Ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος δράσεις για παιδιά στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Tο βιβλίο και η ανάγνωση γίνονται ένα συναρπαστικό παιχνίδι

Ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος με δράσεις για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά, γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδί. Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας εξαρχής ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις για παιδιά και νέους, συνεργάζεται και αυτό το μήνα με φορείς πολιτισμού, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, το Βιομηχανικό μουσείο Φωταερίου και πολλούς ακόμα, με στόχο να γίνει το βιβλίο και η ανάγνωση ένα συναρπαστικό παιχνίδι, μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με όλους μας συνοδοιπόρους.

Στις 5, 6 και 8 Φεβρουαρίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων υλοποιεί στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων ένα ιδιαίτερο, δημιουργικό εργαστήριο τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας με τίτλο «Η Πρέσσα». Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Εκπαιδευτικές Δράσεις» της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και θα πραγματοποιείται για 3 ημέρες, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στα Πετράλωνα (76ο Δ.Σχ.), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στον Νέο Κόσμο (93ο Δ.Σχ.) και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Παγκράτι (1ο Δ.Σχ.), από 16:00 έως 19:00.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών αλλά και σε ενήλικες και θα διεξάγεται 3 φορές την ημέρα, από τους συντηρητές Αρχειακού και Βιβλιακού Υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Κάθε εργαστήριο θα έχει διάρκεια 1 ώρα και θα δέχεται έως 20 συμμετέχοντες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή εδώ. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί ένα χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο, εμπνευσμένο από τη μηχανή που άλλαξε τον κόσμο, την τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου, η οποία τον 15ο αιώνα επέτρεψε τη μαζική παραγωγή βιβλίων και την παγκόσμια διάδοση της γνώσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της τυπογραφίας και της βιβλιοδεσίας, δένοντας το δικό τους σημειωματάριο με την ιαπωνική τεχνική. Επίσης το κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες το νέο Τμήμα Δανειστικής Συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με ένα βιβλίο βλέπω τον κόσμο αλλιώς #5» για παιδιά 5-10 ετών. Μέσα από τα βιβλία, τα παιδιά ανακαλύπτουν δημιουργικούς τρόπους για να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, όπου ξετρυπώνουν τους ήρωές τους, σκαρφίζονται και εικονογραφούν ή δραματοποιούν τις δικές τους ευφάνταστες περιπέτειες. Η δράση επαναλαμβάνεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019.
Χώρος: Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Ρηγίλλης & Β. Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα (κτίριο Ωδείου Αθηνών).
Ώρα: 16:00 – 18:00.
Γλώσσα Διεξαγωγής: ελληνικά.
Δωρεάν και κατά προτεραιότητα, βάσει διαθεσιμότητας (έως 20 συμμετοχές ανά πρόγραμμα). Περισσότερες πληροφορίες: 2103312995-6

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 – 14:00 η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού βγαίνει για δέκατη έβδομη φορά στους δρόμους της Αθήνας. Αυτή τη φορά θα βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά, στο 23ο Παζάρι Βιβλίου. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη διοργανώνεται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με τη στήριξη της Γερμανικής πρεσβείας και την υποστήριξη του συνΑθηνά. Είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που λειτουργεί από λίγες μόνο ώρες έως μια ολόκληρη μέρα και φέρνει μαζί της για τα παιδιά, βιβλία, πάζλ, παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα.

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 – 14:00 ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί στο Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος, το πρόγραμμα «Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού – Οι μύθοι του Πλάτωνα». Πρόκειται για μια ακόμα εκπαιδευτική δράση που επιδιώκει να γνωρίσουν τα παιδιά με ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο τους μύθους από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και στοιχεία της φιλοσοφίας του. Η δράση επαναλαμβάνεται το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019.
Χώρος: Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος, Μοναστηρίου & Κρέοντος 1 – Ακαδημία Πλάτωνος.
Συμμετοχή ελεύθερη- δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138 (09:00 – 16:00).
Έως 15 παιδιά από 8 έως 12 ετών.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 – 12:30 «Όλη η πόλη διαβάζει…παιδικά βιβλία για μουσεία» στο Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων. Το Τμήμα Μουσείων Συλλογών και Πολιτιστικών χώρων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την παρουσίαση και την ανάγνωση του παιδικού βιβλίου μουσειακής αγωγής «Η Αριάδνη αφηγείται ιστορίες από την Κυκλαδική εποχή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» της Καλλιόπης Κύρδη (εκδόσεις Παπαδόπουλος).
Για γονείς και για παιδιά 6 – 12 ετών.
Χώρος: Πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66, Θησείο.
Δωρεάν και κατά προτεραιότητα, βάσει διαθεσιμότητας, Τηλ 210-3452150, Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-6μμ, e-mail melina@opanda.gr

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνει τη δράση «Η Στελλίτσα: δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού της Σοφίας Αβτζόγλου – Αναστασιάδου». Μέσα από δραματοποίηση και μουσικά παιχνίδια οι Ελίντα Αρβανίτη, Κατερίνα Χατζησταύρου, και Μαρίνα Αγγελίδου διηγούνται την ιστορία της Στελλίτσας, ενός κοριτσιού που ζούσε μόνο του σε μια γκρεμισμένη καλύβα. Το χειμώνα τουρτούριζε από το κρύο και ψάχνοντας να βρει ξύλα χάθηκε στο αφιλόξενο δάσος. Ποιος θα μπορούσε να σώσει την Στελλίτσα και πώς;
Για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά.
Χώρος: Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Βαφειοχωρίου, Βαφειοχωρίου & Καρολίδου 2.
Ώρα: 11:00-12:00 & 12:00-13:00. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210-6427770

Από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και έως τις 10 Μαρτίου στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων «Τα παιδιά βλέπουν.20 καλλιτέχνες εικονογραφούν». Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνδιοργανώνουν έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου. 20 ταλαντούχοι και τολμηροί εικονογράφοι δίνουν το στίγμα των παιδικών βιβλίων του σήμερα απλώνοντας μπροστά στα μάτια μας τον πλούτο αυτής της τόσο απαιτητικής καλλιτεχνικής σε μια μεγάλη έκθεση ελεύθερη στο κοινό. Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου στις 19:00.
Επιμέλεια: Μαρίζα Ντεκάστρο.
Χώρος: Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων (Β. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας).
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη – Σάββατο 10:00-21:00, Κυριακή: 10:00-14:00

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου γιορτάζει το βιβλίο με την εκπαιδευτική δράση «Μικροί σταχωτές εν δράσει!»: Παιδιά (από 6-7 ετών) και γονείς μαθαίνουν με αφορμή χειρόγραφα και παλαίτυπα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου για τους τύπους των βιβλίων, τα υλικά και τα όργανα γραφής, τη διακόσμηση και το περιεχόμενο των βιβλίων. Στο τέλος θα φιλοτεχνήσουν τα δικά τους πρωτογράμματα γράφοντας το όνομά τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά (από 8-10 ετών) ανακαλύπτουν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας και δημιουργούν το δικό τους βιβλιαράκι στο εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων Εντύπων και Χάρτινων Έργων του Μουσείου.
Χώρος: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Β. Σοφίας 22.
Ώρες: 10:00 & 12:00.
Δωρεάν με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9 507 (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-15:00).

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στην Οικία Θεοτοκοπούλου από τις 11:00 ως τις 13:00 θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να ακούσουμε τα «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες». Πρόκειται για την ένατη δράση του προγράμματος που διοργανώνεται από το We Need Books και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Αυτή τη φορά η αφήγηση παραμυθιού θα γίνει στα φαρσί. Δυο εβδομάδες πιο πριν, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση παραμυθιού στα αραβικά και φαρσί στο χώρο φιλοξενίας Ελαιώνα, η οποία είχε αναβληθεί τον Δεκέμβριο.

Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών στα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά ίσως δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα: Παραμύθια από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά.

Έως τον Απρίλιο 2019 θα κάνουμε «Βουτιά στη Γνώση»: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με αφορμή τα αρχεία του παλιού εργοστασίου που μας δίνουν μοναδικές πληροφορίες και γνώσεις παρουσιάζει ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αφετηρία: το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Στόχος: να φωτιστεί η πόλη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τι κάνουμε; Χωριζόμαστε σε τέσσερις ομάδες, μεταμορφωνόμαστε για λίγο σε παίκτες και σε πιόνια μαζί, ακολουθούμε τέσσερις διαφορετικές διαδρομές και προσπαθούμε να δώσουμε ενέργεια και φως σε τέσσερα διαφορετικά σπίτια.
Για παιδιά 11-12 ετών.
Χώρος: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Πειραιώς 100.
Ημέρες διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς). Ώρες: 9.30-13.30 (κατόπιν συνεννόησης). Περισσότερες πληροφορίες: 213 0109325

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στη γνώση» προσφέρεται στις σχολικές ομάδες που έχουν παρακολουθήσει ήδη την ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Πηγή

Top