Επιστροφή στην παιδικότητα, την ανεμελιά, την ελευθερία
Από τον Δημήτρη Αθηνάκη
Έως 31 Δεκεμβρίου
Ομαδική έκθεση «Παιχνίδι Αιών παις εστί παίζων»
Alma Contemporary Art Gallery, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι & Τρίκαλα, Καρανάσιου 13
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 12:00-16:00 – Πέμπτη & Παρασκευή: 12:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ.: 2114003160, www.galleryalma.com
Είναι σαν ένα παραμύθι, σαν μια επιστροφή στις προσωπικές και συλλογικές μας μυθολογίες, στην απαρχή της έννοιας του παιχνιδιού ως μέσου παιδικότητας, ανεμελιάς, ελευθερίας. Οταν η Μαρία Αλμπάνη, της γκαλερί Alma, αποφάσισε να παρουσιάσει μία έκθεση με συνεργάτες της γκαλερί, σκέφτηκε να ζητήσει από τον επιμελητή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπόλη, να… παίξουν. Η έκθεση «Αιών παις εστί παίζων» (ο αιώνας είναι ένα παιδί που παίζει, κατά τον Ηράκλειτο) αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και εικαστικής γλώσσας. Ο διάλογος ανάμεσα στους διαφορετικούς μεταξύ τους καλλιτέχνες είναι μια ενιαία και ομοιογενής αφήγηση, παρά το ετερόκλητο των έργων. Κάτι που καταδεικνύει ότι η έννοια του παιχνιδιού και της παιδικότητας –που διαρκεί πέραν των ηλικιών– είναι αυτή η μικρή, σχεδόν αδιόρατη κλωστή που ενώνει τις μικρές μας ιστορίες, τις προσωπικές μας μνήμες αλλά και τις συλλογικές μας ανάγκες για διαρκείς παιχνιδισμούς με τον εαυτό μας και τους άλλους.
Για παράδειγμα, ο Μιχάλης Μανουσάκης μιλάει για το παιχνίδι του έρωτα, ενώ ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης επιστρέφει, μέσω μιας αρχιτεκτονικής, λαβυρινθώδους εγκατάστασης, στους κοινούς τόπους της παιδικής ηλικίας. Ο Ανδρέας Βούσσουρας «παίζει» με τον Βαν Γκογκ, τη στιγμή που η Νατάσσα Πουλαντζά «ασχολείται» με τον Ματίς. Ο Γιάννης Αδαμάκης, από πλευράς του, επαναφέρει το ποδήλατο μιας παλιάς, για πάντα χαμένης εποχής.
«Καταφέραμε να κάνουμε όλους τους συνεργάτες καλλιτέχνες μας ξανά παιδιά, καθώς τους είχαμε αναθέσει αυτό το θέμα για την έκθεση», μας λέει η Μαρία Αλμπάνη της γκαλερί Alma. «Ο καθένας έπαιξε με το δικό του background, και τελικά καταφέραμε να βγάλουμε το παιχνίδι στη… φόρα». Και το παιχνίδι, πράγματι, βγήκε στη φόρα. Τα έργα των 15 εικαστικών παίζουν και τα ίδια: η πολύχρωμη πολυφωνία τους γίνεται γέφυρα που ενώνει αυτό που ζούμε σήμερα και εκείνο που, ίσως, μας διαμόρφωσε, συχνά χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η έκθεση θα «τρέχει» ταυτόχρονα στην Αθήνα και στα Τρίκαλα, στη δεύτερη γκαλερί Alma, με διαφορετικά έργα των ίδιων ζωγράφων, που φιλοτεχνήθηκαν, τα περισσότερα εξ αυτών, για την έκθεση «Αιών παις εστί παίζων».
Συμμετέχουν: Τ. Μισσούρας, Μ. Μανουσάκης, Μ. Μπιτσάκης, Γ. Αδαμάκης, Αλ. Μαγκανιώτης, Ει. Ματσούκη, Β. Φερτάκη, Α. Βούσσουρας, Ζ. Παπαντωνίου, Μάρτιν Ντόνεφ, Κ. Λάβδας, Κ. Πάτσιος, Ν. Πουλαντζά, Μ. Φούρναρης, Θ. Κατσιπάνος.