8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο

Στη Σύρο, για 8η χρονιά ένα Φεστιβάλ, όχι μόνο για ακορντεόν!

Από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου 2019, στο 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, μια εβδομάδα μουσικής, χορού και αυτοσχεδιασμού με μουσικό θέμα «Swing –  Jazz και Lindy Hop»!  Μια εβδομάδα «Red Sock»! Μια εβδομάδα γεμάτη ρυθμό και μουσικές άρσεις!

Μια μουσική εβδομάδα με καθημερινά σεμινάρια, βραδινές συναυλίες, εκθέσεις οργάνων – εργαστήρια επισκευής και άλλες όμορφες εκδηλώσεις.

Είκοσι καλλιτέχνες θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους, με περισσότερους από 80 συμμετέχοντες, χορευτές και μουσικούς, ερασιτέχνες, επαγγελματίες, ακορντεονίστες, κιθαρίστες, βιολονίστες, μπασίστες, κλαρινετίστες… και βεβαίως το κοινό των συναυλιών, τους φίλους του Φεστιβάλ, τους ντόπιους και τους επισκέπτες του νησιού!

4 σεμινάρια για το Swing, την Τζαζ και το Lindy Hop!

  • Η χορευτική ομάδα Athens Lindy Hop, με τους Μαριάντζελα Σαλίχου και Άλεξ Παλαμίδη, θα μας εμπνεύσουν με το χορό τους, τις φιγούρες τους και την ατμόσφαιρα των κλάμπ χορού του Χάρλεμ της δεκαετίας 30-40 μαθαίνοντας μας να χορεύουμε Lindy Hop. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση, μόνο η διάθεση για χορό.
  • Ο Γιώργος Τσιατσούλης θα διδάξει τους προχωρημένους ακορντεονίστες και θα εμβαθύνει στις μουσικές έννοιες της τζαζ, του αυτοσχεδιασμού, της αρμονίας και στις ιδιαιτερότητες στη μελέτη του ακορντεόν. Απαιτούνται γνώσεις θεωρίας, αρμονίας και βασικές γνώσεις τζαζ.
  • Από τη Γαλλία, η Maryll Abbas (ακορντεόν), ο Joris Viquesnel (κιθάρα) και ο Benoît Josse (βιολί) θα παρουσιάσουν ένα Μanouche σεμινάριο, για ακορντεονίστες, κιθαρίστες, βιολονίστες, μπασίστες, κλαρινετίστες κ.α. Θα μας μάθουν να “swing-άρουμε” μοναχικά και συντροφικά. Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, ένα σεμινάριο με δασκάλους και άλλων οργάνων. Απευθύνεται σε μουσικούς μεσαίου επιπέδου.
  • Η Μαρία Δελή θα μας οδηγήσει στην ηχητική εξερεύνηση του αυτοσχεδιασμού με σκοπό την ελεύθερη μουσική δημιουργία. Αυτοσχεδιαστική μουσική χωρίς ύφος, είδος και φόρμα… αυτοσχεδιασμός από τη φύση του. Ένα σεμινάριο που απευθύνεται σ’ όλα τα όργανα και σ’ όλα τα επίπεδα.

Με λίγη έμπνευση από R. Galliano

Φέτος το χειμώνας, ο διάσημος ακορντεονίστας Richard Galliano, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια συναυλία, ντυμένος στα μαύρα και φορώντας φινετσάτες κόκκινες κάλτσες… Αυτές οι Red Shocks J μας έφεραν στο νου αυτό το ονειρικό, κόκκινο σοκ που ζούμε κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ, μέσα στη μαγεία της μουσικής και την αγάπη των ανθρώπων…!!!

Η διάθεση και τα συναισθήματα χτυπάνε Κόκκινο και η εμπειρία μετουσιώνεται σε Σοκ!!! Έτσι λοιπόν φέτος, για άλλη μια χρονιά ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε το δικό μας “Red Sock”…!!!

6 συναυλίες στον Φοίνικα, την Ποσειδωνία, την Ερμούπολη και τα Χρούσσα!

Τρία σύγχρονα μουσικά σχήματα του Manouche Swing εμφανίζονται στο Φεστιβάλ.

  • 22/7 στο Φοίνικα: Το πενταμελές μουσικό σχήμα Je swing με το θρυλικό ρεπερτόριο του Django Reinhardt
  • 23/7 στην Ποσειδωνία: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το γαλλικό Maryll Abbas Trio με μια γαλλόφωνη βραδιά swing.
  • 26/7 στα Χρούσσα: Το πολύ γνωστό ελληνικό μουσικό σχήμα Gadjo Dilo συνδυάζει το τσιγγάνικο Manouche Swing και διασκευάζει αγαπημένα, ελληνικά τραγούδια.

Και… επίσης,

  • 24/7 στην Ερμούπολη: Το ντουέτο Anámnezy με συνθέσεις και θέματα εμπνευσμένα από τους ουρανούς της Αργεντινής, της Γαλλίας και της Ελλάδας
  • 25/7 στην Ποσειδωνία: Η «παραδοσιακή μας» Ανοιχτή Μουσική Σκηνή με πολλούς μουσικούς και πολλές μουσικές εκπλήξεις.
  • 27/7 στον πεζόδρομο της Ερμούπολης: Το φεστιβάλ γιορτάζει και ολοκληρώνεται με μουσικές, μουσικούς, χορούς και χορευτές στον δρόμο και με μοναδικές χορευτικές στιγμές swing party, σε αγαπημένες μουσικές από τα ‘20s μέχρι και τα ‘50s και εντυπωσιακές φιγούρες με τους Athens Lindy Hop!

Και μην ξεχνάμε!

Και μην ξεχνάμε, ότι  όπως κάθε χρόνο, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα και την καλή οργάνωση των εκδηλώσεων μας, έτσι ώστε χωρίς εμπόδια και δυσκολίες να μπορέσουμε να απλώσουμε την ομορφιά του Φεστιβάλ και να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική μουσική, καλοκαιρινή εμπειρία συνάντησης, γνωριμίας και αλληλεπίδρασης ανθρώπων και μουσικής! Να γεμίσουμε τις μέρες μας με χαρά και χορούς, να ακούσουμε, να παίξουμε, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να αλληλεπιδράσουμε, να γεμίσουμε τις καρδιές μας και να σκορπίσουμε αγάπη !!! Άλλη μια χρονιά ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε αυτή τη μαγεία.. που μόνο όποιος τη ζήσει από κοντά, μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται!!! 

Μια μαγική και αξέχαστη εβδομάδα… σε Red Sock!

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου διοργανώνεται από εθελοντές της ΑμΚΕ «Ούριος Άνεμος» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος – Πολιτισμός 2019, με την υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, χορηγών και χορηγών επικοινωνίας.

Σχεδιασμός αφίσας: Πέτρος Βούλγαρης

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σεμινάρια, Έκθεαση Οργάνων, Παιδική Εκδήλωση

Παρουσίαση των τριών σεμιναρίων μουσικής και του ενός σεμιναρίου χορού. Για όλα τα επίπεδα και όλα τα όργανα.

1) «Η άκρη του νήματος. Μουσικές διαδρομές από το χάος στην τάξη»
Δασκάλα: Μαρία Δελή
Επίπεδο: Όλα, από επίπεδο αρχαρίων
Όργανα: Όλα

2)«Rendez-vous με τον Django Reinhard»
Δάσκαλοι: Maryll Zeinab Abbas (ακορντεόν), Joris Viquesnel (κιθάρα) και Benoît Josse (βιολί)
Επίπεδο: Μεσαίο
Όργανα: Ακορντεόν, Kιθάρα και Bιολί (κυρίως, αλλά…όλα τα όργανα μπορούν να συμμετέχουν και να ενταχθούν στο κατάλληλο εργαστήριο, ανάλογα με τη φύση τους!)

3)«Αυτοσχεδιασμός, Jazz αρμονία και αισθητική»
Δάσκαλος: Γιώργος Τσιατσούλης
Επίπεδο: Προχωρημένο, με γνώσεις θεωρίας, αρμονίας και βασικές γνώσεις Jazz
Όργανα: Ακορντεόν, Bayan

4) «Σεμινάριο Χορού “Lindy Hop – O βασιλιάς του Swing!”, με τους Athens Lindy Hop
Δάσκαλοι: Μαριάντζελα Σαλίχου & Άλεξ Παλαμήδης
Επίπεδο: Δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο επίπεδο ή κάποια προηγούμενη γνώση… μόνο η χαρά για χορό!

Γενικές πληροφορίες σεμιναρίων:

  • Διάρκεια: 15 ώρες/σεμινάριο, δηλαδή 3 ώρες/ημέρα/ σεμινάριο
  • Κόστος: 100€/ ένα σεμινάριο ή 180€/ δύο σεμινάρια 
  • Παρουσίαση σεμιναρίων: Σάββατο 27/7 στον πεζόδρομο της Ερμούπολης
  • Ηλεκτρονική εγγραφή: Μέχρι 01/07/2019 στον παρακάτω σύνδεσμο: syrosaccordionfestival.com

Από τη Δευτέρα έως και το Σαββάτο, θα λειτουργεί στο κατασκηνωτικό κέντρο “Άγιος Παύλος” Έκθεση Οργάνων και Εργαστήριο Επισκευής για ακορντεόν.

Παναγιώτης Ζαφειρίου
Pan Accordeon 
www.panaccordeon.gr / Τηλ: 2296 025652

Διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση από την καλλιτεχνική ομάδα «Πεντόβολο» για παιδιά 2-9 ετών. «…Ένα υποβρύχιο ταξιδεύει…»

ΣυντελεστέςΚάτια Ανδριανάκου, Χρήστος Ροζάκης / pentovolo.blogspot.com

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Je swing
Δευτέρα 22 Ιουλίου / 21:15 /  Φοίνικας, Πλατεία
Ελεύθερη είσοδος

Με την υποστήριξη: Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα & Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός  Σύλλογος Φοίνικα

Ορχηστρικές διασκευές σε γνωστούς τσιγγάνικους σκοπούς και όχι μόνο, με σεβασμό στον ακουστικό ήχο και στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του swing manouche. Με διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς εύθυμη διάθεση και νοσταλγική οι Je swing σκαλίζουν το ρεπερτόριο του θρυλικού Django Reinhardt και προ(σ)καλούν για … χορό!

Αντώνης Αρφάνης: κιθάρα                           
Γιώργος Χρονόπουλος: κιθάρα
Γιώργος Τσιατσούλης: ακορντεόν                
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη: τραγούδι-φωνητικά

website: Je swing
facebook: Je swing
https://www.youtube.com/watch?v=0ocTCbUtGZs

Maryll Abbas Trio
Τρίτη 23 Ιουλίου  / 21:15 / Ποσειδωνία, Άγιος Παύλος
Είσοδος: €5 (Ελεύθερη είσοδος για παιδιά έως 12 ετών)

Για πρώτη φορά 
στην Ελλάδα

Aνοιχτά από τις 20:30 με αναψυκτικά και μεζέδες

 

Η Maryll Abbas, μια νέα σολίστ και έμπειρη μουσικός, ο κιθαρίστας Joris Viquesnel και ο βιολονίστας Benoît Josse φτιάχνουν ένα «έξυπνο» και χαρούμενο μίγμα από τις διάφορες επιρροές τους. Αυτοσχεδιάζουν μέσα σε βιρτουόζικα κομμάτια κάνοντας τα βάλς και τα swing των Μεγάλων Μαέστρων να «κλαίνε» και να «χορεύουν», προτείνοντας τολμηρές διασκευές στις παρτιτούρες του ακορντεόν και ταξιδεύοντας στις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου. Καλό ταξίδι!

Maryll Abbas: ακορντεόν
Joris Viquesnel: κιθάρα
Benoît Josse: βιολί

websiteMaryll Abbas Trio
facebookMaryll Abbas Trio
https://www.youtube.com/watch?v=XXJRMuFrcrc

Anámnezy
Τετάρτη 24 Iουλίου / 21:15 / Ερμούπολη, Κηπάριο Μεταμόρφωσης
Ελεύθερη είσοδος

Buenos Aires – Paris – Athens

Το ντουέτο “Anámnezy” είναι το αποτέλεσμα της μουσικής συνεύρεσης στο Μπουένος Άιρες, ενός Γαλλοαργεντίνου κιθαρίστα κι ενός Έλληνα ακορντεονίστα. Οι συνθέσεις τους και τα θέματα που ερμηνεύουν κουβαλούν αναμνήσεις από συννεφιασμένους σταθμούς τρένων, ξεθωριασμένες αγάπες σε λιμάνια, τσιγάρα ξεχασμένα. Τις αφηγούνται σε μια μουσική γλώσσα εμπνευσμένη από τους ουρανούς της Αργεντινής, της Γαλλίας, της Ελλάδας.

Jean Pouyé : κιθάρα, τραγούδι
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης: ακορντεόν

facebook: anamnezymusica
https://www.youtube.com/watch?v=r94TyEWg3jw


Ανοιχτή Μουσική Σκηνή

Πέμπτη 25 Ιουλίου / 21:15 / Ποσειδωνία, Άγιος Παύλος
Ελεύθερη είσοδος

Photography: Mountzoureas                                        

Όπως κάθε χρονιά στήνεται μια Ανοιχτή Μουσική Σκηνή για τους ακορντεονίστες που έχουν έρθει στο νησί για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Με την Ανοιχτή Μουσική Σκηνή τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν στο κοινό, να γνωριστούν μεταξύ τους και να γίνουν μουσικές γνωριμίες και αλληλεπιδράσεις… Η Μουσική Σκηνή είναι ανοιχτή σε όλους τους μουσικούς, ντόπιους, φιλοξενούμενους και τουρίστες, ανεξαρτήτως οργάνου για μια μουσική βραδιά ανοιχτή στις εκπλήξεις…

Gadjo Dilo
Παρασκευή 26 Ιουλίου / 21:15 / Χρούσσα,  Χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων
Είσοδος: €8 (Ελεύθερη είσοδος για παιδιά έως 12 ετών)

Με την υποστήριξη: Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων

Aνοιχτά από τις 20:30 με αναψυκτικά και μεζέδες

Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση, εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του ’50 και ’60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το “Manouche De Grec”.

Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το “Ελληνικό” στοιχείο αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazzstandards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου.

Σωτήρης Πομόνης: κιθάρα
Κώστας Μητρόπουλος: κιθάρα
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος: βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης: ακορντεόν
Ηλιάνα Τσαπατσάρη : φωνή
Γιώργος Ρούλος: κοντραμπάσο

website : Gadjo Dilo
facebook: Gadjo Dilo

Athens Lindy Hop
Σάββατο 27 Ιουλίου / 19:00-22:00 / Ερμούπολη, Πεζόδρομος
Ελεύθερη είσοδος

Με την υποστήριξη: Εμπορικός Σύλλογος Σύρου

Η μεγάλη γιορτή στον πεζόδρομο!

Ο πεζόδρομος της Ερμούπολης θα πλημμυρίσει με τους ρυθμούς του Swing και της Jazz, με τους μουσικούς και τους χορευτές του Φεστιβάλ και θα ολοκληρωθεί με ένα πάρτυ και τους Athens Lindy Hop!  

website: Athens Lindy Hop
facebook: Athens Lindy Hop
https://www.youtube.com/watchtime_continue=1&v=K5qKOcGILhA

Σας περιμένουμε στο 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου 22 με 27 Ιουλίου 2019!

 

Top