10+1 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά το Μάιο

Τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι διοργανώνουν διασκεδαστικά events που βάζουν τα παιδιά σε κλίμα…διακοπών.

Μουσείο Πειραμάτων

 

 

Τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου Πειραμάτων μετατρέπουν τους μικρούς του επισκέπτες σε… επιστήμονες. Με δράσεις κατάλληλες για κάθε ηλικιακή ομάδα (3-5 και 6-11 ετών ), τα παιδιά διασκεδάζουν με ασφάλεια παρακολουθώντας χημικές αντιδράσεις, κάνουν τα δικά τους πειράματα με καθημερινά υλικά από την κουζίνα της μαμάς, μελετούν με μικροσκόπια το DNA και γνωρίζουν τον κόσμο της Φυσικής μέσα από πειράματα με ηλεκτρικά κυκλώματα και μαγνήτες.

Μουσείο Πειραμάτων, Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή, 2107610038


Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

 

 
  

Κάθε Σάββατο του Μαΐου, τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών διασκεδάζουν μαζί με τους γονείς τους στις βιωματικές δραστηριότητες του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, και τη λαϊκή παράδοση. Τις Κυριακές σειρά έχουν τα μεγαλύτερα παιδιά (5-12 ετών ) όπου ταξιδεύουν μέχρι την αρχαία Αίγυπτο παρακολουθώντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Αρχαίοι Πολιτισμοί».

 

Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος, 2122540000


Μουσείο Ηρακλειδών

 

 

Στα ήδη γνωστά και αγαπημένα εργαστήρια του Μουσείο Ηρακλειδών που συνεχίζουν τη διασκεδαστική εκπαίδευση των παιδιών και τον Μάιο, όπως το πρόγραμμα ρομποτικής της Lego και το ευρωπαϊκής καταγωγής πρόγραμμα ARKKI που συστήνει στα παιδιά την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, προστίθεται το εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης «Μύθοι και Ήρωες στη Αρχαία Ελλάδα και στην Κίνα» για παιδιά άνω των 8 ετών καθώς και το εργαστήρι αφήγησης παραμυθιού «Δράκοι και δράκοντες στο Μουσείο» για παιδιά έως 8 ετών.

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 2103461981


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

 

Το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καλύπτει τα παιδιά ηλικίας 2-12 ετών και περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια βασισμένα σε αφηγήσεις παραμυθιών με πρωταγωνιστές τα ζώα, ζωγραφική εμπνευσμένη από τα έργα διάσημων καλλιτεχνών-εκπροσώπων του ιμπρεσιονισμού, παιχνίδια με αφορμή την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και διαδραστικές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του μουσείου.

Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321


Ίδρυμα Θεοχαράκη

 

 

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, τα παιδιά ηλικίας 2-13 ετών, έρχονται σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική και το θέατρο, επισκέπτονται τον Εθνικό Κήπο, παρατηρούν από κοντά τη φύση και έπειτα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς τον τρόπο που αυτή αποτυπώνεται σε διάσημα ζωγραφικά έργα, παίζουν με τα χρώματα και ζωγραφίζουν τους αγαπημένους τους ήρωες στα εργαστήρια κόμικς και, τέλος, ανακαλύπτουν την αρχιτεκτονική μέσω του προγράμματος ARKKI.

Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 2103611206


Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής

 

 

Τις τέσσερις Κυριακές του Μαΐου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τελευταίες παραστάσεις των θεατρικών έργων «Χίλιες και μία …σελίδες» και «Μίλα και Σουτ» και να συμμετέχουν στα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα «Μουσικές των Λουλουδιών» και «Ακούω-Βλέπω-Παίζω με τους συνθέτες».

Μουσική Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 210-7282778


Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

 

 

Τις Κυριακές του Μαΐου το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει μια σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνουν οικογενειακά εργαστήρια animation με τον animator και media artitst Μπάμπη Αλεξιάδη αλλά και υπαίθρια πολύχρωμα παιχνίδια στην αυλή του εργοστασίου.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300


Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

 

 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει πλέον μετακομίσει στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών και ξανασυστήνεται στα παιδιά με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Ξεκινώντας με δραστηριότητες κατάλληλες για ηλικίες 1-2 και 2-3 ετών και τους γονείς, η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων χτίζεται… παίζοντας, ενώ τα παιδιά ηλικιών 3-6 και 7-12 ετών πειραματίζονται με τη μουσική αλλά και με τις κατασκευές, φτιάχνοντας τα δικά τους βραχιολάκια-ιδανικά δώρα για τη γιορτή της μητέρας, αλλά και… μπισκότα και ροφήματα σοκολάτας!

Παιδικό Μουσείο, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, 2103312995 – 2103246536


Παραμυθοχώρα

 

 

Αγαπημένα παραμύθια όπως ο «Πινόκιο» και η «Κοκκινοσκουφίτσα», αλλά και η διάσημη περιπέτεια του μικρού ψαριού «Νέμο» ζωντανεύουν μέσα από αφηγήσεις στο όμορφο νεοκλασικό της Παραμυθοχώρας, ενώ στα δημιουργικά προγράμματα του πολυχώρου προσθέτονται το εργαστήρι εικαστικών και το θεατρικό παιχνίδι, που αυτό το μήνα βασίζονται στην ιστορία του ονειροπόλου «Μικρού Πρίγκιπα» και υπόσχονται διασκεδαστικά “ταξίδια” με οδηγούς τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη.

Παραμυθοχώρα, Αναπαύσεως 14 & Τυρταίου 1, Μετς, 2109216346


Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

 

 

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των χαρτών και τη χρήση της πυξίδας, τα παιδιά ηλικίας 6-10 ετών μεταμορφώνονται σε μικρούς ναύτες και καταστρώνουν τις δικές τους θαλασσινές ιστορίες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά (13-17 ετών ) αξιοποιούν την τεχνολογία δημιουργώντας τη δική τους ψηφιακή ιστορία-βίντεο και γνωρίζουν την τέχνη της τυπογραφίας μέσα από τα μάτια του υπολογιστή, μαθαίνοντας για την πρακτική χρησιμότητα της ψηφιοποίησης των εγγράφων. Ξεφυλλίστε το αναλυτικό έντυπο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, μην ξεχάσετε όμως να προσθέσετε στο πρόγραμμά σας και τον εκπαιδευτικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας του 18ου αιώνα, ιδανική βόλτα για όλη την οικογένεια!

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Λεωφ. Αμαλίας 56, Αθήνα, 2103713000


Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 

 

Η Στέγη μας βγάζει… έξω, καθώς τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών συμμετέχουν σε περιπάτους-εξερευνήσεις στις κοντινές γειτονιές με αφορμή το εικαστικό εργαστήριο με τίτλο «Πεζοδρόμια: Η μικρογραφία της πόλης», ενώ τα μικρότερα παιδιά (5-8 ετών ) παίρνουν τους γονείς από το χέρι και περπατούν μαζί τους στις γειτονιές του Νέου Κόσμου με το πρόγραμμα «Πάμε μια βόλτα στην πόλη;». Μαζί, καταγράφουν με κινητά ή tablets όσα τους άρεσαν κατά τη διάρκεια της βόλτας, αλλά και όσα θα ήθελαν να αλλάξουν και δημιουργούν παρέα μια εικαστική ανα-σύνθεση της γειτονιάς που επισκέφθηκαν.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107, 2109005800


Πηγή

Top