Online ομιλία: Για τον Μάνο Χατζιδάκι

Ομιλητής: Μαυρουδής Νότης, συνθέτης

Είναι από τους δημιουργούς που δεν μπορείς να περιοριστείς μόνο σε μία του διάσταση γιατί θα λείπει ένα τεράστιο υπόλοιπο της παρουσίας του και της προσωπικότητάς του. Δεν είναι η περίπτωση απλώς ενός καλού και ώριμου συνθέτη, αλλά ενός προκλητικού ανανεωτή του πνεύματος της μεταπολεμικής περιόδου. Ένας ευπατρίδης που δίχως αυτόν η χώρα, το έθνος, η κοινωνία, θα είχε διαφορετική πορεία. Η μουσική, το τραγούδι, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η ορχηστρική μουσική, η μελοποίηση, η σχέση με τον ελληνικό λόγο, οι σκέψεις του πάνω στα καθημερινά θέματα, ο λυρικός και ο ερωτικός στοχασμός του, ήταν προσφορά ανεκτίμητη και ουσιαστική προίκα που μας υποχρεώνει να την κρατήσουμε ζωντανή, αρκεί να την κατανοήσουμε σε όλο το βάθος… Πάνω σε αυτά τα προαναφερόμενα στοιχεία θα στοχεύσει η παρουσίαση στο πλαίσιο του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας που οργανώνει η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη τού Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Νότης Μαυρουδής (10/5/2015)

Για τον Μάνο Χατζιδάκι – 1ο Σεμινάριο: Το τραγούδι του, σημαία του ελληνικού πολιτισμού

Για τον Μάνο Χατζιδάκι – 2ο Σεμινάριο: Μια προσπάθεια ορισμού των εννοιών με αφορμή το έργο του

Βιογραφικό
Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών, έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το ‘Α βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το ‘Α βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο που ξεκίνησε το 1969 από τηΔημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου (Scuola Civica di Musica) και συνεχίστηκε ανελλιπώς από το 1975 στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα). Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες σε παγκόσμια δημοφιλείς κιθαριστές.

Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές. Από το 2000 ξεκίνησε (με το συνεργάτη του, Παναγιώτη Μάργαρη) την δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Το 2005 και 2006, απονέμεται το βραβείο «Αρίων» στο αφιέρωμα αυτής της σειράς με μουσική για κινηματογράφο και σε διασκευές σε τραγούδια Τσιτσάνη – Βαμβακάρη.

Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας “Eros music” που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους. (Ξεχωριστό δισκογραφικό ενδιαφέρον έχει η καλλιτεχνική εποπτεία και ο συντονισμός που έκανε ο ίδιος 29 Ελλήνων κιθαριστών καταγράφοντας την ιστορία μισού αιώνα κιθαριστικής δισκογραφίας με τον τίτλο: “Master class”). Το 2007 είναι υπεύθυνος της μουσικής που μεταδίδεται στο Μετρό Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη). Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το ραδιόφωνο του TaR το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.tar-radio.com

 

 

 Διοργανωτής: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” του Σύλλογου “Οι φίλοι της μουσικής”
 Χώρος: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη
 
Top