Έρευνα: Διερευνώντας πτυχές της δημοκρατίας στο μάθημα της μουσικής

Έρευνα για εκπαιδευτικούς μουσικής στην Ελλάδα και την Κύπρο

Διεξάγουμε μία έρευνα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη δημοκρατική εκπαίδευση στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής. Το ερωτηματολόγιο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής που εργάζονται φέτος στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αν είστε εκπαιδευτικός μουσικής σε μία από τις παραπάνω βαθμίδες και επιθυμείτε να συμμετέχετε, μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο ως τις 10 Νοεμβρίου 2019. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα διασφαλιστεί η ανωνυμία σας.

Τα τελευταία χρόνια, ως εκπαιδευτικοί, παρατηρούμε και βιώνουμε εντονότερα τις αλλαγές που συμβαίνουν στις τάξεις μας, είτε μέσω μίας πολυπολιτισμικότητας που τις χαρακτηρίζουν, ή μέσω της προώθησης του απώτερου στόχου της συμπερίληψης. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο είναι εστιασμένο στη σημασία της δημοκρατικής εκπαίδευσης ως μέσο παρακίνησης και προώθησης μίας κοινωνικής συνείδησης μέσα από το μάθημα της μουσικής και τις διδακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούμε. Η συμμετοχή σας είναι ανώνυμη και θα χρειαστεί  να αφιερώσετε περίπου 20 με 25 λεπτά από το χρόνο σας για τη συμπλήρωσή του. Αν θεωρείτε ότι έχετε αυτή τη δυνατότητα, θα χαρούμε πολύ. Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας έρευνας θα μας βοηθήσουν στο να διερευνήσουμε και να εισηγηθούμε διδακτικές παρεμβάσεις και προτάσεις που θα προάγουν και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατία στο σχολείο μέσα από το μάθημα της μουσικής.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο και τη διάθεση να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας.

Μίτσυ Ακογιούνογλου, Διδάσκουσα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια και Ζωή Διονυσίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο εδώ.

Top