Τι σημαίνει σήμερα για μας το δημοτικό τραγούδι;

Το δημοτικό τραγούδι έχει ακόμα να πει. Αρκεί να προσπαθήσουμε να τ΄ ακούσουμε. Περίπου όπως ο Σολωμός, και όσοι διδάχτηκαν από τον τρόπο του.

 

Δευτέρα 19 Ιουνίου | 18:30 | Πύργος Βιβλίων, EBE, KΠΙΣΝ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών στο νέο της χώρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τι σημαίνει σήμερα για μας το δημοτικό τραγούδι;

Μολονότι νοθεύτηκε πολύ νωρίς, μολονότι υπέστη καπηλική εκμετάλλευση από απεχθή καθεστώτα, ακριβώς όπως και η αρχαία κληρονομιά, και μολονότι και σήμερα πλήττεται από τις ρηχές απομιμήσεις του, το δημοτικό τραγούδι εξακολουθεί να συγκινεί ευρύτερα, με την τριπλή του υπόσταση (λόγος – μέλος – χορός), αλλά και να κινεί το ενδιαφέρον της φιλολογίας, σαν τυπωμένο ανάγνωσμα ποιητικής τάξεως πλέον.
Η γλώσσα του, τα μοτίβα του, οι αφηγηματικές του τεχνικές, οι αναλογίες της σύνταξής του με τη σύνταξη παλαιότερων εκδοχών του ελληνικού ποιητικού λόγου, επώνυμου και ανώνυμου, η σχέση του με τη λόγια ποίηση, καθώς και με την ποίηση των σύνοικων και των περίοικων λαών, το πνεύμα του, όπως αποκρυσταλλώνεται στα κλέφτικα ή στα τραγούδια της ξενιτιάς, του Χάρου και της αγάπης, η τόλμη του να καταπιάνεται με ακραίες εμπειρίες, όπως συμβαίνει ιδιαίτερα στις παραλογές, παραμένουν κεφάλαια που αξίζουν την ενδελεχή μελέτη και επιβάλλουν την αναστοχαστική προσέγγιση.

Ομιλητές 
Γρηγόρης Σηφάκης, Ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και Νέας Υόρκης (NYU)
Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Παντελής Μπουκάλας, Συγγραφέας, δημοσιογράφος

Συντονιστής
Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ

Διαβάζει ο ηθοποιός: Κώστας Φιλίππογλου


Περισσότερα

Top