5 λόγοι για να επισκεφτείτε το Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη
Το Αρχείο Κουνάδη άρχισε να συγκροτείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον Παναγιώτη Κουνάδη, ερευνητή και μελετητή της μουσικής και των τραγουδιών των Ελλήνων, και από το 2008 συστάθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αποτελεί το πλέον εμπεριστατωμένο και οργανωμένο Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Ελληνικής Δισκογραφίας των 78 στροφών. Έχει ως στόχο τη συλλογή, ταξινόμηση, έρευνα, καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση των τραγουδιών και της μουσικής των Ελλήνων, καθώς και οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.
Αποτελείται από υλικό που καταγράφει ποικιλοτρόπως και σε διαφορετικά πεδία κυρίως την περίοδο 1900-1960 με κεντρικό άξονα τη μουσική.
2820 ηχογραφήματα 78 στροφών
2211 παρτιτούρες
622 καρτ – ποστάλ
46 συνεντεύξεις
154 φωτογραφίες
20 μουσικά όργανα
33 μηχανήματα αναπαραγωγής
Αυτή η πλούσια συλλογή τεκμηρίων, η οποία περιλαμβάνει δίσκους 78 στροφών, παρτιτούρες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου και μουσικά όργανα, αποτέλεσε τη βάση για το Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη. Mε κύρια χαρακτηριστικά τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό, διαδραστικό χαρακτήρα και την εξατομίκευση, ανοιχτό, δυναμικό και προσβάσιμο σε όλους επιχειρεί να δημιουργήσει μία ολιστική ψηφιακή εμπειρία με θέμα την εποχή του γραμμοφώνου: αναζήτηση και εξερεύνηση στην ψηφιακή συλλογή, εικονική περιήγηση, ψηφιακές ιστορίες, online εκπαιδευτικές εφαρμογές και παιχνίδια προσφέρονται στον επισκέπτη.
5 λόγοι να επισκεφτείτε το Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη
1. Εξερευνήστε το αρχείο με βάση τα μουσικά είδη
ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΑΝΤΑΔΑ – ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
2. Παίξτε 2 διαδραστικά παιχνίδια
Γνώρισε με διασκεδαστικό τρόπο μέρος των τεκμηρίων που περιλαμβάνει το Αρχείο Κουνάδη με 2 παιχνίδια με τίτλους: Tο μουσικό αρχείο και το Πειραιώτικο ρεμπέτικο
3. Ταξιδέψτε με 2 διαδραστικές ψηφιακές ιστορίες στο παρελθόν
Δυο διαδραστικές ψηφιακές ιστορίες που θα σας μεταφέρουν σε ιστορικές περιόδους και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, μέσα από ακουστικά και οπτικά τεκμήρια της συλλογής του Αρχείου Κουνάδη.
4. Επισκεφτείτε τον χώρο που φιλοξενεί το Αρχείο Κουνάδη
Μέσω της τρισδιάστατης Εικονικής Περιήγησης έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε με διαδραστικό τρόπο τον χώρο που φιλοξενεί τη συλλογή του Αρχείου Κουνάδη.
5. Κάντε τα πρώτα σας “Μουσικά Μαθήματα” στο Εκπαιδευτικό Portal του Εικονικού Μουσείου Κουνάδη
Tα διαδικτυακά «μουσικά» μαθήματα εφαρμόζουν τεχνικές εκπαιδευτικών σεναρίων οργανωμένων γύρω από μία θεματική ενότητα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη διαδραστική τεχνολογία των πολυμέσων και της εικονικής πραγματικότητας.
Στην συνέντευξη στο Documento και στην Εμυ Ντούρου, ο Παναγιώτης Κουνάδης μας αφηγείται πώς άρχισε να ασχολείται με τη συλλογή και την καταγραφή αυτού του υλικού
«Το 1962 ξεκινήσαμε με τον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής για τον Μίκη Θεοδωράκη, ωστόσο εγώ ήμουν περίεργος για την παλιά μουσική. Ο νούμερο τέσσερα αδερφός μου, ο Γιάννης, ήταν δημοσιογράφος και είχε το μικρόβιο του ρεμπέτικου. Είχε πάρει συνεντεύξεις από τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου και άλλους. Υπήρχε βέβαια και ο θείος μας Αργύρης Κουνάδης, ο οποίος στην ουσία ήταν ο πρώτος θεωρητικός της μουσικής που κατάλαβε ότι το ρεμπέτικο είχε ενδιαφέρον. Μαζί με τον Χατζιδάκι, τον Τσαρούχη και τον Κούνδουρο αποτέλεσαν την ομάδα των διανοουμένων της Αριστεράς που κατάλαβαν ότι το ρεμπέτικο δεν ήταν αυτές οι βλακείες που έλεγε η επίσημη ηγεσία».
Μάθετε περισσότερα για το εικονικό μουσείο στο www.vmrebetiko.gr