8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής» 2017

Τελικός την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ώρα 20:00
Εισιτήρια: 5€/ 10€/ 15€

Σειρά εμφάνισης φιναλίστ:

Danilo Mascetti: Tchaikovsky – Concerto no 1 in b flat minor op 23
Xingyu Lu: Beethoven – Concerto no5 in E-flat major op.73 “Emperor”
Hao Yilei: Beethoven – Concerto no 5 in E-flat major op.73 “Emperor”
Maria Anikina: Chopin – Concerto no 1 in e minor op11

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό:

Ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής» 2017 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 12 έως τις 20 Ιανουαρίου 2017. Ο καταξιωμένος πλέον διεθνώς Διαγωνισμός Πιάνου φέρει το όνομα του σπουδαίου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Θυμή (1924-2009), ο οποίος τον οραματίστηκε αρχικά και τον δημιούργησε, βάζοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή του σε ένα κορυφαίο, παγκόσμια, καλλιτεχνικό γεγονός που προσελκύει σπουδαίους πιανίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Διεξάγεται κάθε δεύτερη χρονιά από το Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αποτελεί κορυφαίο μουσικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που γίνεται πόλος έλξης των φίλων του πιάνου.

Στο φετινό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 40 πιανίστες από όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Κίνα, Γεωργία, Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Ισπανία, Ν. Κορέα, Ισραήλ, Αρμενία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ταϊβάν, κα.). Πρόκειται για Έλληνες και αλλοδαπούς πιανίστες, οι οποίοι γεννήθηκαν από τις 12 Ιανουαρίου 1984 και μετά, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα εξής βραβεία:
-1ο βραβείο: 5.000 ευρώ
-2ο βραβείο: 3.500 ευρώ
-3ο βραβείο: 2.000 ευρώ
-Χρηματικός έπαινος καλύτερου Έλληνα διαγωνιζομένου: 2.000 ευρώ
(Τα βραβεία περιλαμβάνουν συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 8ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Πιάνου «Γιώργος Θυμής» 2017» είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Κυπριανός Κατσαρής, Νόρα Λουκίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Uwe Matschke, Jura Margulis, Glenn Riddle, Elisso Virsaladze.

Ο Διαγωνισμός εξελίσσεται σε τρεις γύρους. Ο προκριματικός και ο ημιτελικός (12 υποψήφιοι) πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (πρώην κινηματοθέατρο “Παλλάς”), ενώ ο τελικός (με τα ρεσιτάλ των 3 finalists με την ΚΟΘ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού θα επιλεγούν μέσα από 44 ταλαντούχους πιανίστες. Στον Τελικό Γύρο θα διεκδικήσουν τα τρία βραβεία: των 2.000 ευρώ (3η θέση), των 3.500 ευρώ (2η θέση) και των 5.000 ευρώ (1η θέση). Επίσης, απονέμεται βραβείο στον Καλύτερο Έλληνα διαγωνιζόμενο (2.000 ευρώ). Στην τελική φάση αυτή θα τους απολαύσουμε με την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα διαγωνισμού – Facebook

 

Top