Χορωδιακό εργαστήρι

Τα 8 Μικρασιάτικα Τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, αποτελούν μικρά χορωδιακά «μονόπρακτα», όπου η μουσική περιγράφει και αναδεικνύει στιγμές της καθημερινής ζωής των Μικρασιατών, αφηγείται ιστορίες, προβάλλει ήθη, έθιμα, αξίες, παραδόσεις, πόνους και πόθους των απλών ανθρώπων που ζούσαν στη φωτεινή γη της Ιωνίας αντανακλώντας σε κάθε στιγμή της ζωής τους τη βαθειά ριζωμένη ελληνικότητά τους.
 
 
 
Το παραδοσιακό μουσικό υλικό που επεξεργάζεται ο Κωνσταντινίδης, προέρχεται από διαφορετικές περιοχές της Μικρασίας (Πόντος, Βιθυνία, Καππαδοκία, Προποντίδα, ακτές Αιγαίου) και δείχνει τις κοινές αξίες και παραδόσεις που συνέδεαν όλους τους Έλληνες της περιοχής, είτε έμεναν στα παράλια είτε στα βάθη της Ανατολίας. Το φαινομενικά απλό μουσικό υλικό μεταπλάθεται στα χέρια του συνθέτη χωρίς να χάνει την αναγνωρισιμότητα και το ύφος του, ακόμη και μέσα στις πιο τολμηρές αρμονικές αναζητήσεις. Ο Κωνσταντινίδης επεξεργάζεται τις παραδοσιακές μελωδίες χρησιμοποιώντας στοιχεία της έντεχνης μουσικής δημιουργίας των αρχών του 20ου αι. και της περιόδου του Μεσοπολέμου, ανάγοντας τα απλά αυτά τραγούδια από μέσο καθημερινής ψυχαγωγίας σε μικρά πολυδιάστατα μουσικά κομψοτεχνήματα.
Το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του Τμήματος ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΘ, έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει τον κύκλο των 8 αυτών τραγουδιών στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεδρία -αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή
 
την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις για τον εορτασμό των 80 χρόνων της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. 
Top