Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά μέχρι 12 ετών

Δημιουργικές δραστηριότητες που διασκεδάζουν και επιμορφώνουν τους μικρούς επισκέπτες μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων

Νέα χρονιά και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα περιμένουν τα παιδιά μέχρι 12 ετών στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) της Αθήνας. Το Μουσείο σχεδιάζει προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Απλά και καθημερινά υλικά, σε συνδυασμό με τις συλλογές του μουσείου, γίνονται έμπνευση για παιχνίδι και επιμόρφωση.

Για παιδιά από 1 μέχρι 3 ετών

Τα προγράμματα εκείνα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 1-3 ετών αποσκοπούν στο να αγαπήσουν το μουσείο από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία. Σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους. Τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες που θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς του φίλους τα πρωινά των Σαββατοκύριακων και τα απογεύματα κάθε Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, θα μάθουν για «Το μικρό και το μεγάλο», θα φτιάξουν «Κάτι γλυκό και τραγανό… μπισκότο!», θα «παίξουν με το πράσινο» και θα «κάνουν θόρυβο» με πρωτότυπα υλικά.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής: για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο 10.00-10.50 και κάθε Τετάρτη 17.00-17,50, ενώ για τα παιδιά 2-3 ετών τα Σαββατοκύριακα 11.10-12.00 και κάθε Τετάρτη 18.10-19.00.

Για παιδιά 3-12 ετών

Για παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων και τις οικογένειές τους οι υπεύθυνοι του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων βασισμένων στα εκθέματα του μουσείου.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά θα φτιάξουν «Μπισκότα από τα… χεράκια τους!», θα μάθουν τα «Χρώματα και σχήματα!» μέσα από τα φρούτα και τον ήχο της βροχής, του αέρα, του κεραυνού, της καταιγίδας κ.ά. δημιουργώντας τον δικό τους «μουσικό βροχοποιό».

Θα γίνουν «Επιστήμονες στην κουζίνα» και θα πειραματιστούν με αλεύρι, σόδα, κόκκινο λάχανο και άλλα υλικά. Στο πνεύμα της εποχής τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα αναφωνήσουν «Κοίτα! Χειμώνιασε». Με οδηγό τη φαντασία τους θα δώσουν μορφή στο αφηρημένο και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Από το πρόγραμμα της ημέρας δεν θα μπορούσε να λείψει η μουσική μέσα από τη δράση «Αβάντι, μαέστρο!». Μουσικά όργανα δίνουν ρυθμό και μελωδία, μπλέκονται με μαράκες και ντέφια και ακολουθώντας τις οδηγίες της μαέστρου παίζουν Can-Can. Μέσα από τη δράση «Ενας… ήρωας στο πιάτο μου!» μαθαίνουν ποιες τροφές τούς δίνουν ενέργεια και πώς θα πρέπει να ξεκινούν τη μέρα τους για να έχουν διάθεση και δύναμη.

Επίσης υπάρχουν προγράμματα που διεξάγονται κάθε Τετάρτη απόγευμα. Για τον μήνα Ιανουάριο, 17.00-17.45, μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να περάσουν δημιουργικά και ποιοτικά τον χρόνο τους συμμετέχοντας σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μεταξύ άλλων θα μάθουν για τη σχέση της σοκολάτας με τη φύση φτιάχνοντας σοκολατάκια μέσα από τη δράση «Φυσικά… σοκολάτα».

Επίσης θα μάθουν «Χρώματα και σχήματα!» μέσα από τα χρώματα. Με τη βοήθεια «Μιας μέλισσας ρομπότ» θα ξεναγηθούν στην κυψέλη και θα μάθουν πώς περνούν οι μέλισσες την ημέρα τους, ενώ μέσα από τη δράση «Μαγνήτισέ με!» θα γίνουν ερευνητές και θα ανακαλύψουν τις ιδιότητες του μαγνήτη φτιάχνοντας μια κατασκευή που μαγνητίζει.

Ώρες λειτουργίας

Οι ώρες λειτουργίας του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας είναι Τετάρτη 11.00-19.00 και Πέμπτη έως Κυριακή 11.00-15.00. H είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική – καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα – και δηλώνεται στην υποδοχή του μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.

Ωστόσο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής στα προγράμματα και για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής τους μπορείτε να καλέσετε στο 210-3312.995.

Πηγή

Top