5 ξεχωριστοί χώροι για να παρακολουθήσει το παιδί μαθήματα STEM και ρομποτικής

Tα τελευταία χρόνια, η εκπαίδευση STEM γνωρίζει τεράστια αποδοχή από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι χώροι επιθυμούν να την εντάξουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Παιδιά και έφηβοι συναρμολογούν και προγραμματίζουν ρομποτάκια, περιηγούνται σε μαγικούς ψηφιακούς κόσμους, μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και περνούν δημιουργικές στιγμές υπό την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών.

Τι είναι STEM;

Ο όρος “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Με το STEM επιχειρείται ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο στο αναλυτικό πρόγραμμα θα διαδραματίζει η επίλυση προβλήματος, η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση, ενώ θα απαιτείται η δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης.

Tι θα κερδίσει το παιδί ακολουθώντας εκπαίδευση STEM

Τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν μια εκπαίδευση τύπου STEM, θα είναι:

Ικανοί λύτες προβλημάτων– είναι σε θέση να καθορίσουν τις ερωτήσεις και τα προβλήματα, να σχεδιάσουν έρευνες για τη συλλογή και οργάνωση δεδομένων, την εξαγωγή συμπερασμάτων, και στη συνέχεια να εφαρμόζουν τα συμπεράσματασε νέες καταστάσεις.

Καινοτόμοι– χρησιμοποιούν δημιουργικά τις έννοιες και αρχές της Επιστήμης των Μαθηματικών και της Τεχνολογίαςεφαρμόζοντάς τες στο μηχανικό σχεδιασμό.

Αυτοδύναμοι- είναι σε θέση να παίρνουν πρωτοβουλίες και να θέτουν εσωτερικά κίνητρα για να προσδιορίζουν μια ατζέντα δράσης μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια.

Λογικοί στοχαστές -είναι σε θέση να εφαρμόζουν λογικές διαδικασίες σκέψης των Επιστημών, των Μαθηματικών, και του Τεχνολογικού σχεδιασμού για την καινοτομία και την εφεύρεση.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 ιδιαίτερους εκπαιδευτικούς χώρους στην Αθήνα όπου τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM και ρομποτικής.

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο γίνεται εκπαιδευτικό κέντρο STEM και προσκαλεί τα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα αρχής γενομένης από την 18η Φεβρουαρίου. Οι μαθητές Νηπιαγωγείου θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί και θα κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής. Οι μαθητές των πρώτων τάξεων Δημοτικού θα γίνουν Νέοι Μηχανικοί, θα αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, κατασκευάζοντας απλά μοντέλα, μαθαίνοντας πειραματικά τη χρησιμότητα των μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους καθημερινά. Τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού μέσω του προγράμματος Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo | Scratch μέσω της κατασκευής ενός ρομποτικού μοντέλου που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, τα παιδιά ζουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία που δεν θέλουν να τελειώσει!

Πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα STEM στο Πολεμικό Μουσείο στο τηλέφωνο 210 6010162 και στο info@stem.edu.gr.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2, Αθήνα

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση S.T.E.M. συνδιοργανώνουν μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες STEAM από το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου. Mαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε διαδραστικά και αλληλεπιδραστικά εργαστήρια για να μάθουν πώς η Τέχνη συμβάλλει στη δημιουργία ή στην κατανόηση ενός επιστημονικού ζητήματος και πώς αναπτύσσεται η Υπολογιστική σκέψη μέσα από την Τέχνη. Ο μαθητής σχεδιάζει, κατασκευάζει, δημιουργεί και αναπτύσσει την συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να διαμορφωθεί μελλοντικά σε έναν Υπεύθυνο Πολίτη με αυτοπεποίθηση και κριτική σκέψη.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, 2103418550

Μουσείο Ηρακλειδών

Ο STEM Education έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την επιστημονική επιμέλεια για τα προγράμματα STEM στο Μουσείο Ηρακλειδών. Τα εργαστήρια διεξάγονται κάθε Κυριακή μέχρι και τον Ιούνιο και καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών που φοιτούν στο προνήπιο έως και την Α Γυμνασίου. Τα προγράμματα καλύπτουν τις ακόλουθες θεματικές: STEMath, Εκπαιδευτική Ρομποτική: Λιλιπούτειοι Μηχανικοί, Τεχνολογία και Μαθηματικά Math-Tech, Εκπαιδευτική Ρομποτική: LEGO WeDo και Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO Mindstorms.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 211 215 0497 και με email στο edu@herakleidon-art.gr

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 210 3461981

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών (STEM Education) καλεί τα παιδιά σε ένα ενθουσιώδες ταξίδι που θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητά τους και θα ενισχύσει τις γνώσεις τους. Το ταξίδι θα έχει διάφορους «σταθμούς»: Θα περάσουμε από την κατασκευή μηχανικών μοντέλων, μέχρι τη δημιουργία πρότυπων ρομποτικών κατασκευών! Τα προγράμματα καλύπτουν ηλικιακά τους μαθητές Δημοτικού.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0300

Athena, Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Το νέο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, Athena άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 10 Δεκεμβρίου. Σε μία εξαιρετική κτηριακή υποδομή συνολικής επιφάνειας 1.200 m2 δημιουργήθηκαν: Δύο όροφοι με 54 διαδραστικά εκθέματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα των τομέων της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η Αίθουσα Εργαστηρίων. Τα εργαστήρια απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές 12-18 ετών και στόχος τους είναι η γνωριμία και η εξοικείωση των μαθητών με τους τομείς των νέων τεχνολογιών.Με την παρακολούθηση κύκλων εξειδικευμένων εργαστηρίων, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις στα Μαθηματικά και την αλγοριθμική σκέψη, εξοικειώνονται με τον Προγραμματισμό, την Ηλεκτρονική και τη Ρομποτική και εξερευνούν εργαλεία του μέλλοντος.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena»

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, 2109469600

Πηγή

Top