Ο Ιταλός τζαζίστας στην Αθήνα

Αυτή τη φορά όμως δεν μας έρχεται ως dj ή παραγωγός, όπως έκανε και προ διετίας σε ένα μικρό μπαρ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, αλλά με πλήρη μπάντα για κανονική συναυλία. Πέμπτη και Παρασκευή θα κάνει δύο live εμφανίσεις στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Σάρλοτ Γουόσι

Ο κιθαρίστας Νίκολα Κόντε, Ιταλός όπως καταλαβαίνετε, έχει κυκλοφορήσει εννιά άλμπουμ μαζί με το «Nicola Conte Presents Stefania Dipierro – Natural» που βγήκε το 2016. Στιλάτος και κοσμοπολίτης στον ήχο του με επιρροές από την τζαζ, την μπόσα νόβα και τα σάουντρακ των ιταλικών ταινιών της δεκαετίας του ’50, του ’60 και του ’70, τα οποία και αποτελούν τη μεγάλη του αδυναμία.

Αν θα θέλαμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, θα λέγαμε πως κινείται στα διάφορα στιλ της τζαζ κυρίως, από acid jazz μέχρι latin jazz. Ταυτόχρονα έχει να παρουσιάσει ως κιθαρίστας πολλές συνεργασίες καθώς και πλήθος συμμετοχών σε συλλογές lounge μουσικής. Ο ήχος του φαντάζει ιδανικός για… αποθεραπεία μετά την κραιπάλη των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με μια ομάδα μουσικών που είχαν τις ίδιες πνευματικές, καλλιτεχνικές και πολιτικές ανησυχίες, οργανώνοντας ένα πολιτιστικό κίνημα που το ονόμασαν Fez. Λάτρεις της τζαζ όλοι τους εννοείται, «γνώστες τής Nouvelle Vague, συλλέκτες βινιλίων, παθιασμένοι με την μπιτ γενιά και με διανοούμενους, όπως ο Ζαν-Πολ Σαρτρ και ο Μπορίς Βιαν».

Στη συνέχεια ο Κόντε επικεντρώθηκε στη μουσική, συνεργάστηκε ως remixer στη Schema Records και έφτιαξε διάφορα γκρουπ όπως οι Paolo Achenza Trio, QuintettoX, Fez Combo, Intensive Jazz Sextet και Balanço. Από το 2000 άρχισε να βγάζει και τους προσωπικούς δίσκους του ενώ ετοιμάζει άλμπουμ και για το 2017.

Στο «Τριανόν» θα τον συνοδεύει η εξαιρετική μπάντα «Jazz Combo». Μόνο τον Πιέτρο Λούσου στο πιάνο να βάζαμε, αρκούσε. Από το 1996, που κέρδισε με το Rosario Giuliani Quartet το πρώτο βραβείο καλύτερου συνόλου στο φημισμένο Europe Jazz Contest στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα ζωντανών εμφανίσεων αλλά και ηχογραφήσεων με κάποιους σπουδαίους Ιταλούς και διεθνείς μουσικούς.

Στο μπάσο θα είναι ο Λούκα Φατορίνι, πρόσωπο γνωστό στην ιταλική τζαζ σκηνή, στο σαξόφωνο ο Ντανιέλε Τιταρέλι (βραβείο καλύτερου σολίστ στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, το 2000) και στα τύμπανα ο Μάρκο Βαλέρι. Μαζί τους στο τραγούδι η αισθαντική Σάρλοτ Γουόσι, η οποία, σημειωτέον, είναι και χορεύτρια.

Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Ιανουαρίου. Κινηματογράφος «Τριανόν», Κοδριγκτώνος 21.

Τιμές εισιτηρίων: Α’ Ζώνη 30€, Β’ Ζώνη 25€, Γ’ Ζώνη 20€. Ωρα έναρξης 21.30.

 
Από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο
Top