Δεύτερος κύκλος των διαδικτυακών προβολών από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δείτε στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου, στο megarononline.gr, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 21:00,  τον δεύτερο κύκλο των διαδικτυακών προβολών με παραστάσεις που αγαπήθηκαν από χιλιάδες θεατές!

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ – Zubin Mehta

Τετάρτη 27 Μαΐου, 21:00, δείτε εδώ.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και εδώ.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΠΟΑ, συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του Υπουργείου να προσφέρει ψηφιακό πολιτιστικό υλικό σε όλους.

Έναν από τους μεγαλύτερους μαέστρους των ημερών μας, τον Ζούμπιν Μέτα, υποδέχεται στην ψηφιακή του σκηνή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 9 το βράδυ. Σε αυτή τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την 1η Φεβρουαρίου 2016, ο σπουδαίος αρχιμουσικός, επικεφαλής της διάσημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ, ενθουσίασε τους θεατές με τη ζωντάνια και το δυναμισμό των ερμηνειών του σε έργα Βέμπερ, Μότσαρτ, Ροσσίνι, Βέρντι και Τσαϊκόφσκι. Προσκεκλημένη σολίστ της βραδιάς ήταν η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνίδα υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, η οποία τραγούδησε με εντυπωσιακό τρόπο εμβληματικές άριες από γνωστές όπερες.

Η συναυλία ανοίγει με την Εισαγωγή από την όπερα Όμπερον (ή Ο όρκος του βασιλιά των ξωτικών) του ρομαντικού γερμανού συνθέτη Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, ένα λυρικό έργο που σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοανέβηκε στα 1826 στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα του πρώτου μέρους ολοκληρώνεται με τρία από τα πιο λαμπερά διαμάντια του ρεπερτορίου για σοπράνο κολορατούρα, ερμηνευμένα από τη Χριστίνα Πουλίτση, όπως η πυροτεχνική «Άρια της εκδίκησης» [«Der Ηölle Rache»] της Βασίλισσας της Νύχτας (Μαγικός αυλός του Μότσαρτ), έναν απαιτητικότατο ρόλο από φωνητικής άποψης, για τον οποίο η Χριστίνα Πουλίτση έχει λάβει επαινετικές κριτικές στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, θα ακουστεί η μεγάλη άρια της Τζίλντας [«Caro nome»/«Όνομα αγαπημένο»] από τον Ριγκολέττο του Τζουζέππε Βέρντι, μια ηρωίδα που έχει αποδώσει εξαιρετικά η νεαρή ελληνίδα υψίφωνος σε πολλές ευρωπαϊκές σκηνές αλλά και σε παραστάσεις στο Μέγαρο, τον Δεκέμβριο του 2013. Ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκει σε ένα από τα πιο απολαυστικά και δεξιοτεχνικά αποσπάσματα της ιταλικής λυρικής εργογραφίας, την άρια της Ροζίνας «Una voce poco fa» [«Λίγο πριν, μια φωνή»] από τον κοσμαγάπητο Κουρέα της Σεβίλλης του Τζοακίνο Ροσσίνι. Ακολουθεί στο δεύτερο μέρος η Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 («Παθητική»), η τελευταία του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι τον ικανοποιούσε περισσότερο από κάθε άλλη του σύνθεση. Το προσωνύμιο «Παθητική» οφείλεται στον αδελφό του λαμπρού ρώσου μουσουργού και δεν είναι άστοχο, αφού η παρτιτούρα, παρά τις λιγοστές φωτεινές σελίδες της, είναι βαθύτατα μελαγχολική. Η Έκτη παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στην Αγία Πετρούπολη το 1893 με τον ίδιο τον Τσαϊκόφσκι στο πόντιουμ. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία αλλά και να ενημερωθείτε για τους συντελεστές και το πρόγραμμα πατώντας εδώ.

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

Πέμπτη 28.5.2020, 21:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Φιλαρμονική του Βερολίνου: Το κοντσέρτο της Ευρώπης
Gioachino Rossini: Σεμίραμις (Εισαγωγή)
Jean Sibelius: Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα
Robert Schumann: Συμφωνία αρ. 3 σε μι μείζονα, «Του Ρήνου»            
Φιλαρμονική του Βερολίνου
Sir Simon Rattle μουσική διεύθυνση
Λεωνίδας Καβάκος βιολί

Μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον European Concert Hall Organisation (ΕCHO), που φέρνει τον συναυλιακό ήχο από τα σπουδαιότερα συμφωνικά κέντρα της Ευρώπης στο σπίτι σας.

Στην ιστοσελίδα του Μεγάρου, προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν on demand μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus που αναμεταδίδονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, διανοητές και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Top