά του από την Κόκκινη Αλεπού και το somuchreading!
Γιατί να το κάνουμε αυτό; Γιατί θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να χαίρονται την ανάγνωση, γιατί θέλουμε να τα δούμε να διαβάζουν διαφορετικά πράγματα, γιατί θέλουμε να έρθουν σε επαφή με πράγματα που θα διευρύνουν τους ορίζοντες τους, γιατί θέλουμε να αναπτυχθούν μαζί με τα αναγνώσματα τους, γιατί θέλουμε να διαβάζουν από το ράφι τους κι από τα ράφια άλλων, γιατί θέλουμε να διαβάσουμε και καινούρια και παλιά βιβλία και γιατί θέλουμε να γίνει η ανάγνωση παιχνίδι. Ας δούμε παρακάτω τις λεπτομέρειες:
Τι είναι η αναγνωστική πρόκληση για παιδιά;
Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσουν τα πιτσιρικάκια σας, μέσα σε όλο το 2018. Είναι ένα παιχνίδι που τα προκαλεί να διαβάσουν συγκεκριμένες κατηγορίες βιβλίων και να συμπληρώσουν τον αριθμό των απαιτούμενων αναγνωσμάτων για ολόκληρη τη χρονιά.
Απαιτούμενων αναγνωσμάτων; Είναι συγκεκριμένος αριθμός δηλαδή;
Και ναι και όχι. Φέτος, η αναγνωστική μας πρόκληση θα έχει 3 στόχους. Θα διαλέξει το κάθε παιδί [με τη βοήθεια των γονιών του] ποιο στόχο θα θέσει για τη χρονιά του. Οι στόχοι είναι τα 13, 26 και 52 βιβλία, δηλαδή 1 βιβλίο ανά 4, 2 και 1 εβδομάδα μέσα στο 2018.
Και πως θα γίνει αυτό;
Παρακάτω θα βρείτε ένα πινακάκι με 52 διαφορετικές προτάσεις. Από αυτές θα πρέπει να συμπληρώσετε τουλάχιστον όσες και ο στόχος που θα διαλέξετε μαζί. Αν για παράδειγμα επιλέξετε το στόχο των 13 βιβλίων, θα πρέπει να συμπληρώσετε τουλάχιστον 13 από τις προτάσεις. Ένα βιβλίο μπορεί να ταιριάζει σε 2 ή περισσότερες από τις προτάσεις, αλλά εμείς θέλουμε να διαβάσει 13 διαφορετικά βιβλία. Έτσι, θα διαλέξετε 1 πρόταση από αυτές για το βιβλίο που θέλετε να ενταχθεί στην αναγνωστική μας πρόκληση.
Αυτό είναι απλά; Εντάξει, εύκολο.
Αμ δεν είναι αυτό μόνο. Η αναγνωστική πρόκληση για παιδιά ακολουθεί τα βήματα της αναγνωστικής πρόκλησης των μεγάλων: Το 50%+1 των βιβλίων που θα διαβάσει θα πρέπει να είναι έργα γυναικών συγγραφέων. Αν δηλαδή θέσετε για πρόκληση τα 13 βιβλία, τα 7 βιβλία που θα διαβάσετε θα πρέπει απαραίτητα να ανήκουν σε γυναίκες. Περισσότερα φυσικά και γίνεται, λιγότερα όχι.
Κι αν ένα βιβλίο έχει έναν άντρα και μια γυναίκα συγγραφέα πως το μετράω;
[Το να υπάρχουν πάνω από 1 συγγραφέας σε ένα βιβλίο συμβαίνει στα παιδικά βιβλία πολύ συχνότερα από τα υπόλοιπα.] Το μετράτε στις γυναίκες. Αν ένα βιβλίο έχει γραφτεί από τουλάχιστον 50% γυναίκες συγγραφείς, μετράει στα έργα γυναικών. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο με 2 άντρες συγγραφείς και 1 γυναίκα, δε μετράει για αυτό τον όρο της αναγνωστικής μας πρόκλησης.
13 βιβλία; Μα το πιτσιρικάκι μου διαβάζει περισσότερα/λιγότερα από τόσα μέσα σε ένα χρόνο!
Αν διαβάζει περισσότερο, υπάρχουν οι στόχοι των 26 και 52 βιβλίων. Αν διαβάζει περισσότερο και από τόσα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα του είναι ευκολότερο να ολοκληρώσει το challenge. Αν διαβάζει λιγότερο, μάλλον η αναγνωστική μας πρόκληση έχει φτιαχτεί για αυτό, για να το κινητοποιήσει να διαβάσει περισσότερα βιβλία μέσα στο 2018. Και ξέρετε τι; Αν τελικά δεν τα καταφέρει να διαβάσει 13 βιβλία δεν πειράζει, η προσπάθεια μετράει. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όσα διαλέξουν ας πούμε τον στόχο των 52 βιβλίων αλλά καταφέρουν να διαβάσουν 45. Σημασία έχει που θα δοκιμάσει τις αναγνωστικές του δυνάμεις.
Όριο ηλικίας υπάρχει; Πόσο μικρός ή μεγάλος μπορεί να είναι κάποιος για να συμμετέχει;
Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας. Αν ο μικρός ή η μικρή σας δε διαβάζει ακόμη, μπορείτε να του διαβάζετε εσείς. Η συμμετοχή μετράει κανονικά. Εάν θεωρείτε πως κάποιες από τις 52 προτάσεις δεν ταιριάζουν με την ηλικία του, μπορείτε απλά να τις προσπεράσετε, βάζοντας μικρότερο στόχο από τα 52 βιβλία [που απαιτούν τη συμπλήρωση όλων των προτάσεων]. Ούτε όριο προς τα πάνω υπάρχει, αν και πιστεύουμε πως η ιδανικές ηλικίες είναι τα παιδιά του Δημοτικού. Θα ήθελα όμως οπωσδήποτε να το κρατήσουμε στους μη-ενήλικες.
Εντάξει, και πως μπορεί να συμμετέχει κάποιος;
Είναι απλό. Καταρχάς πάτε στα σχόλια του ποστ για το #kidsreadathon18 στη σελίδα του somuchreading ή της Κόκκινης Αλεπούς στο Facebook και γράφετε τη φράση «Ναι! Και γω o/η [μικρό όνομα] θα συμμετάσχω στην αναγνωστική πρόκληση του somuchreading!». Ή κάτι τέτοιο, δε θα τα χαλάσουμε στο πως ακριβώς θα το πείτε. Επίσης μην ξεχάσετε να αναφέρετε το πόσα βιβλία βάζει στόχο: 13, 26 ή και τα 52; Έτσι και μεις θα έχουμε μια ιδέα για το πόσοι συμμετέχουν φέτος στο kidsreadathon17 και ποιοι στόχοι μπαίνουν.
Υπάρχει κάποια ημερομηνία λήξης συμμετοχών;
Όχι, απολύτως καμία, δεχόμαστε νέες συμμετοχές όλο το χρόνο.
Τέλεια, εύκολα όλα. Και μετά;
Μετά; Δεν έχει μετά, ξεκινάτε να διαβάζετε!
Ναι οκ. Αλλά δεν κατάλαβα, δηλαδή θα πρέπει να τα διαβάσω με τη σειρά αυτά τα 13, 26 ή 52 βιβλία;
Μα όχι! Εμείς απλά θέλουμε να διαβάσουν βιβλία με βάση τις προτάσεις μας, το πότε και με ποια σειρά θα το κάνουν δε μας απασχολεί. Για παράδειγμα μπορούν να διαβάσουν το 1ο βιβλίο τους το Μάρτη. Ή να κάνουν ένα διάλειμμα μέσα στο καλοκαίρι γιατί αποφασίσανε μόνο να παίζουν στις παραλίες χτίζοντας κάστρα στην άμμο. Γενικά το πρόγραμμά τους το κάνουν μόνα τους, όμως στις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν διαβάσει τα βιβλία που αντιστοιχούν στην πρόκληση που διάλεξαν, για είναι ολοκληρωμένη η αναγνωστική μας πρόκληση. Ορίστε και ένα εκτυπώσιμο pdf για να είναι οργανωμένοι και να σημειώνουν τι διαβάζουν για να μην ξεχνιούνται.
Ψήθηκε! Θα το κάνει!
Αυτά είναι, τέτοια θέλω να ακούω, εμπρός να βρείτε μαζί αντίστοιχα βιβλία στο ράφι του/της και να δηλώσετε συμμετοχή! Ξεκινάμεεε από την 1η του Γενάρη!