Ατρόμητες γυναίκες για μικρούς και μεγάλους

Κεντρική φωτογραφία: Μιχάλης Καζάζης, Ίρις Σαμαρτζή

Το άγχος μου ήταν με ποιον τρόπο θα το «πλασάρω» στον επτάχρονο γιο μου. Με έβγαλε από τη δύσκολη θέση ο ίδιος ο τίτλος της πρωτότυπης αυτής έκδοσης, που τράβηξε αμέσως την προσοχή του και άρχισε να την ξεφυλλίζει. «Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε κορίτσια, μιλάει για τα κορίτσια. Άρα μπορούν θαυμάσια να το διαβάσουν και τα αγόρια. Την ιδέα της ισότητας θεμελιώνει, εξάλλου, μέσα από τα παραδείγματα των “ατρόμητων” αυτών γυναικών», λέει η Κατερίνα Σχινά, δημοσιογράφος και βραβευμένη μεταφράστρια και συγγραφέας.

Τα πρόσωπα του βιβλίου αποτελούν σαράντα Ελληνίδες που έχουν ξεχωρίσει στον χώρο των τεχνών, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, του αθλητισμού, της πολιτικής. «Έχω γράψει ένα παραμυθάκι, ας πούμε, για την καθεμία, εστιάζοντας σε ένα βιογραφικό στοιχείο, σε ένα περιστατικό από τη ζωή τους, με σκοπό να δώσω το έναυσμα στα παιδιά να σκεφτούν τι μπορεί να πετύχει ένα κορίτσι αν έχει επιμονή, αυτοπεποίθηση και θάρρος».

Ανάμεσα στις ηρωίδες ξεχωρίζουν: η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτ.), η Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, που ντύθηκε άντρας προκειμένου να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία (φωτ.), η δημοσιογράφος και διευθύντρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου και, βεβαίως, η Λίζα Πίνχας από τη Θεσσαλονίκη, μια ηρωική επιζήσασα του Άουσβιτς, που εργάστηκε ακάματα για την επανενσωμάτωση των Εβραίων στην τοπική κοινωνία.

Αυτό που μου αρέσει στο εν λόγω βιβλίο είναι ότι η συγγραφέας δεν «χαρίζεται» στο θέμα της γλώσσας· χρησιμοποιεί και πιο «δύσκολες» λέξεις. «Τα παιδιά έχουν οξύτατο γλωσσικό ένστικτο και δεν τους αρέσει να τα υποτιμούν».

Η εικονογράφηση προσθέτει στην αισθητική αξία του έργου. Δεκαέξι γνωστοί εικονογράφοι, ο καθένας με το διαφορετικό του στυλ, αποδίδουν τα πορτρέτα των γυναικών.

Κατερίνα Σχινά, «Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες», Εκδ. Παπαδόπουλος

Πηγή

Top