Έκθεση «Τα βιβλία του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών»
Από Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 2 Μαρτίου στο Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19
Χώρος Έκθεσης: Ωδείο Αθηνών
Εγκαίνια: 4 Φεβρουαρίου, 19:30
Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα-Σάββατο 11.00-21.00
Περισσότερες Πληροφορίες/Κρατήσεις: omitsi@athensconservatoire.gr
Η εκδήλωση έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.
Ποιοι μαθητές του Ωδείου Αθηνών έγιναν διάσημες προσωπικότητες με διεθνή φήμη;
Μια έκθεση με μαθητολόγια, παρτιτούρες, σπάνια βιβλία ακόμα και σε χειρόγραφη μορφή, προγράμματα συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, φέρνει στο φως άγνωστα κεφάλαια της Ιστορίας του Ωδείου.
Γλώσσα Διεξαγωγής: Οι λεζάντες της έκθεσης και οι ξεναγήσεις θα γίνουν στα ελληνικά και στα αγγλικά
Παρότι η έννοια του βιβλίου είναι στις μέρες μας ταυτισμένη με το έντυπο βιβλίο, έως τον 15ο αιώνα και την εφεύρεση της Τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο, τα βιβλία ήταν χειρόγραφα. Αντιγράφονταν υπομονετικά από επαγγελματίες αντιγραφείς και κυκλοφορούσαν σε μικρή κλίμακα, κυρίως σε βιβλιοθήκες, λειτουργώντας ως φορείς γνώσεως για ένα, αναγκαστικά, περιορισμένο κοινό. Η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας καθώς επέτρεψε την διάδοση της γνώσης σε πολύ περισσότερους ανθρώπους.
Η Έκθεση «Τα βιβλία του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών» αποτελείται από βιβλία που σχετίζονται με την ιστορία και λειτουργία του ιδρύματος σε χειρόγραφη μορφή (μαθητολόγια, πρακτικά διοικητικού συμβουλίου, παρτιτούρες, τετράδια μαθητών, κ.τ.λ.), αλλά και έντυπη: σπάνια βιβλία για την μουσική, το θέατρο και τη λογοτεχνία, βιβλία ή παρτιτούρες που φέρουν τα ίχνη σημαντικών κατόχων (όπως σημειώσεις ή αφιερώσεις), προγράμματα συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, μαθητικά εγχειρίδια και περιοδικά, που αναδεικνύουν τις διαφορετικές χρήσεις του βιβλίου στο εσωτερικό ενός μουσικοθεατρικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά και μαρτυρούν την μακρά και σημαντικότατη ιστορία του. Η έκθεση συμπληρώνεται από υλικό της μοναδικής συλλογής του ιδρύματος Χουρμουζίου-Παπαϊωάννου, που φιλοξενείται πλέον στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, και που περιλαμβάνει πολύτιμες και σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.