Εικονική αναπαράσταση της «Ναυμαχίας της Σαλαμίνας» από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», ζωντανεύει την ιστορία, δημιουργώντας νέες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στο Δήμο Σαλαμίνας.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο πρώτος ερευνητικός φορέας στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας και της  χρήσης αυτής στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ξεκινάει, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», τη δημιουργία εικονικής αναπαράστασης της.

Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Τι θα περιλαμβάνει η εικονική αναπαράσταση

Πρόκειται για μια παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που θα ζωντανεύει τα γεγονότα που αφορούν στη διεξαγωγή της Ναυμαχίας, με συγκεκριμένη ιστορική αφήγηση ώστε να υπάρχει ροή και συνοχή στην πληροφορία που παρέχεται στο θεατή. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικές διαδραστικές επιφάνειες, οι οποίες, με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας και των πολυμέσων, θα παρουσιάζουν περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία της ναυμαχίας και την απήχησή της. Σε συνδυασμό με τα εκθέματα και την παραγωγή εικονικής πραγματικότητας, σκοπός είναι να δημιουργηθεί  ένας διαδραστικός ψηφιακός  χώρος αφιερωμένος στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Διαδραστικός χάρτης

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά είναι ένα από τα γεγονότα που συνέβησαν  κατά τη  διάρκεια της δεύτερης εισβολής των Περσών στην Ελλάδα. Παράλληλα, η δεύτερη αυτή εισβολή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη γνώση της πρώτης. Σε διαδραστικό χάρτη θα προβάλλονται οι δύο φάσεις της περσικής εισβολής με τους κυριότερους σταθμούς και τα αντίστοιχα γεγονότα, καθώς και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.

2

Μέσα από την εικονική αναπαράσταση της ναυμαχίας, ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει μια απεικόνιση της ιστορικής σύγκρουσης Ελλήνων και Περσών. Η εφαρμογή που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει ρεαλιστική αναπαράσταση του τοπίου, με την δημιουργία κατάλληλου υπόβαθρου, η οποία θα προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εποπτική εικόνα του χώρου, όπως αυτός ήταν την εποχή της μάχης. Στην περιοχή αυτή θα τοποθετηθούν τα τυχόν τοπόσημα της εποχής. Εντός της περιοχής θα αναπτυχθεί συμβολική σχηματική απεικόνιση των αντίπαλων στόλων, που θα αντικατοπτρίζει τα συγκριτικά μεγέθη, με εικονικό τρόπο.

Διαδραστικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο

Επιπλέον, οι Εκπαιδευτικές Διαδραστικές Επιφάνειες, με καινοτόμο σύστημα προβολής διαδραστικού περιεχομένου, θα επιτρέπουν την ταυτόχρονη παρακολούθηση και ενεργό συμμετοχή πολλών επισκεπτών. Το σύστημα βασίζεται στην χρήση οθόνης αφής και ενδείκνυται για την παρουσίαση εκπαιδευτικού περιεχομένου μέσα από παιχνίδια, πολυμέσα και ψυχαγωγικές εφαρμογές, προάγοντας τη συνεργασία και την ομαδικότητα.  Μέσα από αυτές, ο επισκέπτης αντλεί πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της μάχης, μαθαίνοντας τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε, καθώς και το πώς αυτή επηρέασε την ιστορική εξέλιξη.

4-VR-CINEMA

Δηλώσεις της κας Σοφίας Κουνεκάκης Εφραίμογλου

Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε σχετικά με το έργο: «Είναι τιμή μας που, μετά το Ψηφιακό Μουσείο στις Θερμοπύλες, μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον ψηφιακό χώρο για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το έργο αυτό καταδεικνύειτη σημασία των Περσικών πολέμων, μια περίοδο που η Παγκόσμια Ιστορία -όπως την ξέρουμε σήμερα- κρεμόταν από μία κλωστή, όταν οι λίγοι νίκησαν τους πολλούς στην πιο κρίσιμη σύγκρουση πολιτισμών, που θα καθόριζε τα μελλοντικά επιτεύγματα του πολιτισμού στην τέχνη, τη φιλοσοφία, την πολιτική».

Περισσότερες πληροφορίες: www.fhw.gr

Πηγή

Top