Kύκλος σεμιναρίων με τίτλο: Εμβαθύνοντας στην παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας της μουσικής

Ένας μουσικοπαιδαγωγικός κύκλος σεμιναρίων με τίτλο: Εμβαθύνοντας στην παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας της μουσικής, που απευθύνεται σε μουσικούς, με κύριο χώρο διδασκαλίας τους τα ωδεία, από το Ωδείο #Ρυθμοί

Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρεις επιμέρους κύκλους, οι οποίοι θα αποτελούνται από τρία διήμερα σεμινάρια (ένα για κάθε μήνα). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν σε κάθε κύκλο αυτόνομα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής σε κάθε μηνιαίο σεμινάριο ξεχωριστά ή σε τρία σεμινάρια διαφορετικών κύκλων. 

Μας τιμούν με την παρουσία τους εξαιρετικοί εισηγητές, με καταπληκτικές ιδέες. Σκοπός είναι να ξεκινήσει ένας ωραίος και παραγωγικός διάλογος, που θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πρόσωπα και ιδέες.

 

Πρώτος κύκλος

Γεράσιμος Χοϊδάς
Πιανίστας, τσεμπαλίστας

16-17/10 /2021 

 Η ενσωμάτωση της μουσικότητας στην διδασκαλία πιάνου-μια πρόκληση

Δίπλα στην τεχνική κατάρτιση του μαθητή, εμείς οι δάσκαλοι του πιάνου αλλά και των άλλων οργάνων, έχουμε να διαχειριστούμε και την καλλιέργεια της μουσικότητάς του. Μια σπουδαία μουσικοπαιδαγωγός είπε κάποτε “ο μαθητής δεν πρέπει να παίζει ούτε μία νότα χωρίς νόημα”. Μπορεί αυτό να είναι μια υπερβολή, ωστόσο σίγουρα υπάρχει μια απόσταση που πρέπει να διανύσουμε, από τον μαθητή που παίζει με ευχέρεια και τεχνική αρτιότητα, ως τον μαθητή που έχει αναπτύξει μια μουσική συνείδηση και, το κυριότερο, έχει καταφέρει να την ενσωματώσει στο παίξιμό του. Πολλές φορές αυτή η απόσταση είναι δυσδιάκριτη και στην πορεία αντιμετωπίζουμε ερωτήματα όπως τα παρακάτω:

  • Την καλλιέργεια της μουσικής σκέψης και αισθητικής από τα πρώτα κι όλας βήματα αλλά και πιο προχωρημένων μαθητών που για διάφορους λόγους έμειναν πίσω σε αυτό το κομμάτι
  • Τη βοήθεια που μας παρέχει η φωνητική μουσική
  • Τη χρήση της φαντασίας και της σκέψης για την παραγωγή μουσικής
  • Ρυθμός κι εκφραστικότητα
  • Ανάγνωση παρτιτούρας: πίσω από τις νότες κρύβονται πολύ περισσότερα. Πώς αναγνωρίζουμε εκείνα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε μουσικά το έργο και την ατμόσφαιρα του κάθε σημείου.
  • Τη χρήση των Μεθόδων με τρόπο που να καλλιεργεί τη μουσικότητα και την ανάπτυξη ενός ρεπερτορίου διδασκαλίας ως όχημα για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα στις χαμηλές και μέσες εκπαιδευτικές βαθμίδες
  • Τη σημασία των πιο γνωστών “Άλμπουμ για νέους” του ρεπερτορίου
  • Τη σχέση μουσικότητας και τεχνικής: ποικιλία τουσέ, χρήση του χεριού και ηχητικό αποτέλεσμα
  • Τα σημεία στα οποία η τεχνική μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τη μουσικότητα
  • Την αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την αβίαστη σχέση του μαθητή με το όργανο και τη μουσική -προβλήματα ανάγνωσης, τεχνικής, κιναισθητικές δυσκολίες
  • Αναζήτηση του ήχου και της μουσικότητας σε έγχορδα και πνευστά όργανα

Θα χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα έργα ως παραδείγματα αλλά θα μιλήσουμε και για ό,τι προκύψει εκείνη τη στιγμή και απασχολεί τους συμμετέχοντες.

*Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε πιανίστες, αλλά και σε μουσικούς όλων των οργάνων.

 

 

Δημήτρης Μπουζάνης
μαέστρος, πιανίστας

20-21/11 /2021  / Πως να δημιουργήσουμε/χρησιμοποιήσουμε αυτοσχεδιαστικά μελωδίες σε μια χορωδία – Η συνοδεία του πιάνου στη χορωδία.

Ο αυτοσχεδιασμός σε ένα φωνητικό σύνολο βοηθάει τους χορωδούς σε πολλαπλά επίπεδα. Οξύνει την μουσική και ακουστική αντίληψη του χορωδού, αναπτύσσει την ανεξαρτησία των φωνών και διευκολύνει την εκμάθηση πολύπλοκων πολυφωνικών σχέσεων. Η προετοιμασία του αυτοσχεδιασμού επιτρέπει στον διευθυντή του συνόλου να εκμεταλλευτεί σε βάθος τα οφέλη του, γεγονός που καθιστά την προετοιμασία αυτή μια από τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει.

Σε αυτό το διήμερο, θα εξερευνήσουμε μεθόδους δημιουργίας μουσικών θεμάτων, θα συζητηθούν τρόποι διασκευής μελωδίας σαν βάση για αυτοσχεδιασμό και θα αναφερθούμε στη σημασία της συνοδείας πιάνου για φωνητικά σύνολα κατά τη διάρκεια της πρόβας.

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς με γνώση πιάνου και εμπειρία φωνητικών συνόλων.

 

Δρ Ολυμπία Αγαλιανού
Ε.Ε.Π. Διδακτική της Κίνησης και Μουσικής, Ε.Κ.Π.Α

18-19/12/2021  Σωματική ενημερότητα και μουσική ερμηνεία

Το σεμινάριο εστιάζει στην ανάγκη σωματικής προετοιμασίας για την εκτέλεση ενός μουσικού έργου κατά τη διάρκεια της μελέτης, της διδασκαλίας ή της επιτέλεσης και ερμηνείας. Η κίνηση, ως αναπόσπαστο μέρος κάθε τέτοιας προσπάθειας, καθορίζει την ποιότητα του αποτελέσματος. Η σχέση ερμηνευτή/-τριας με το σώμα, η επίγνωση της σωματικής στάσης και της κίνησης, η σχέση χαλαρότητας και έντασης θα διερευνηθούν μέσα από μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες ειδικά για τις απαιτήσεις ερμηνευτών και μαθητευόμενων. 

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων.

 

Δεύτερος Κύκλος

Μαρία Φιλιάνου
Μουσικοπαιδαγωγός, Msc, Υποψήφια διδάκτορας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

22-23/1/2022  – Ειδική Μουσική Παιδαγωγική, Κάθε παιδί μπορεί να μάθει με τον κατάλληλο τρόπο!

Στην μουσική διδασκαλία ο μουσικοπαιδαγωγός επιλέγει την κατάλληλη στρατηγική σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Στόχος μας σε αυτό το σεμινάριο είναι να γνωρίσουμε το θεωρητικό αλλά και πρακτικό πλαίσιο  των επιλογών  που διαθέτει ο μουσικοπαιδαγωγός, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε παιδιού.

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων, καθώς σε κάθε τάξη συναντάμε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

 Δρ. Ελισσάβετ Περακάκη

ΕΕΠ, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

19-20/2/2022   – Οι παιδαγωγικές θεωρίες παίζουν μουσική: πρακτικές προσεγγίσεις κατά τη διδασκαλία των μουσικών οργάνων. 

Πώς εμπλέκονται οι θεωρίες μάθησης κατά τη διδασκαλία ενός μουσικού οργάνου; Τι ρόλο διαδραματίζουν οι ταξινομίες των στόχων; Υπάρχει «χώρος» και χρόνος για την καλλιέργεια μεταγνωστικών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης; Ποιος θεωρείται ο κατάλληλος δάσκαλος; Μπορεί η τάξη να «αντιστραφεί» (flipped); Είναι δυνατή η εξ αποστάσεως διδασκαλία; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δοθούν μέσα από τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών κατά τη διδασκαλία μουσικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα (αρχάριοι και προχωρημένοι) και μέσα από την αξιοποίηση της εμπειρίας και τον προβληματισμό των συμμετεχόντων.

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων

 
 

Ροντούλη Λένα
Μουσικοπαιδαγωγός Orf

19-20/3/2022  – Μία ΟΡΧΗΣΤΡΑ ταξιδεύει

Μπορεί άραγε παίζοντας  «κουτσό» στην αυλή του σχολείου να μάθουμε πώς παίζεται στην ορχήστρα μας ένα κομμάτι blues; Ή … η ιστορία ενός κήπου… να ξετυλίξει την ενορχήστρωση ενός τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι; Ή ………..

Στο σεμινάριό μας βιώνουμε τη δημιουργία ορχήστρας μέσα από την αναζήτηση  νέων δρόμων μουσικής επικοινωνίας και συνεργασίας. Ο Ρυθμός, κινητήριος δύναμη όλων, παίζει με λεκτικά σχήματα, κινητικά – χορευτικά μοτίβα, ηχηρές κινήσεις, μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς. Νέες ιδέες, πλούσιες δράσεις και  ποικίλα ερεθίσματα δομούν ενδιαφέρουσες μουσικοκινητικές διδασκαλίες προσφέροντας στους μαθητές μας, μικρούς και μεγάλους, τη χαρά της  συμμετοχής σε μία ορχήστρα!

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων.

 

 

Τρίτος κύκλος

Νίκος Συρμακέσης
Μουσικολόγος, ΜΑ Εθνομουσικολογίας, Καθηγητής κιθάρας

30-4 και 1-5-2022   / Η ιστορία της μουσικής στο πέρασμα των αιώνων, από το Μεσαίωνα μέχρι και τα πρώτα κινήματα του 20ου αιώνα.

Μέσα από αυτό το σεμινάριο, θα κάνουμε μία περιήγηση στην ιστορία της μουσικής. Ξεκινώντας από το Μεσαίωνα, θα γνωρίσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε περιόδου (Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μπαρόκ, Ροκοκό, Κλασικισμός, Ρομαντισμός), τις γενικότερες κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες σε κάθε περίοδο, τις διάφορες εφευρέσεις και πώς αυτές επηρεάζουν την κάθε εποχή στη μουσική καθώς και τους  σημαντικότερους συνθέτες και τα σπουδαιότερα έργα αυτών.

Επίσης, θα ασχοληθούμε με τα πρώτα κινήματα του 20ου αιώνα, τον Ιμπρεσιονισμό, Εξπρεσιονισμό, Κυβισμό, Φωβισμό και Μινιμαλισμό.

Όλα αυτά θα γίνουν μέσα από τη χρονική προσέγγιση της εποχής στην οποία γράφτηκε ένα μουσικό έργο, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, την αρμονία του, τη μορφολογία του, την ενορχήστρωση και την ερμηνευτική προσέγγιση του καλλιτέχνη – ορχήστρας.

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων

 

Δρ Ολυμπία Αγαλιανού
Ε.Ε.Π. Διδακτική της Κίνησης και Μουσικής, Ε.Κ.Π.Α

28-29/5/2022   –Η κίνηση ως μέσο κατανόησης της μουσικής

Το σεμινάριο προτείνει την κίνηση ως μέσο εξοικείωσης με ένα μουσικό έργο και ως μέσο κατανόησης δομικών και εκφραστικών μουσικών παραμέτρων. Σκοπός είναι η κινητοποίηση των μαθητών, η κατανόηση μουσικών εννοιών και η ολόπλευρη και ουσιαστική διδασκαλία και ερμηνεία μουσικών έργων. Θα αξιοποιηθούν τεχνικές μουσικοκινητικών προσεγγίσεων και η γραφική απεικόνιση του ήχου( γραφική παρτιτούρα). Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε όλους/ες, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινητικών δεξιοτήτων και προσαρμόζονται στο μέγεθος του διαθέσιμου χώρου.

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων

 

 

Λουλάκη Μυρτώ
Μουσικοπαιδαγωγός, ΜΑ Παιδαγωγικής Χορωδίας

26-27/6/2022 — Το μουσικό curriculum των σχολείων Waldorf ως μοντέλο για τη μουσική εκπαίδευση στα ωδεία.

Η εκπαίδευση του συστήματος Waldorf κοιτάζει το παιδί ολιστικά. Εξετάζει τη νευρολογική, σωματική και ψυχολογική ετοιμότητα του παιδιού για το επόμενο βήμα στη μάθηση.  Το μουσικό curriculum απαιτεί από το δάσκαλο να εμφυσήσει στο παιδί μια μουσική ολοκληρωμένη παιδεία

Μέχρι τα 12 χρόνια του, ένα παιδί στα σχολεία Waldorf  θα μάθει να διαβάζει, να ακούει, να παίζει, και να τραγουδάει μουσική. Με αφετηρία την παραδοσιακή μουσική της χώρας του, θα μάθει θεωρία, αρμονία, σύνθεση και ιστορία μουσικής. Θα παίξει μουσική δωματίου, σε ορχήστρα εγχόρδων αρχικά και θα τραγουδήσει σε χορωδία κ μικρά σύνολα. Με άλλα λόγια, θα έχει μία ολοκληρωμένη μουσική γνώση.

Σκοπός του σεμιναρίου, πέρα από την παρουσίαση του curriculum, θα είναι να παρουσιαστούν τρόποι εφαρμογής του στα ωδεία, ώστε να παρέχεται μία ενιαία διδασκαλία μουσικής, χωρίς  να είναι αποκομμένη σε μαθήματα εδώ κι εκεί, και έχοντας μια συνεχόμενη πορεία, με ένα βασικό δάσκαλο για τα θεωρητικά/ακουστικά, που θα βοηθάει και θα συντονίζει τα ειδικά μαθήματα του κάθε παιδιού.

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων

 

Ώρες Σεμιναρίων

Τα Σεμινάρια θα γίνονται ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, τις  εξής ώρες:

Σάββατο 16:30 – 19:30 και Κυριακή 11:30 – 14:30.

Στο Ωδείο #Ρυθμοί, Λ.Πεντέλης 14, Βριλήσσια.

Παρέχονται:

  • Εκπαιδευτικό υλικό και σημειώσεις.
  • Βεβαίωση παρακολούθησης είτε στα μεμονωμένα σεμινάρια, είτε στον ετήσιο κύκλο.
  • Θα διοργανωθεί επίσης τον Ιούνιο, μια Κυριακάτικη συνάντηση με παρουσιάσεις εκπαιδευτικού υλικού στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν όλοι οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων.

Κόστος:

α) Ανά μεμονωμένο σεμινάριο: 55 ευρώ

β) Ανά 3μηνο κύκλο σεμιναρίων: 150 ευρώ

γ) Ετήσιος Κύκλος: 440 ευρώ

* Λόγω του Covid-19, θα είναι περιορισμένος ο αριθμός ατόμων που θα παρακολουθήσουν. Απαιτείται κράτηση θέσης-θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες

Top