Η Δημοφιλής Μουσική στο Μάθημα της Μουσικής

Σάββατο 21 Απριλίου 2018 | 16:00 | Κρουστόφωνο, Εργαστήρι κρουστών, Αλ. Παπαδιαμάντη 6, Θεσσαλονίκη

 

Τα τραγούδια της δημοφιλούς μουσικής είναι αυτόνομα καλλιτεχνικά αντικείμενα, με τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτισμικά νοήματα. Η διδασκαλία-μάθηση της δημοφιλούς μουσικής ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της μουσικής, στις γνώσεις και τη μουσικότητα των μαθητών, και στον στοχασμό για το μουσικοπαιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών. Αξίωμα στη διδασκαλία-μάθηση της δημοφιλούς μουσικής είναι ότι η μελέτη πρέπει να γίνεται σε ένα πλαίσιο (πολιτισμικό-κοινωνικό, μουσικό, ιδεολογικό) και να αντλεί από τις εμπειρίες των μαθητών στην καθημερινή τους ζωή.

Η δημοφιλής μουσική στο μάθημα της μουσικής δεν είναι μόνο ένα ‘άλλο ρεπερτόριο’ αλλά συνεπάγεται άλλες πρακτικές διδασκαλίας-μάθησης όπως είναι το παίξιμο με το αυτί, η πολυτροπικότητα (τα βίντεο των καλλιτεχνών) και η αναφορά σε κώδικες και ιδεολογίες. Οι μουσικοί και εξωμουσικοί κώδικες των τραγουδιών περιέχουν νοήματα που οι ακροατές χρησιμοποιούν για να αλληλεπιδράσουν με άλλα τραγούδια.

Στο εργαστήριο θα προσεγγιστούν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από παραδείγματα τραγουδιών και βίντεο δημοφιλούς μουσικής (ανάλυση και μουσικοπαιδαγωγικές εφαρμογές).

Η Μαίη Κοκκίδου είναι ερευνήτρια στο πεδίο της μουσικής παιδαγωγικής και της μουσικής σημειωτικής. Διδάσκει ως εντεταλμένη λέκτορας στα μεταπτυχιακά προγράμματα Μουσική Παιδαγωγική (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Σημειωτική και Επικοινωνία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, με πρόσφατες εκδόσεις: «Διδακτική της Μουσικής» και «Η εμψύχωση στη Διδασκαλία-Μάθηση» (εκδόσεις Fagotto) και «From kindergarten to early adulthood – Findings from a longitudinal study» (εκδόσεις Ε.Ε.Μ.Ε.). Τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη φιλοσοφία της μουσικής εκπαίδευσης και στην πολυτροπική πρόσληψη και αντίληψη της μουσικής.

Top