Σεμινάριo Μουσικοπαιδαγωγικής Επιμόρφωσης

Σεμινάριo Μουσικοπαιδαγωγικής Επιμόρφωσης στο Κρουστόφωνο, με την Μαίη Κοκκίδου & τον Νίκο Θεοδωρίδη:

«Προτάσεις για τις μεθόδους και το περιεχόμενο διδασκαλίας της μουσικής»

Σάββατο 12/11/16:
α)  Βασικές εισαγωγικές δραστηριότητες και νέες προτάσεις για ένα ετήσιο πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής σε σχολεία, νηπιαγωγεία ή εργαστήρια.

Νίκος Θεοδωρίδης, Μαίη Κοκκίδου:

Προτάσεις για εισαγωγικά μουσικά παιχνίδια-δραστηριότητες και τραγουδοπαιχνίδια στο πλαίσιο ενός ετήσιου προγράμματος μουσικής αγωγής για την προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση. Ενδεικτικά παραδείγματα για την ομάδα και την εξοικείωση με βασικές μουσικές έννοιες, τεχνικές διδασκαλίας, χρήσιμο υλικό και πηγές για την οργάνωση ενός προσωπικού προγράμματος Μουσικής Αγωγής. Επίσης, εισαγωγή σε ένα ενδεικτικό ρεπερτόριο τραγουδιών για τη δημιουργία παιδικής ορχήστρας και χορωδίας. Διερεύνηση των ακολουθούμενων μεθόδων.

Κυριακή 13/11/16:
β) Νέα μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της μουσικής.
Νίκος Θεοδωρίδης, Μαίη Κοκκίδου:

Οι διδακτικές μέθοδοι αφορούν στο «πώς» της διδακτικής πράξης και διαπραγματεύονται την οργάνωση και άρθρωση της διδασκαλίας-μάθησης, τις μορφές αλληλεπίδρασης, τα μέσα διδασκαλίας και το στιλ διδασκαλίας, δηλαδή τη συμπεριφορά και τη στάση που υιοθετούν οι διδάσκοντες απέναντι στους μαθητές. Οι μέθοδοι επηρεάζουν καθοριστικά τη φύση και την ποιότητα των μουσικών εμπειριών των μαθητών. Στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία σειρά μεθοδολογικών εργαλείων για το μάθημα της μουσικής, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μέσα από παραδείγματα και βιωματικές-εμπειρικές δράσεις. Κάθε παράδειγμα θα πλαισιώνεται από το θεωρητικό του υπόβαθρο και από προτάσεις για παιδαγωγικές πρακτικές.
Η Μαίη Κοκκίδου (ΜEd, PhD) είναι μουσικοπαιδαγωγός-ερευνήτρια, εντεταλμένη Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Νίκος Θεοδωρίδης (Ph.D.) είναι μουσικοπαιδαγωγός, δημιουργός μουσικοπαιδαγωγικού υλικού, μέλος Ε.Ε.Π. στο ΤΕΠΑΕ του Α.Π.Θ. και επιστημονικά υπεύθυνος ΜΠ δράσεων του Κρουστόφωνου.

Πληροφορίες

Top