«Δημοτικό τραγούδι: λόγια και μουσική δίχως ιδιοκτήτη»

«Δημοτικό τραγούδι: λόγια και μουσική δίχως ιδιοκτήτη» στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
Ώρα 19:30
σκηνή «Οδυσσέας Ελύτης», στο χώρο του Ζαππείου

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικό τραγούδι: λόγια και μουσική δίχως ιδιοκτήτη», την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, στη σκηνή «Οδυσσέας Ελύτης», στο χώρο του Ζαππείου.

Με αφορμή το φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στη «Μελοποιημένη Ποίηση», η εθνολόγος Μιράντα Τερζοπούλου, ο μουσικολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου Γιώργος Κοκκώνης, ο ερευνητής και επιμελητής μουσικών εκδόσεων Νίκος Διονυσόπουλος και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας συζητούν για το δημοτικό τραγούδι.

Δημιούργημα της κοινότητας τα δημοτικά τραγούδια, με συλλογικό τον «ιδιοκτήτη» τους, κυκλοφορούν ελεύθερα από περιοχή σε περιοχή και από εποχή σε εποχή, και μέσα από την ποικιλία τους και τις πολλές παραλλαγές τους φανερώνουν τη νοοτροπία του ελληνικού λαού, τα συναισθήματά του και τις αξίες που οργάνωναν τη συμπεριφορά του. Ακριτικά και κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς, παραλογές, μοιρολόγια, κάλαντα και  ελευθερόστομα αποκριάτικα,  αποτελούν τον τραγουδισμένο λόγο άλλων καιρών, που ωστόσο διασώζει ακέραιο το νόημά του και σήμερα, παρά την παλαιότερη νόθευση και την τωρινή απειλή των δημοτικοφανών.

Αυτήν ακριβώς τη διάσταση των τραγουδιών θα επιχειρήσουν να αναδείξουν οι τέσσερις (συν)ομιλητές.

Ομιλητές:
Μιράντα Τερζοπούλου (εθνολόγος)
Γιώργος Κοκκώνης (μουσικολόγος-αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου)
Νίκος Διονυσόπουλος (ερευνητής)
Παντελής Μπουκάλας (συγγραφέας, δημοσιογράφος)

Το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων » της UNESCO.
 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή

Top