Εργαστήρια, Συναυλίες, Δράσεις «Μουσική Σύναξη» στα χωριά του Ταΰγετου

Καλώς ήρθατε στη Μουσική Σύναξη (Εργαστήρια, Συναυλίες, Δράσεις). 

Ιστορικό: Τον Ιούλιο του 2011 πραγματοποιήθηκε για μια εβδομάδα στα χωριά του Ταΰγετου (Αλαγονία, Αρτεμισία, Πηγές) η πρώτη «Μουσική Σύναξη». 

Φέτος: Από τις 29 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου 2018 συνεχίζουμε προσεγγίζοντας τον στόχο – όραμά μας, για την καθιέρωση, την διεύρυνση και την συνεχή ποιοτική εξέλιξη της διοργάνωσης. 
Τον πυρήνα της Μουσικής Σύναξης αποτελούν σεμινάρια μουσικών οργάνων, τραγουδιού, θεατρικά και τεχνικά εργαστήρια, που απευθύνονται σε μουσικούς, παιδαγωγούς, τεχνικούς και γενικώς σε άτομα που εμπλέκονται ενεργά με την τέχνη της μουσικής και του θεάματος. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται συναυλίες, παραστάσεις, και παράλληλες δράσεις που απευθύνονται σε φίλους της μουσικής, του εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού, της ορεινής θερινής διαβίωσης καθώς και στους κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. 

Στοχεύουμε: Στην διεύρυνση της μουσικής γνώσης – μέσα από ατομικά και ομαδικά βιωματικά εργαστήρια με συντονιστές καταξιωμένους καλλιτέχνες – στη σύμπραξη, στην διάδραση, στον πειραματισμό και στην δημιουργία νέων καλλιτεχνικών σχέσεων. Στη δημιουργία – θεσμοθέτηση μιας ατμόσφαιρας μέσα από συναυλίες και παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού. Στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φιλοξενίας των κατοίκων του Ταϋγέτου. 

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας. 
Για λεπτομέρειες: Τάκης Νικολόπουλος: 694 4544399 – Έφη Πολίτη: 693 6675969 (Ομάδα συντονισμού)

Εργαστήρια 2018

30.07 – 03.08 Σεμινάριο στεριανού/νησιώτικου λαούτου.
Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο)
Το σεμινάριο εστιάζει στη βασική τεχνική του οργάνου, με βασικό άξονα το ρυθμό, τη μελωδία και την αρμονική συνοδεία, όπως εκφράζεται στα εκάστοτε μουσικά γεωγραφικά ιδιώματα.

29.07 – 02.08 Βαγγέλης Καρίπης (παραδοσιακά κρουστά). 

29.07 – 03.08 Μανώλης Πάππος (μπουζούκι). 

30.07 – 03.08  «Ρυθμικός αυτοσχεδιασμός» 
Χάρης Λαμπράκης
Ο αυτοσχεδιασμός ή ταξίμι είναι μία εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική στην τροπική μουσική. Πολλές φορές αυτός ο αυτοσχεδιασμός δένεται με τον ρυθμό και τότε μπορούμε να πούμε πως έχουμε τον ρυθμικό τροπικό αυτοσχεδιασμό (ή πιο απλά το ρυθμικό σόλο). Στο σεμινάριο αυτό ο μουσικός καλείται να χτίσει το σόλο του πάνω σε ένα ρυθμό, προερχόμενο συνήθως από το ρεπερτόριο μιας συγκεκριμένης περιοχής ή παράδοσης. Μαζί δουλεύουμε τις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης αυτού του ρυθμικού αυτοσχεδιασμού, έχοντας ως αφετηρία οικεία ρεπερτόρια και ακούσματα. Κατόπιν, εξετάζουμε δομές και φόρμες αυτοσχεδιασμού που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες μουσικές παραδόσεις.

29.07 – 03.08 «Ο τρόπος και οι δρόμοι του λαϊκού τραγουδιού»
Σοφία Παπαζογλου 
Ο τρόπος που τραγουδιέται το λαϊκό τραγούδι είναι μια από τις πιο σπουδαίες παραδόσεις τους τόπου μας κι έχει ως ρίζα του το δημοτικό τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στυλ τραγουδιού που εδραιώθηκε τη δεκαετία του ’50 και το θεωρώ καθαρά ελληνικό. Οι δρόμοι στους οποίους έχουν γραφτεί τα λαϊκά τραγούδια είναι αυτοί που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και οι Άραβες(ουσάκ, χιτζάζ, ραστ, χιτζασκιάρ, σεγκιάχ) αλλά και συγκερασμένοι αφού τα όργανα με τα οποία παίζονται, και κυρίως το μπουζούκι, είναι κι αυτά συγκερασμένα. Στο σεμινάριο θα έχουμε ως στόχο με τραγούδια επιλεγμένα να δούμε τον τρόπο των λαϊκών γυρισμάτων, των γλιστριμάτων (κλισάντο), ηχείων του σώματος που μπαίνουν σε λειτουργία όταν λέμε ένα λαϊκό τραγούδι αλλά και να επεξεργαστούμε και να ξεχωρίσουμε τους τρεις πιο διαδεδομένους λαϊκούς μουσικούς δρόμους(ουσάκ, χιτζάζ, ραστ) και τον τρόπο που τραγουδιούνται. 

29.07 – 04.08 Σεμινάριο για Ούτι
Ταξιάρχης Γεωργούλης
Το συγκεκριμένο σεμινάριο πραγματεύεται την έντονη παρουσία και τους τρόπους αξιοποίησης του ουτιού σε όλες τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής μεσογείου και όχι μόνο, ( Ελληνική, Αράβικη,Τούρκικη,Αρμένικη, λαική,έντεχνη και θρησκευτική μουσική ). Θα διδαχθούν τεχνικές καθώς επίσης και υφολογικές λεπτομέρειες του οργάνου μέσα από ένα ευρύ ρεπερτόριο όπου το ούτι αιώνες τώρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

30.07 – 03.08 Σεμινάριο Ακορντεόν
Dasho Kurti 
Στη “Μουσική Σύναξη 2018”, μαζί με τους συμμετέχοντες, θα γίνει προσέγγιση των διαφορετικών στυλ, των δυνατοτήτων του ακορντεόν και συζήτηση για τη μουσική γενικά. Θα εξηγήσουμε γιατί είναι το ίδιο (αν όχι περισσότερο) σημαντικό, το αριστερό χέρι με το δεξί και άλλα πολλά. Τέλος, θα υπάρξει μια ενότητα για τον συνοδευτικό ρόλο του ακορντεόν, όταν παίζουμε τραγούδια, με την σύμπραξη της Σοφίας Παπάζογλου.

01.08 – 04.08 «Ρυθμολογία και μουσικότητα στην προφορική αφήγηση»
Σάσα Βούλγαρη
Με την μέθοδο Σάσα Βούλγαρη στην Τεχνική της Έντεχνης Προφορικής Αφήγησης.  Οι λέξεις είναι ήχοι. Ο όποιος συνδυασμός τους δημιουργεί μια «παρτιτούρα». Ο έντεχνος προφορικός αφηγηματικός λόγος εμπεριέχει μουσικότητα. 

Ως κοινωνοί του έντεχνου προφορικού λόγου, ο τρόπος που μεταφέρουμε λέξεις = ήχους / νότες, κατά την εκφορά τους στην αφήγηση και μέσα από τα ηχεία του σώματός μας δημιουργεί διαφορετικούς κραδασμούς ανάλογα με την ψυχοσωματική μας κατάσταση, την σωστή αναγνώριση – εκφορά των λέξεων, την λειτουργική απ-εύθυνση ανάλογα με το ακροατήριο και τη συνθήκη. Κατά συνέπεια, ο αφηγητής πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί συνειδητά αυτήν τη γνώση μετατοπίζοντας τη φωνή στα κατάλληλα ηχεία, αλλάζοντας τόνο και χροιά, αναγνωρίζοντας σωστά πως θα εκφέρει το λόγο κατά περίπτωση. Το συγκεκριμένο βιωματικό εργαστήριο στηρίζεται στην αλληλεπίδραση προχωρημένων και αρχαρίων μαθητευομένων ώστε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα ηχεία του σώματος, τον τόνο της φωνής μας, την σωστή αφηγηματική αντιμετώπιση των διαφορετικών αφηγημάτων, τα μελίσματα και τα τραγουδίσματα κατά την αφήγηση.  Θα εργαστούμε πάνω σε προτάσεις της συντονίστριας, αλλά και των συμμετεχόντων ενώ ο ανοιχτός φυσικός χώρος θα μας προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα αφηγηματικών και σωματικών πειραματισμών ενώ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης είναι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα εργαστήρια καθώς και ανοιχτές παρουσιάσεις στο κοινό της διοργάνωσης.

29.07 – 04.08 «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ»
Πάνος Αθανασόπουλος

Αν θέλετε να διευρύνετε τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες, µε άσµατα αξιοθέατρα, µε τον χορό αµαγαλµατοποίησης που να τονώνει διάφραγµα, µηρούς και την κοιλιά… αν νοµίζετε πως δεν σας πάει καµµιά µα καµµιά δουλειά, αν µακάµια σύγχρονα τυπου JiZz-JaZz φρεσκασακολοκυθοκορφάδες θέλετε να τολµήσετε, αν έχετε βαρεθεί σαν ρούχο παλιό κάποιο άµοιρο όργανο η την φωνή σας, αν σκέφτεστε να µεταποιηθήτε, την προφορά την σωστή του HoLY sHIT να βρείτε, τότε το καλοκαίρι αυτο ας βρεθούµε στην Αλαγονία, στον Ταύγετο. Εκεί θα εξερευνήσουµε φόρµες έκφρασης εξωστρεφείς µα και υπαινυκτικές, που καθώς το φως τους διαθλάται πάνω στην νεώτερη κοσµική θεατρική ατραξιόν – την αυτοταρίχευση µπροστά σε µιά οθόνη, ένα άλλο καλειδοσκόπιο µια άλλη αρµονία προβάλλει. Ο χρόνος στην σκηνή είναι πυκνός και εκεί είναι η ουσία… Στην παρουσίαση αυτή θα γίνουν ασκήσεις φαντασίας και ύφους τόσο µέσα απο τους ήχους οργάνων µουσικών η µη, όσο και της φωνής και του κορµιού µεσα στον παλµό οιασδήποτε ποίησης, ασκήσεις κριτικής, αµφισβήτησης του βάρους του νοήµατος µιας λέξης, ενός νεύµατος η στίχου, απόπειρες συνθέσεων λόγου,ήχων και εικόνων άσκηση στην µυθοπλαστική αµεσότητα όταν τρίξει το σανίδι πετιέτ’η ποίηση σα φίδι Αυτό που θα εξετάσουµε στην συνάντηση, ειναι η διαφυγή απο τις πεπατηµένες οδούς προσέγγισης της σκηνικής ευτυχίας…ταιριάζει σε ηθοποιούς που αποπειράθηκαν µε την µουσική για να βρεθούν, αλλά φοβήθηκαν και γύρισαν πίσω, σε χορευτές που έσπασαν τουλάχιστον ενα πόδι και ξαναχόρεψαν, σε µουσικούς που κρυφά γράφουν νουβέλλες και ποιήµατα, σε αρχάριους πούχουνε χάρη, σε φτασµένους -πριν απο άλλους- σ΄ενα τέρµα, σ’ενα άκρο : σε αοιδούς του πάλκου, της όπερας,δρόµου, σε δάσκαλους που εδίδασκαν και νόµους δεν εκράτουν, µαγείρους χωρίς τατουάζ, εκπαιδευτές-θεραπευτές που µπλόκαραν και αθλητές περφόρµερζ. Αυτό το καλοκαίρι 28/7 µε 4/8, στον Ταύγετο, µε τον Λάµπο Αθνσπλος (ενδέχεται το χρονικό διάστηµα της παρουσίασης να µετακινηθεί η να συντοµεύσει).

Το κόστος των εργαστηρίων κυμαίνεται ανάλογα με την διάρκεια και τον εισηγητή. Επικοινωνήστε με τους διοργανωτές για περισσότερες πληροφορίες. 

Αίτηση συμμετοχής / Facebook

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Top