«Al-Qafila 2» Εργαστήριο & Συναυλία Aραβικής Μουσικής
Al-Qafila 2: Tο ταξίδι της ζωής
Ημέρες Εργαστηρίου: 14 Ιουνίου – 18 Ιουνίου
Ώρες Εργαστηρίου: 9.00 – 12.00 & 13.30 -17.00 .
Baumstrasse/Δρόμος με Δέντρα, Σερβίων 8 (2ος Όροφος), Βοτανικός
Κόστος Συμμετοχής: 100 ευρώ
Οι θέσεις είναι αυστηρά περιορισμένες.
Δηλώστε συμμετοχή : info@dentra.gr / 6983313302 (17.30-21.30)
Μουσικό Eργαστήριο με τους Rebal Alkhodari, Tareq Al Jundi, Μάρθα Φριντζήλα: 14-18 Ιουνίου 2018
Συναυλία / Παρουσίαση Εργαστηρίου με τη συμμετοχή 40 Σύριων Μουσικών: 18 Ιουνίου | 21.00
Σεμινάρια, Εργαστήρια, Αυτοσχεδιασμοί. Ένας πολιτιστικός διάλογος με την αραβική μουσική.
Το Μουσικό Καραβάνι Αl-Qafila επισκέπτεται την Αθήνα 14-18 Ιουνίου στο Baumstrasse. 40 Καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή (τραγουδιστές, μουσικοί, χειροτέχνες και γαστρονόμοι) ακολουθούν την πορεία των προσφύγων στα Βαλκάνια με σκοπό να παρουσιάσουν την Αραβική κουλτούρα σε μοναδικές εκδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης.
Συντονιστές Εργαστηρίου:
Ρεμπάλ Αλκχονταρί, Ταρέκ Αλ Χουντί, Mάρθα Φριντζήλα
Το εργαστήριο απευθύνεται σε: Μουσικούς, Τραγουδιστές (σολίστες και χορωδούς) και σε όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει την αραβική κουλτούρα.
Το εργαστήριο θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της ομαδικής του εργασίας με μία συναυλία στο Baumstrasse την Δευτέρα 18 Ιουνίου με την συμμετοχή 40 Σύριων Μουσικών.
Συναυλία: 18 Ιουνίου | 21.00
Είσοδος 10 ευρώ
TI EINAI TO AL-QAFILA
Το πολιτιστικό καραβάνι Al-Qafila στην Εποχή μας
Το Al-Qafila είναι ένα ετήσιο εγχείρημα. Ταξιδεύουμε ως καραβάνι από τη μια χώρα στην άλλη, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας, αλλά σε αντίθεση με τους Βεδουίνους, εμείς δε χρησιμοποιούμε καμήλες. Οι καιροί έχουν αλλάξει πολύ, έτσι επιλέξαμε σύγχρονους τρόπους μετακίνησης, όχι μόνο για τη διευκόλυνση του ίδιου του ταξιδιού, αλλά και για τη διευκόλυνση της πολιτιστικής ανταλλαγής, που σκοπεύουμε να πετύχουμε. Τι μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι ταξιδιώτες στους ανθρώπους που επισκέπτονται και τι θα λάβουν εκείνοι ως αντάλλαγμα; Με λίγα λόγια, τί μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί με αυτή τη γνώση;
Το Al-Qafila εγκαινιάστηκε το 2016 με την ονομασία Al- Qafila 1: Ένα Ταξίδι στις Άλπεις. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν άνθρωποι των Τεχνών και του Πολιτισμού από την Ιορδανία, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Το πρώτο καραβάνι ταξίδεψε στις χώρες των Άλπεων, συγκεκριμένα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία, και χρηματοδοτήθηκε από τη χορωδία Amaan Choir από το Αμμάν της Ιορδανίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συναντήθηκαν στην πόλη Bayreuth της Γερμανίας στις 15 Αυγούστου του 2017 και έκαναν πρόβες με καθηγητές από διάφορες χώρες προετοιμάζοντας έναν κύκλο συναυλιών.
Η δεύτερη έκδοση του Al-Qafila έχει την ονομασία “Το Ταξίδι της Ζωής”. Αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, όπου θα προετοιμάσουμε μια συναυλία με τους συμμετέχοντες των διαφόρων εργαστηρίων, που θα πραγματοποιήσουμε. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά, στα ίχνη του δρόμου των προσφύγων, πραγματοποιώντας συναυλίες σε διάφορα μέρη και η περιοδεία μας θα τελειώσει με μια συναυλία στο Μόναχο, την πόλη που οι περισσότεροι πρόσφυγες θεωρούν ως τελικό τους προορισμό.
REBAL ALKHODARI – https://www.rebalalkhodari.com/
TΡΑΓΟΥΔΙ – ΟΥΤΙ
Ο Rebal σπούδασε για 6 χρόνια στο Ινστιτούτο μουσικής Al- Asad και αποφοίτησε το 2005 με ειδίκευση στο oύτι. Αποφοίτησε ακόμη από το Ανώτατο Μουσικό Ινστιτούτο, πρωτίστως με επάρκεια στη φωνητική και δευτερευόντως στο πιάνο το 2010.
Συμμετέχει στις δραστηριότητες της δυτικής Όπερας με τον Ρώσο ειδικό : Victor Babenko.
Έχει επίσης μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους όπως οι: Lobana al-Kuntar, Victor Babenko, Ilham AbuSaud, Salim Salim. Παρακολούθησε μάθημα επιπέδου Masterclass στο πανεπιστήμιο USEK το 2010. Το 2012 δημιούργησε την Amaan Choir στην Ιορδανία με 40 τραγουδιστές και από το 2014 διευθύνει και την Arabeska Choir στην Γερμανία.
Πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ “Νice Voices” του Λιβάνου το 2010 , το οποίο πραγματοποιήθηκε απο την Αραβική Ακαδημία μουσικής και το πανεπιστήμιο USEK.
Δεύτερο βραβείο για το καλύτερο αυτοσχεδιαστικό τραγούδι στο 17ο φεστιβάλ Αράβικης μουσικής στο Κάιρο όπου η φωνή του κέρδισε τη διαιτησία της επιτροπής.
Το βραβείο Patrons στο ChoirFest MedEast στο Ντουμπάι το 2016.
ΤΑREQ AL JUNDI
ΟΥΤΙ
Γεννημένος στο Αμμάν το 1983, ο Tareq ξεκινησε το ταξίδι του με το ούτι στην ηλικία των 11 ετών όταν μπήκε στη Μουσική Ακαδημία της Ιορδανίας. Διδάχθηκε από πολλούς Ιορδανούς και Άραβες δεξιοτέχνες στο ούτι, όπως οι Omar Abbad, Omar Bashir, Sakher Hattar, Ahmed Al Khatib, Elia Khoury, Nasser Obaido, Charbel Rouhana, και Abd al-Razzaq Tobasi. Το 2006 δημιούργησε μαζί με άλλους Ιορδανούς μουσικούς το σχήμα “Sharq” και την επόμενη χρονιά κέρδισε υποτροφία από το Δήμο του Αμμάν για να ολοκληρώσει τις μουσικές σπουδές του στο τσέλο (BA) στο Εθνικό Κονσερβατόριο.
Το 2009 έλαβε το δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ουτιού που έγινε στο Holy Spirit University of Kaslik (USEK) στο Λίβανο και το 2011 έλαβε το μεταπτυχιακό του (MA) στην Μουσική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας. Πήρε ειδικό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Μακάμ στο Αζερμπαϊτζάν το 2013 και τη δεύτερη θέση στο ίδιο φεστιβάλ το 2015. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιορδανίας τον βράβευσε για την πορεία του στη μουσική το 2016.
Ο Tareq έχει συμμετάσχει μόνος του αλλά και ως μέλος διαφόρων σχημάτων σε διάφορα φεστιβάλ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και την Κίνα. Έχει συνθέσει πολλά έργα τόσο για ούτι όσο και για Takht (τυπικό μουσικό σύνολο της Ανατολής – ούτι, κανονάκι, βιολί/καμάντσε, νέυ, ρικ, και ταραμπούκα). Έχει επίσης συνθέσει μουσική για θεατρικά έργα και τηλεοπτικές εκπομπές.
Έχουν κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ του:
Bayna Bayn (2008)
Music from Amman (2012)
Terhal (2013)
Melodies from my childhood (2015)
Sowar (2015)
Al-Qafila 2018- Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί:
Ibn Rushd Fund for Freedom of Thought (Βερολίνο)
Sarband (Μόναχο)
Ibn Hadduta- Ιορδανία
I3zif.com – Ιορδανία