Πρόγραμμα δράσεων Ε.Ε.Μ.Ε. Νοεμβρίου 2017

Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Ώρες: 10:00-14:00


Με ρυθμό από το σώμα στα κρουστά
Εισηγήτρια: Βίκυ Χουζούρη. Κλασική κρουστός και Μουσικοπαιδαγωγός

Περιγραφή του σεμιναρίου:
Τα κρουστά αποτελούν βάση ή άλλες φορές και μοναδική συνοδεία για πολλά τραγούδια. Και σίγουρα δε χρειάζεται να είναι κανείς κρουστός για να χτυπήσει ένα ντέφι ή μια μαράκα. Θα θέλατε όμως να μπορείτε να τα παίξετε και να τα δείξετε στην τάξη με μια σωστή τεχνική και άρα με έναν καλύτερο ήχο; Μήπως υπάρχουν και πολλά ακόμα κρουστά που δεν έχετε γνωρίσει; Και τι θα κάνετε αν δεν έχετε καθόλου όργανα μαζί σας?

Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε πώς να δημιουργήσουμε όμορφα ηχητικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τους ήχους του σώματός μας ή μικρά κρουστά όργανα της τάξης. Θα νιώσουμε τον ρυθμό μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι. Θα μάθουμε τον σωστό τρόπο παιξίματος των κρουστών οργάνων και θα δοκιμάσουμε τρόπους ενορχήστρωσης. Θα δουλέψουμε συνοδείες για γνωστά τραγούδια αλλά και συνθέσεις για body percussion.

Γιατί κίνηση και ρυθμός και ήχος ίσον μουσική. Ίσον τέχνη και έκφραση για μικρούς και μεγάλους!!!

Χώρος: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη
Συμμετοχή: Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.: 40 ευρώ, Μη μέλη: 60 ευρώ
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (μέχρι 25 άτομα)
Δηλώσεις συμμετοχής: http://bit.ly/2he3y1d

 

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου: Ώρα: 19:30


Παρουσίαση του καινούριου βιβλίου των εκδόσεων της Ε.Ε.Μ.Ε.: Directory of Music Libraries and Collections in Greece των Neil Mixon Ratliff και Άρη Μπαζμαδέλη

Περιγραφή:
Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, και ώρα 19:30 θα έχουμε τη χαρά να παρουσιασουμε το καινούριο βιβλίο των εκδόσεων της Ε.Ε.Μ.Ε., με τίτλο, Directory of Music Libraries and Collections in Greece, των Neil Mixon Ratliff και Άρη Μπαζμαδέλη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας, Άρης Μπαζμαδέλης, και η Όλγα Κολοκυθά (Assistant Professor και Postdoctoral RA του Media Governance and Media Industries Research Lab, στο Department of Communication του Πανεπιστημίου της Βιεννης).

Η παρουσίασή σας θα τιμήσει την εκδήλωσή μας.

Εϊσοδος ελεύθερη

 

Σάββατο 11 Νοεμβρίου: Ώρα: 12:00


Διάλεξη: Ανάπτυξη και κινητικότητα καλλιτεχνών
Εισηγήτρια: Όλγα Κολοκυθά (PhD, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιεννης)

Περιγραφή της διάλεξης: Η διάλεξη έχει δύο μέρη και πραγματεύεται δύο ξεχωριστές μεν, αλλά σχετικές μεταξύ τους έρευνες.

Το πρώτο, με θέμα την ανάπτυξη νέων καλλιτεχνών, αφορά την πρώτη έρευνα και ανάλυση του όρου ανάπτυξη καλλιτεχνών (artistic development), ο οποίος συναντάται για πρώτη φορά στη μουσική το 1788. Η έρευνα εξετάζει τον όρο από την οπτική του Cultural Institutions Studies (Kulturbetriebslehre) με σκοπό να καλύψει τα κενά στη θεωρία αλλά και στη πρακτική εφαρμογή του, ειδικότερα αναφορικά με τη χρήση του στο πλαίσιο των παραστατικών τεχνών και ειδικά της όπερας. Στα ευρήματα γίνεται αναφορά στη θεσμοθετημένη και μη εκπαίδευση, στην εκπαίδευση και την πρακτική, καθώς και στις διαφορές μεταξύ της επαγγελματικής ανάπτυξης, της καλλιτεχνικής ανάπτυξης και της καριέρας.

Το δεύτερο μέρος σχετίζεται με την κινητικότητα καλλιτεχνών και αναφέρεται στην έννοια του creative migration. Αφορά έρευνα που εκπονήθηκε τελευταία με έμφαση στους μουσικούς και τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό. Η έρευνα έγινε πιλοτικά με σκοπό να ερευνήσει την έννοια του creative migration στο ελληνικό χώρο και τη σχέση (ή όχι) της κρίσης με τη φυγή καλλιτεχνικού προσωπικού στο εξωτερικό. Στόχος είναι η διεύρυνσή της και σε άλλες κατηγορίες καλλιτεχνικού και δημιουργικού ανθρώπινου δυναμικού ώστε να συμπεριλάβει και άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών & ανθρώπων που εργάζονται στον πολιτισμό.

Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Ε.Μ.Ε., Θεσσαλονίκη (Ερμού 7, 3ος όροφος)
Είσοδος ελεύθερη

 

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Νοεμβρίου: Ώρες: 11:00-16:00


Σεμινάριο μουσικής τεχνολογίας | Συνθέτοντας με ήχους. Η σχολική προσέγγιση
Εισηγητής: Θεόδωρος Λώτης (Συνθέτης, Επίκουρος Kαθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου)

Περιγραφή σεμιναρίου: 
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει, με τη συνεργασία σχολείων και πανεπιστημίων, η διαμόρφωση μεθοδολογιών που θα επιτρέπουν σε μαθητές την κατανόηση του ηχητικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και τη σύνθεση μικρών έργων/ηχοτοπίων με τη χρήση σχετικής τεχνολογίας και ήχων του περιβάλλοντος. Αυτές οι μεθοδολογίες βασίζονται κυρίως σε δύο πυλώνες: στο σολφέζ των ηχητικών αντικειμένων του Pierre Schaeffer και στην πρακτική προσέγγιση της ακουστικής οικολογίας και των ηχοτοπίων του Murray Schafer. Οι δύο αυτοί πυλώνες αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση κριτηρίων με τα οποία οι μαθητές κατανοούν και περιγράφουν τα ηχητικά φαινόμενα και τις μουσικές τους εφαρμογές, σχεδιάζοντας παράλληλα ομαδικά παιγχνίδια με τους δασκάλους τους με σκοπό το μουσικό αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση μουσικής.

Μια ομάδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, σε συνεργασία με καθηγητές και μαθητές ενός σχολείου στην Κέρκυρα, εφάρμοσε παρόμοιες μεθοδολογίες στη διάρκεια του σχολικού έτους και στα πλαίσια των μαθημάτων/projects. Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους βγήκαν από τις τάξεις, αφουγκράστηκαν το ηχητικό τους περιβάλλον, συζήτησαν για αυτό, αναγνώρισαν κυριολεκτικές και μεταφορικές σημασίες, ηχογράφησαν τους ήχους του, το επεξεργάστηκαν και το μορφοποίησαν παραλλάσοντας τις σημασίες του. Το αποτύπωσαν στον μαυροπίνακα και το ανάλυσαν στον υπολογιστή τους. Τέλος, συνέθεσαν μικρά μουσικά έργα ηχοτοπίων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι ήχοι επιλέχθηκαν, ηχογραφήθηκαν, αναλύθηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι παραπάνω μεθοδολογίες και θα συζητηθούν οι έννοιες της τέχνης των ήχων και του ηχοτοπίου, της ηχητικής αντίληψης και της ηχητικής επεξεργασίας και διάδρασης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο μουσικό.

Χώρος: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη
Συμμετοχή: Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.: 45 ευρώ, Μη μέλη: 70 ευρώ
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (μέχρι 25 άτομα)
Δηλώσεις συμμετοχής: https://goo.gl/forms/hLI90Vq9ALPXIovv2

 

Top