Εργαστήριο «Ρυθμοί και Αριθμοί για παιδιά»

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου
Ώρα 19:30
Τα κρουστά της Τάκη, Πλαταιών 10 Κεραμεικός

Για παιδιά 6-8 ετών

Πληροφορίες-εγγραφές: x.asimina@gmail.com και 6983744415
Δωρεάν το 1ο δοκιμαστικό μάθημα!

Υπεύθυνοι προγράμματος: Χαρά Ασημίνα και Ελίνα Βαφειάδη

Το εργαστήριο αυτό έχει ως στόχο να εξερευνήσει και να συνδυάσει τις ομοιότητες που κρύβουν τα Μαθηματικά με τη μουσική που παράγει το σώμα μας. Μέσω της κρουστικής μορφής έκφρασης «Body music», τα παιδιά αντιλαμβάνονται το σώμα τους ως κρουστό και χρησιμοποιώντας χέρια, πόδια και φωνή παράγουν κοινό παλμό, δικές τους ρυθμικές φράσεις και στην πορεία μελετούν ένα ευρύτερο φάσμα από μουσικά σχήματα. Με αυτό τον τρόπο εξοικειώνονται με τους φυσικούς αριθμούς (μετράνε, συγκρίνουν, επαναλαμβάνουν, προσθέτουν, πολλαπλασιάζουν..) και ανακαλύπτουν ομοιότητες ανάμεσα στα γεωμετρικά και τα μουσικά μοτίβα. Στα πλαίσια του παιχνιδιού, της ομαδικότητας και της συνεργασίας αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους ενώ παράλληλα καλλιεργούν τις μαθηματικές τους δεξιότητες διασκεδάζοντας.

Λίγα λόγια για το BodyMusic:

To BodyMusic, ή αλλιώς μουσική του σώματος αποτελεί μία μορφή τέχνης γνωστή σε διάφορες μουσικές παραδόσεις παγκοσμίως, που συνδυάζει τις κινητικές και ηχητικές ικανότητες του ανθρώπου. Το σώμα λειτουργεί ως εργαλείο και με τη χρήση ρυθμικών τεχνικών παράγει ήχο, φράσεις, μοτίβα.. μουσική. Έχοντας ως αρχικό γνώμονα τον παλμό, ο «μουσικός – χορευτής» συντονίζει χέρια, πόδια, φωνή, μαθαίνει να συγχρονίζεται με το υπόλοιπο σύνολο, να εξελίσσει τον αρχικό κοινό παλμό και να αυτοσχεδιάζει.

Η Ελίνα Βαφειάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον κλασικό και τον μοντέρνο χορό από μικρή ηλικία και απέκτησε το δίπλωμα δασκάλας και χορεύτριας στις κλακέτες (tap dance) μέσω του συστήματος της Αγγλικής Ακαδημίας Χορού ISTD (Imperial Society of Teachers of Dancing) υπό την καθοδήγηση της Ζελίνας Kιλίμη, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Μαθηματικών. Από το 2010 επικεντρώνεται στους κρουστικούς χορούς rhythm tap και body music με μέντορα τον κλακετίστα και μουσικό σώματος Θάνο Δασκαλόπουλο και συμμετέχει σε πολυάριθμα σεμινάρια κρουστικών χορών και παραδοσιακών κρουστών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με διακεκριμένα ονόματα όπως η Roxane Butterfly, Heather Cornell, Max Pollak, Keith Terry, Leela Petronio, Simone Mongelli, Γιώτα Πεκλάρη, Πέτρος Κούρτης, Υshai Afterman κ.α. Από το 2009 δραστηριοποιείται επαγγελματικά και καλλιτεχνικά στο χώρο των κλακετών και του body percussion και συμμετέχει σε σεμινάρια και φεστιβάλ του συγκεκριμένου είδους. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον χώρο της εκπαίδευσης και ενδιαφέρεται για την εξέλιξη μίας προσέγγισης των μαθηματικών εννοιών μέσω της ρυθμολογίας και του χορού

Η Χαρά Ασημίνα είναι μουσικοπαιδαγωγός. Απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών με σπουδές στο πιάνο και στα Ανώτερα Θεωρητικά. Έχει παρακολουθήσει ένα μεγάλο αριθμό μουσικοπαιδαγωγικών σεμιναρίων του συστήματος C.ORFF και εργαστηρίων μουσικοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκιει με το ανοιχτό κέντρο βιωματικής μουσικής αγωγής ”Μαρίζα Κωχ”. Υπήρξε μέλος σε ορχήστρα C.ORFF κρουστών ενηλίκων στην Αθήνα και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ”ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ” όπου συμμετείχε ως μουσικός-ηθοποιός σε παιδικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μαθήτευσε στο διετές εργαστήρι υποκριτικής ”Κ.Θ.Ε.Θ’ ‘(Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης) με δασκάλους τον Β. Οικονόμου και Π. Ζηβαννό. Έχει εργαστεί ως μουσικοπαιδαγωγός και υπεύθυνη διδασκαλίας στην μουσική προπαιδεία σε παιδικούς σταθμούς και γνωστά ωδεία της Θεσσαλονίκης. Υλοποίησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Α. Βουτσινά στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία 10 χρόνια οργανώνει το ”12ήμερο Εργαστήρι Σάμου”που απευθύνεται σε παιδιά 4-11 ετών με στόχο την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από την τέχνη του θεάτρου και της μουσικής. Είναι μέλος της Ελληνικής ΄Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση(Ε.Ε.Μ.Ε.) καθώς και ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης και πολιτισμού σαμart (samart.gr). Τα τελευταία χρόνια παραδίδει ειδικά μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής για βρέφη και γονείς και για παιδια ηλικίας έως 8 ετών στα ‘’Κρουστά της Τάκη’’στον Κεραμεικό.Απο το 2015 συνεργάζεται με τον μουσικοπαιδαγωγό-συγγραφεά Β.Αναγνώστου και διεξάγουν εκπαιδευτικά σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής βασισμένα στο σύστημα C.Orff για ενηλίκους.

facebook event

Top