Προβολή ντοκιμαντέρ μουσικής ανθρωπολογίας

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff σας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ μουσικής ανθρωπολογίας, “Africa the Βeat” στις 31/3 – 21.00 στον  Κινηματογραφικό Τομέα Π.Ο.Φ.Π.Α., Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55 (είσοδος ελεύθερη).

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην δεκαπενταετή έρευνα πεδίου του Polo Vallejo στο χωριό των Wagogo στην Τανζανία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Samaki Wanne, το σενάριο οι Javier Arias Bal, Polo Vallejo, Pablo Vega και Manuel Velasco και τη φωτογραφία η Carmen Ballvé. Το BEAT είναι ένα εκλεκτό έργο μουσικής ανθρωπολογίας: παρατηρεί και καταγράφει μια χρονιά στην καρδιά της Τανζανίας, στο χωριό των Wagogo, εκεί που- σύμφωνα με του δημιουργούς του- δεν περνά λεπτό ζωής χωρίς μουσική. Ακoλουθεί την πορεία της ημέρας, από την ανατολή στη δύση και τον κύκλο του χρόνου, από την εποχή της ξηρασίας στην εποχή των βροχοπτώσεων και της συγκομιδής. Καταγράφει τους τρόπους με τους οποίους οι Wagogo εντάσσουν- σχεδόν σε κάθε πράξη τους- το ρυθμό, το τραγούδι και τη μουσική. Οι δημιουργοί του φιλμ εστιάζουν στη δημιουργική δύναμη της φυλής και παραλείπουν από πρόθεση άλλα στοιχεία της καθημερινότητας.
Το BEAT έχει παρουσιαστεί στη Μαδρίτη (ακαδημαϊκή παρουσίαση Πανεπιστήμιο Complutense), έχει διακριθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καναρίων Νήσων 2012 και στο Αφρικάνικο φεστιβάλ της Νέας Υόρκης 2012. Έχει προβληθεί στη Γερμανία στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μαύρου Κινηματογράφου Βερολίνο ΧΧVII, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Μόντρεαλ 2012, στο πλαίσιο συνεδρίων και συμποσίων και σε πολλά καλλιτεχνικά φεστιβάλ.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Polo Vallejo και στη συνέχεια το σχήμα Αφρικανικών κρουστών Afrotonic θα μας ταξιδέψει με τις μουσικές του στην αφρικανική ήπειρο.

Η προβολή οργανώνεται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Polo Vallejo στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff (Ε.Σ.Μ.Α.). Ο Polo Vallejo θα δώσει σεμινάριο μουσικοκινητικής αγωγής το Σάββατο 1/4 και την Κυριακή 2/4 με θέμα: «κουλτούρες, μουσική και κώδικες: ένα δημιουργικό, διαθεματικό ταξίδι στις μουσικές του κόσμου» στο πλαίσιο της επιμορφωτικής δράσης της Ε.Σ.Μ.Α.

O Polo Vallejo είναι Διδάκτωρ Μουσικών Επιστημών, παιδαγωγός και συνθέτης. Συνεργάζεται με το Laboratoire de Musicologie comparée et Anthropologie et de la Musique στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ ZND και είναι μέλος του Ιδρύματος Carl Orff (Diessen, Γερμανία). Έχει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στην πειραματική εθνομουσικολογία και την παιδαγωγική και σημαντικό ερευνητικό έργο βασισμένο σε έρευνες πεδίου στην Αφρική από το 1988 και στη Γεωργία από το 2006. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, επιστημονικών άρθρων, και είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ και μουσικών συλλογών βασισμένων ε επιτόπιες έρευνες. Διδάσκει σε διεθνή σεμινάρια μουσικής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο και σήμερα διευθύνει δύο ερευνητικά προγράμματα. Το πρώτο αφορά το παιδικό ρεπερτόριο και την κατάρτιση εκπαιδευτικών/ερευνητών στο Kedougou (Σενεγάλη). Το δεύτερο αφορά την φωνητική πολυφωνία στην κοσμική και λειτουργική μουσική στη Γεωργία (Καύκασος).

Περισσότερες πληροφορίες

Top