Πρόγραμμα Μαρτίου-Απριλίου Εναλλακτικής σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2017
«Ανθρώπινα και Θεία Πάθη»
23 Μαρτίου – 9 Απριλίου 20117
Εναλακτική Σκηνή ΕΛΣ-ΚΠΙΣΝ

Επιμέλεια προγράμματος: Μάρκελος Χσυσικόπουλος – Γιώργος Κουμεντάκης

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ εντάσσει στον προγραμματισμό της έναν κύκλο εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη σημαντικότερη ίσως θεματολογία της παγκόσμιας μουσική ιστορίας, τη λατρεία. Στον κύκλο αυτό θα συνυπάρχουν δείγματα λατρευτική μουσικής από διαφορετικές παραδόσεις, ιστορικές περιόδους και δόγματα. Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο της περίοδο του Πάσχα, ενώ ο πρώτος κύκλος είναι αφιερωμένος στα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη».

Οι Ημέρες Λατρευτική Μουσικής απαρτίζονται από συναυλίες και εκδηλώσει με κοινό θεματικό άξονα, αλλά πού ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις. Κατά τη διάρκεια τους, συναυλίες, παραστάσεις μουσικού θεάτρου, perfomances και διαλέξεις συνυπάρχουν, με στόχο την πολυδιάστατη συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των Ημερών Λατρευτικής Μουσικής, έχει ως εξής:

 

  • Communio

23, 24 Μαρτίου 2017 / Ώρα έναρξης 20:30
Μουσική διεύθυνση-ιδέα: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κουστούμια: Εύα Μανιδάκη
Με το μουσικό σύνολο Latinitas Nostra
Ερμηνεύουν: Μαρί Παλάσκα (υψίφωνος), Γεώργιος Σταύρου (ιεροψάλτης), Μαριάννα Πολυχρονίδη (ηθοποιός), Νικόλας Παπαγιάννης (ηθοποιός)

Πολλές πρωτοχριστιανικές κοινότητες ήδη από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. συνέρχονταν σε κοινές εστιάσεις, τις «Αγάπες», κατά τα πρότυπα του Μυστικού Δείπνου. Οι «Αγάπες» αρχικά τελούνταν μαζί με τη Θεία Ευχαριστία, ενώ από τον 2ο αιώνα αποχωρίστηκαν από το ευχαριστιακό γεγονός, λόγω καταχρήσεων που παρατηρήθηκαν. Παίρνοντας τη πρωτοχριστιανική αυτή πρακτική ως αφορμή για ένα ερευνητικό μουσικοθεατρικό δρώμενο, η διακεκριμένη σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου και ο αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπυλος προτείνουν μια παραληρηματική σύνθεση από συνθέσεις παλιάς μουσικής και πατερικά κείμενα.

  • Caravaggio: Ζώσες εικόνες

29, 30 Μαρτίου 2017 / Ώρα έναρξης 20.30
Εικαστικό δρώμενο Ομάδα Teatri 35 (Gaetano Coccia, Francesco O. De Santis, Antonella Parrella, Geannaro Maria Cedrangolo)
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καρακαντάς (βιολι), Θεόδωρος Κίτσος (νυκτά έγχορδα), Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο)

Την άνοιξη του 1606 ο Καραβάτζιο εγκαταλείπει τη Ρώμη, κυνηγημένος, και περιπλανιέται στη Νάπολη, τη Σικελία και τη Μάλτα. Θα δολοφονηθεί λίγο αργότερα, το 1610, έχοντας επιστρέψει στη Νάπολη και έχοντας ήδη δημιουργήσεις ένα σπουδαίο ρεύμα από μαθητές μιμητές. Ανάμεσα στο φως και στο έρεβος, η ομάδα Teatri 35 με τη συνοδεία ενός σύνολου που ερμηνεύει ζωντανά μουσική μπαρόκ, μας προτείνει μέσω της τέχνης των ζωσών εικόνων, μερικές ματιές στο τέλος του μεγάλου αυτού «καταραμένου» ζωγράφου. Την «υλοποίηση» των πινάκων συνοδεύει ένα σύνολο, όπου συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικού του μπαρόκ ρεπερτορίου.

  • Δια Χριστόν Σαλοί: Μια σταντ-απ λειτουργία

31 Μαρτίου & 1 Απριλίου 2017 / Ώρα έναρξης 20.30
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κούντουρας
Stand-up κωμικός: Δημήτρης Δημόπουλος
Συμμετέχει το σύνολο παλιάς μουσικής: ExSilentio (Ιάσων Μαρμαράς, Φλώρας Παπαδοπούλου, Annemarie Podesser, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Δημήτρης Κούντουρας).

Μεταξύ θεολογίας και κωμωδίας, η παράσταση αυτή, όπου τι stand-up και η παλιά μουσική συνυπάρχουν επί ίσοις όροις, επιχειρεί να προσεγγίσει δύο σημαντικές θεολογικές έννοιες με εντελώς απροσδόκητα εργαλεία. Σημείο εκκίνησης της βραδιάς οι μορφές των «δια Χριστόν σαλών», οι οποίου υπερέβαιναν τα όρια της λογικής και του κοινωνικά αποδεκτού, ερχόμενοι έτσι σε αμεσότερη επαφή με τον Θεό. Ο stand-up κωμικός και λιμπρετίστας Δημήτρης Δημόπουλος θα συναντηθεί επί σκηνής με το σύνολο παλιάς μουσικής Ex Silentio, που διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας.

  • Έρωτας έρημος τόπος: Δύο κύκλοι τραγουδιών για τη Μαρία Φαραντούρη

2 Απριλίου 2017 / Ώρα έναρξης 20.30
Σολίστ: Μαρία Φραντούρη, Βασιλική Καραγιάννη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Σύνθεση – Πιάνο: Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Συμμετέχουν: Τάκης Φαράζης (πιάνο), David Lynch (πνευστά,) Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο)

Σε διάλογο με τη θεματολογία του φεστιβαλικού κύκλου, η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και οι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα παρουσιάσουν το έργο Ο έρωτας τελειώνει τραγικά, σε ποίηση Αγαθής Δημητρούκα και μουσική Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, μαζί με τον κύκλο τραγουδιών Η Βεατρική στην οδό μηδέν του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους του συνθέτη και του Διονύση Καρατζά

  • Παραφράσεις ιερών κειμένων

4, 5 Απριλίου 2017 / Ώρα έναρξης 20.30
Σύνθεση-αυτοσχεδιασμός στο πιάνο Αντώνης Ανισέγκος 
Ερμηνεύει η Ράνια Οικονομίδου
Κείμενα: Γιώργος Κοροπούλης, Έρση Σωτηροπούλου και Γιάννης Μακριδάκης

Τρείς σύγχρονοι Έλληνες συγγραφεί παραφράζουν κείμενα των Ευαγγελιστών καθώς και άλλων ιερών κειμένων, με τη συνοδεία στο πιάνο του σπουδαίου αυτοσχεδιαστή Αντώνη Ανισέγκου. Ο διάλογος με τα ιερά κείμενα είναι μια δημιουργική πρακτική αιώνων, που έχει προκαλέσει ορισμένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της λογοτεχνίας. Σε άμεσο διάλογο με τους Ευαγγελιστές, οι Γιώργος Κοροπούλης, Έρση Σωτηροπούλου και Γιάννης Μακριδάλης θα αντιτάξουν τη δημιουργική τους φωνή στα βασικά κείμενα της χριστιανικής πίστης, δημιουργώντας νέα κείμενα, τα οποία θα παρουσιάσει επί σκηνής η κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου, Ράνια Οικονομίδου.

  • Ο Κυανοπώγωνας στη Via Crucis

6 Απριλίου 2017 / Ώρα έναρξης 20.30
Πιάνο: Γιώργος Κωνσταντίνου
Πριόνι-σφυρί: Νίκος Γιούσεφ

Η μοναδική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ Ο πύργος του Κυανοπώγωνα γίνεται η πλατφόρμα για την προσέγγιση του θέματος του θείου και του ανθρώπινου πάθους. Σε μια παράλληλη ανάγνωση της πορείας του Κυανοπώγωνα και της Via Crucis, της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά, ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου ανασυνθέτει το υλικό των Μπάρτοκ και Λιστ, για έναν απρόσμενο συνδυασμό οργάνων: πιάνο, πριόνι και σφυρί. Το πριόνι μεταφράζει μουσικά τους λυγμούς των συζύγων του Κυανοπώγωνα, αλλά και το θρήνο για τα Πάθη του Ιησού.

  • Τζοακίνο Ροσσίνι, Μικρή επίσημη λειτουργία

Gioachino Rossini, Petite messe solennelle

7, 9 Απριλίου 2017 / Ώρα έναρξης 20.30
Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Διεύθυνση χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης
Συμμετέχουν: Θεοδώρα Μπάκα (υψίφωνος), Νίκος Σπανός (άλτο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο), Κώστας Ράπτης (μπαγιάν).
Συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ.

Η Μικρή επίσημη λειτουργία γράφτηκε το 1863, περισσότερα από 30 χρόνια αφού ο Ροσσίνι είχε σταματήσει να συνθέτει για την όπερα, και χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως «το τελευταίο από τα θανάσιμα αμαρτήματα του γήρατος». Παρουσιάστηκε στο Παρίσι, σε πολύ μικρό κύκλο καλεσμένων του κόμη Πιγιέ-Ουίλ, στην αρχική εκδοχή για δύο πιάνα, αρμόνιο και 12 τραγουδιστές. Η παρουσίαση του έργου στις Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επιχειρεί να αναβιώσει την πρώτη ιδιωτική εκτέλεση, αντικαθιστώντας το αρμόνιο με ακορντεόν, όπως εξάλλου φέρεται να ήταν η αρχική ιδέα του Ροσσίνι.

  • Συναυλία Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας «ΕΛΒΥΧ»

8 Απριλίου 2017 / Ώρα έναρξης 20.30 – Είσοδος Ελεύθερη
Χοράρχης: Γιώργος Κωνσταντίνου

Σε διάλογο με τη Μικρή επίσημη λειτουργία, ένα από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινής μουσικής που ιδρύθηκε το 1977 από τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο, παρουσιάζει ύμνους και αποσπάσματα αναγνωσμάτων από την Υμνολογία της περιόδου του Τριωδίου και από τη Νεκρώσιμο Ακολουθία, καθώς και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: 12, 15 € – Φοιτητικό , παιδικό 8 €

Top