Εκπαιδευτικά σεμινάρια μουσικοκινητικής ενηλίκων

“Nότες-Λόγια-Βήματα-Ηχοπερπατήματα”
(Μουσικοκινητική για όλες τις ηλικίες)

Για πέντε Κυριακές και ώρες 11:00-15:00

Τα Κρουστά της Τάκη, Πλαταιών 10, Κεραμεικός
Δεν είναι απαραίτητη η μουσική γνώση
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 
Πληροφορίες και όροι συμμετοχής: x.asimina@gmail.com και 6983744415

Ο Βασίλης Αναγνώστου και η Χαρά Ασημίνα, μετά την μεγάλη περσινή αποδοχή και επιτυχία, ξεκινούν με το νέο έτος τα ”Ηχοπερπατήματα” εμπλουτισμένα και ανανεωμένα με υλικό που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιών (από την βρεφική έως την ενήλικη!) 

Τα Σεμινάρια απευθύνονται σε: δασκάλους,μουσικούς,εργοθεραπευτές, νηπιαγωγούς,γονείς, γυμναστές και εμψυχωτές και σε όποιον ενδιαφέρεται να ανοίξει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1η Συνάντηση-21/1/2018

Α. Ρυθμομαστορέματα
Μετρώντας το χώρο μα βήματα και τον χρόνο με χτυπήματα
Η παρτιτούρα με τα χρώματα και η Ορχήστρα με τα…σώματα!
Λέξεις ρυθμικές, φράσεις χορευτικές!
Παιχνίδια ρυθμού: ”Μια βόλτα στο τσίρκο” για ηλικίες 2 έως 6 ετών
Ένα μέτρο, τρεις ρυθμοί: Απτάλικος+καρσιλαμάς+καμηλιέρικος

Β. Ηχομαγειρέματα
Παρτιτούρα με λέξεις και φράσεις
Ορχήστρα κουζίνας ή Κουζινοκαταστάσεις!
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει;;; Μια παροιμία παίζεται+τραγουδιέται+χορεύεται!-
Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής: Λόγος +ρυθμός+μουσική+χορός. Μια ολοκληρωμένη Μουσικοκινητική προσέγγιση ενός Δημοτικού τραγουδιού

2η Συνάντηση:4/2/2018

Α. Μουσική μια γλώσσα μαγική!
Ξεκαθάρισμα βασικών εννοιών: Μέτρο-Ρυθμός, Παύση-Σιωπή, Κλίμακα, Ένταση, Χρώμα-Ηχόχρωμα, Τούτι-Σόλο,Λεγκάτο-Στακάτο(μακρύς-κοφτός ήχος)
”Η ιστορία του πενταγράμμου”-Πρώτη επαφή με τις νότες στο χαρτί(για προνήπια και νήπια)

Β. Στήσιμο Ορχήστρας Ορφ…

Γ. Εκμάθηση τριών τραγουδιών! -Μόνο με κρουστά ρυθμικά

3η Συνάντηση 25/2/2018

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (επτά -και …κάτι- αλλιώτικοι τρόποι για να ξυπνήσει ο γίγαντας που κοιμάται μέσα μας)
1.Παράξενα παιχνίδια γνωριμίας.
2.Παράξενα σήματα-σχήματα-στάσεις-ισορροπίες. Η γλώσσα του σώματος.
3.Πέντε νότες, δυο μπαγκέτες κι όλοι γίναμε συνθέτες!!!
4.Βήμα-βήμα βαδίζω στο ρυθμό. Βήμα-βήμα φτιάχνω το δικό μου το χορό!
5.Το αγαπημένο μου παιχνίδι. Από τη φήμη στο θρύλο! Ήταν ή δεν ήταν;
6.Ένα σακούλι γεμάτο παράξενα κι απροσδόκητα. Ότι και να διαλέξεις. θα μας το πεις με λέξεις. Και κάπως έτσι μια ιστορία γεννιέται…
7.Χρωματιστές ιστορίες. Με ήχους, χρώματα κι αρώματα, ντύνω την ιστορία μου.

4η Συνάντηση- 4/3/2018

Παρα-μυθο-νομίες-Ένα τετράωρο αφιερωμένο στους παραμυθάδες και τα μυστικά τους.
(Μεταμορφώνοντας παροιμίες, αινίγματα, τραγούδια και …παραμύθια σε παραμύθια!)
1.Ο κρός-μι και τα μυστικά της αφήγησης…
2.Χρωματίζοντας τις λέξεις. Ο Αφηγητής-γητευτής.
3.Δυο λογιών απώλειες-Δυο λογιών ήρωες-Δυο δρόμοι για τη μυθοπλασία.
α. Ο βοσκός κι ο βασιλιάς-Το δημιουργικό ερώτημα.
β. Οι νταήδες-Η δημιουργική αυθαιρεσία.
4.Γάιδαρος στο πανηγύρι. Μια παροιμία γεννά μια ιστορία.
5.Ο παπάς κι η παπαδιά. Κι ένα αίνιγμα γεννά μια ιστορία.
6.Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας. Μια ιστορία που… πειράξαμε λιγάκι!
7.Κι αν ο ποντικός δεν πάρει το φυτίλι;;; Το σπάσιμο της αλυσίδας και οι συνέπειες του.
8.Δημιουργικό Εργαστήρι: Τρεις ομάδες-Τρία δημοτικά τραγούδια-Τρεις ιστορίες!

5η Συνάντηση- 18/3/2018

Τι σκεπάρνια, τι πριόνια, τι μαστορική! Κατασκευάζουμε τρία αυτοσχέδια μουσικά οργανάκια κι ένα Θέατρο… τσέπης.
Και κλείνουμε με μια μικρή και λαμπερή, γιορτή!

Στο τέλος δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής

Ο Βασίλης Αναγνώστου γεννήθηκε στο Σκουτάρο Λέσβου και μεγάλωσε στη Νέα Ερυθραία Αττικής. Πήρε πτυχίο Ηλεκτρονικού από το Σιβιτανίδειο Ίδρυμα και πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο «Ν.Σκαλκώτας», ενώ εγκατέλειψε τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ λίγο πριν το πτυχίο. 
Από το 1985 που εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, ως το 2010, εργαζόταν στο Υπ.Ε.Π.Θ. (ΝΕΛΕ και Δια Βίου Μάθηση). Από το 2011-2013, οπότε παραιτήθηκε, ήταν Διευθυντής Τουρισμού της Περιφ. Β. Αιγαίου.
Έχει διδάξει για πολλά χρόνια Θεωρία και Ιστορία Μουσικής σε Ωδεία και σχολές Χορού, ενώ συνεχίζει να διδάσκει Μουσικοπαιδαγωγικά σε Σεμινάρια.
Από το 1983-1995 ήταν υπεύθυνος της Εβδομάδας Πολιτισμού «Αναξιώτικα» όπου παρουσιάζονταν οι καλύτερες καλλιτεχνικές παραγωγές της Λέσβου.
Το 1990 ίδρυσε την Παιδική Ορχήστρα ΚΡΙΤΩΝ, που μέχρι το 1994 παρουσίασε πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές σε όλη τη Λέσβο, ενώ το 1993 κλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, για να παρουσιάσει στα Σχολεία της Κύπρου το Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο.
Από το 1997 ως το 2000 υπήρξε μέλος των Μορφών Έκφρασης, όπου παρακολούθησε διετή κύκλο σπουδών Μουσικοκινητικής με δάσκαλο το Θωμά Κινδύνη. Το 2001 με την συμμετοχή των Μορφών Έκφρασης ηχογραφήθηκε το CD του βιβλίου «Παρέα με τ’ άστρα».
To 2006 ίδρυσε με άλλους «Αεί Παίδες» της Μυτιλήνης την ομώνυμη Παιδαγωγική-Ψυχαγωγική ομάδα, που έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις και Σεμινάρια σε Λέσβο, Αθήνα, Λήμνο και σε διάφορα άλλα μέρη.
Στίχοι του, μελοποιημένοι από τον Τάκη Βούη, περιλαμβάνονται στο LP: «Τι καλά που θάτανε» – ΛΥΡΑ 1991 και στα CD «Πατώντας σε δυο βάρκες» – DIODIM 1995 και ΘΗΣΕΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ-polytropon 2007, τραγουδισμένα από το Μανώλη Μητσιά, την Εμιλία Οτταβιάνο, το συνθέτη, και άλλους. 

Βιβλία του:
1.«Ιστορίες γι αγρίους»-Διηγήματα (1988) Τριανταμία ιστορίες που αποτελούν τα ανακατεμένα κομμάτια ενός παζλ. Εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ.
2.«Ακόμα κι ένα λάθος κάντο σωστά» Μυθιστόρημα.Ένας έρωτας «παράνομος» φουντώνει μέσα στα στενά όρια ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού, για να σβήσει το ίδιο βίαια, τσακισμένος από την -σχεδόν πάντα- ανίκητη αδράνεια του «πρέπει». Ένας άντρας προσπαθεί μάταια, όπως μυριάδες πριν απ’ αυτόν, να κατανοήσει το μέγα αξεδιάλυτο μυστήριο: τη γυναικεία ψυχή. Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ. (1997 – Γ΄ έκδοση 1999)
3.«Παρέα με τ’ άστρα στης Μουσικής τα κάστρα» Μουσικοκινητική Αγωγή. Μια παραμυθένια εισαγωγή στο μαγικό κόσμο της Μουσικής. Μια παρέα αστεριών περιπλανιέται στο Σύμπαν, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της. Η θεατρική διασκευή του παραμυθιού, που περιέχεται στο βιβλίο, παίχτηκε από τις Μορφές Έκφρασης, σε εκατοντάδες σχολεία, σ’ όλη την Ελλάδα. (Συνοδεύεται από CD με τραγούδια σε στίχους της Μάρως Βαμβουνάκη, μουσική του συγγραφέα και ερμηνεία των Μορφών Έκφρασης). Α΄ Έκδοση (2001) Εκδόσεις ΔΟΜΟΣ. Β΄ έκδοση (2008) Εκδόσεις ORPHEUS-Μ. Νικολαΐδης.
4. «Όλα είναι ένα παιχνίδι-Η σειρά σου να παίξεις» Βιβλίο-CD με 31 δραστηριότητες Μουσικοκινητικής. (2014-Γ΄ έκδοση 2016) Εκδόσεις REPROGRAPHICS
5. «ΠαραμυθιΆσματα» (2016) Βιβλίο-CD με 12 Παραμύθια βασισμένα σε ισάριθμα δημοτικά τραγούδια. Περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες ομαδικής δημιουργικότητας. Εκδόσεις REPROGRAPHICS
6. «Ο Κούκος αηδόνι» (2016) Ένα παραμύθι-ύμνος στη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Στο βιβλίο υπάρχει Θεατρική διασκευή του παραμυθιού και CD με τη μουσική και τα τραγούδια της. Εκδόσεις REPROGRAPHICS

*Η Χαρά Ασημίνα είναι μουσικοπαιδαγωγός.Απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών με σπουδές στο πιάνο και στα Ανώτερα Θεωρητικά. Έχει παρακολουθήσει ένα μεγάλο αριθμό μουσικοπαιδαγωγικών σεμιναρίων του συστήματος C.ORFF και εργαστηρίων μουσικοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκε με το ανοιχτό κέντρο βιωματικής μουσικής αγωγής ”Μαρίζα Κωχ”. Υπήρξε μέλος σε ορχήστρα C.ORFF κρουστών ενηλίκων στην Αθήνα και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ”ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ” όπου συμμετείχε ως μουσικός-ηθοποιός σε παιδικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μαθήτευσε στο διετές εργαστήρι υποκριτικής ”Κ.Θ.Ε.Θ’ ‘(Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης) με δασκάλους τον Β. Οικονόμου και Π. Ζηβαννό. Έχει εργαστεί ως μουσικοπαιδαγωγός και υπεύθυνη διδασκαλίας στην μουσική προπαιδεία σε παιδικούς σταθμούς και γνωστά ωδεία της Θεσσαλονίκης. Υλοποίησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Α. Βουτσινά στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 10 χρόνια οργανώνει το Δημιουργικό Εργαστήρι Σάμου που απευθύνεται σε παιδιά 4-11 ετών με στόχο την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από την τέχνη του θεάτρου και της μουσικής. Είναι μέλος της Ελληνικής ΄Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση(Ε.Ε.Μ.Ε.) καθώς και ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης και πολιτισμού σαμart (samart.gr). Τα τελευταία δύο χρόνια παραδίδει ειδικά μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής για βρέφη και γονείς στα Κρουστά της Τάκη.

Top