Για να λάβετε μέρος στο σεμινάριο “Bucket Drumming”

Για να λάβετε μέρος:

• Συμπληρώνετε τη φόρμα συμμετοχής (https://buff.ly/3bPT96u) γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.
• Έχετε μαζί σας έναν κουβά, ακόμα και αυτόν που χρησιμοποιείτε στο σπίτι για σφουγγάρισμα. (Ο ιδανικός κουβάς για bucket drumming είναι κυλινδρικός και έχει διάμετρο βάσης μεγαλύτερη από 25 εκ και ύψος πάνω από 20 εκ -αλλά γενικά κάνουν όλοι οι κουβάδες.)
• Έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι μπαγκέτες https://buff.ly/37KBs4N
• Να φοράτε άνετα ρούχα
• Οι μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες

————————————————–

Οι εκδόσεις Fagottobooks διοργανώνουν ένα βιωματικό σεμινάριο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων

Εισηγητές: Έφη Μακροπούλου – Δημήτρης Βαρελάς, Μουσικοπαιδαγωγοί (M.A. – Ph.D. Music education)
28/3/2020, 11:30-13:00
Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Περαιώς & Πέτρου Ράλλη)
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων – Serafio City of Athens
Eίσοδος ελεύθερη

Απευθύνεται
Σε μουσικοπαιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, φοιτητές μουσικών και παιδαγωγικών τμημάτων.

———————————–

Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν κρουστά με εύκολο και ευχάριστο τρόπο!

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε βιωματικά με την ανάπτυξη της ρυθμικής αίσθησης, πρωταρχικό μέλημα της διδασκαλίας της μουσικής. Ο φυσικότερος και πιο αβίαστος τρόπος για να αναπτύξουμε το ρυθμό είναι μέσα από τη χρήση κρουστών οργάνων. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουν όλα τα παιδιά ένα κρουστό όργανο στη διάθεσή τους; Η λύση ακούει στο όνομα BUCKET DRUMMING!

Με ένα καθημερινό αντικείμενο, όπως ο πλαστικός κουβάς, και ένα ζευγάρι μπαγκέτες ντραμς, οι μαθητές μας μπορούν:
• να μάθουν να παίζουν περίπλοκα ρυθμικά μοτίβα
• να αναγνωρίζουν και να εκτελούν τα βασικά grooves
• να εκτελούν πολυρυθμίες
• να συνοδεύουν ρυθμικά κομμάτια από την δημοφιλή μουσική
• να μάθουν να παίζουν με το αυτί σε πρώτο επίπεδο και να αναγνωρίζουν έννοιες όπως μουσική φόρμα, εναρμόνιση, ενορχήστρωση
• να διαβάζουν σε δεύτερο επίπεδο τη ρυθμική σημειογραφία
• να αυτοσχεδιάζουν γεμίσματα ακολουθώντας το 4μετρο
• να ενορχηστρώνουν με κρουστά εμπλουτίζοντας μια απλή ρυθμική συνοδεία
• να συνεργάζονται σε ομάδες
• να δημιουργήσουν τις πρώτες κουβαδομπάντες!!

Στο σεμινάριο θα δουλέψουμε επιλεκτικά τα παραπάνω μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες στα πλαίσια μιας άτυπης μουσικής μάθησης που στοχεύει πρωτίστως στην αναπαραγωγή με το αυτί και λιγότερο στην ανάγνωση της παρτιτούρας. Παράλληλα θα δοθούν πρακτικές συμβουλές οργάνωσης της τάξης, διάταξης της ομάδας, ροής του μαθήματος και στοχοθεσίας.

——————————————

Βιογραφικά
H Έφη Mακροπούλου σπούδασε στην Aθήνα Mουσική (δίπλωμα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών) και Aρχαιολογία. Mε υποτροφία του I.K.Y. συνέχισε τις σπουδές της στην Aγγλία όπου και ειδικεύτηκε στα Mουσικοπαιδαγωγικά (Master of Arts, University of Reading). Από το 1998 διδάσκει μουσική σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ενώ από το 2005 διδάσκει μουσική στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή και έχει οργανώσει και υποστηρίξει μουσικά δεκάδες μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα αρθογραφεί σε περιοδικά μουσικής εκπαίδευσης και μεταφράζει μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία.

Ο Δημήτρης Βαρελάς σπούδασε μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, σύνθεση στη Γερμανία (Hochschule für Musik – Würzburg) και παιδαγωγικά της μουσικής στην Αγγλία (Ph.D. in Music Education – Πανεπιστήμιο Reading). Παράλληλα έχει παρακολουθήσει κύκλους σπουδών στη μουσικοκινητική αγωγή Orff στο Ινστιτούτο Orff του Salzburg στην Αυστρία. Από το 1986 διδάσκει μουσική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια (στο τμήμα Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα μουσικοπαιδαγωγικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ως εισηγητής σε πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων με αντικείμενα τη μουσικοκινητική αγωγή, τις κατασκευές οργάνων και τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Είναι συγγραφείς τριών βιβλίων μουσικής εκπαίδευσης που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις fagottobooks («Μουσική το πιο συναρπαστικό παχνίδι» https://buff.ly/37BhGZC, «Τραγουδώντας Λέξεις: από τη θεωρία στην τάξη» https://buff.ly/2vM5AzA, «Plug and Play: οι νέες τεχνολογίες στο μάθημα μουσικής» https://buff.ly/2SDDNdD) τα οποία διανέμονται ως πανεπιστημιακά συγγράμματα σε παιδαγωγικά τμήματα. Από τις ίδιες εκδόσεις πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Bucket drumming: ο ρυθμός μπαίνει στην τάξη».

 

Bucket drumming

 

Top