Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Παιδικό Ελληνικό Μουσείο

Της Ελένης Κωνσταντακάτου

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) συνεχίζει τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένων από το εκπαιδευτικό τμήμα του, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
 
Κύριος σκοπός των προγραμμάτων είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους ηλικία. Πρόκειται για προγράμματα, ιδίως για τα πολύ μικρά παιδιά, που σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά, καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.
 
Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της ισορροπίας μέσω της δράσης «Χτίζω και γκρεμίζω». Δημιουργούν πύργους με διάφορα αντικείμενα, μεγέθη και υλικά, τους οποίους στη συνέχεια γκρεμίζουν και έτσι θα μάθουν να ισορροπούν. Την επομένη, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, θα ανακαλύψουν τα χρώματα στη φύση και στη συνέχεια θα ζωγραφίσουν πολύχρωμες μάσκες για το δωμάτιό τους.
 
«Πώς περπατάει η πάπια; ένα πουλί, ένας σκύλος; Ας μετρήσουμε τα πόδια τους!Ας μιμηθούμε τη φωνή τους!» προτρέπουν οι υπεύθυνοι του ΕΠΜ τα παιδιά καλώντας τα, το Σάββατο 10 και 17 Φεβρουαρίου 2018, να περπατήσουν όπως τα ζώα, να ισορροπήσουν και να δημιουργήσουν με ζυμάρι ένα αγαπημένο τους ζώο. Ενώ την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 θα μάθουν να ξεχωρίζουν τα «Μ… μ… μεγέθη». Μέσα από πρωτότυπα αντικείμενα και τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου τα παιδιά ανακαλύπτουν το «μικρό» και το «μεγάλο» και δημιουργούν τα δικά τους – μικρά και μεγάλα – αποτυπώματα.
 
«Μύρισε λαγάνα!»
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 σειρά έχει η δράση «Μύρισε λαγάνα!» εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Ανακατεύουν αλεύρι, ελαιόλαδο και νερό και φτιάχνουν το παραδοσιακό ψωμί για τα Κούλουμα.
 
Το τελευταίο Σάββατο του μήνα, 24 Φεβρουαρίου 2018, τα παιδιά έως 3 ετών παίζουν παιχνίδια με το σώμα τους. «Ας περπατήσουμε, λοιπόν, αργά, γρήγορα, ας τρέξουμε, ας πηδήσουμε, ας κινηθούμε σε διαφορετικούς ρυθμούς». Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα επαναληφθεί η δράση «Χτίζω και γκρεμίζω». Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής: για οικογένειες με παιδιά έως 2 ετών κάθε Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 10.50 και έως 3 ετών στις 11.10 – 12.00.
 
Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τις οικογένειές τους το μουσείο έχει ετοιμάσει προγράμματα με θεματική που συνδέεται είτε με τα εκθέματα είτε με την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στις Απόκριες και στους μασκαράδες.
 
 «Μια μάσκα, μα ποια μάσκα;»
Για το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 οι υπεύθυνοι του μουσείου έχουν οργανώσει για παιδιά 4-6 χρόνων στις 11.15 – 12.00 τη δράση «Μια μάσκα, μα ποια μάσκα;». Κορδέλες και κουμπιά, φτερά και χρώματα θα είναι στη διάθεση των παιδιών τα οποία θα δημιουργήσουν μια αποκριάτικη οπτασία. Στη συνέχεια, 12.15 – 13.00, παιδιά 3-6 ετών θα συμμετέχουν στο «καρναβάλι των ζώων». Ποια ζώα της φάρμας κρύβονται στη συλλογή του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας; Χελώνες, πάπιες, άλογα, αγελάδες, γουρούνια και άλλα ζώα δίνουν έμπνευση στα παιδιά για να δημιουργήσουν μια αποκριάτικη μάσκα. Στις 13.15 – 14.00 τα παιδιά έως 12 ετών, μέσω της δράσης «Εγώ… αλλιώς!», φτιάχνουν ένα λαχταριστό πορτρέτο, το δικό τους πορτρέτο, με ψωμί, τυρί και διάφορα λαχανικά. Τέλος, στις 14.15 – 15.00, παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών μαθαίνουν για το αποκριάτικο σκυριανό έθιμο του γέρου και της κορέλας.
 
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 παιδιά 3-12 ετών θα φτιάξουν ένα «Κέικ… μασκέ» (11.15 – 12.00). Βούτυρο, κακάο, ζάχαρη, αλεύρι και αβγό, ανακατεύονται, μεταμφιέζονται και είναι έτοιμα για (γ)αστρονομικό ξεφάντωμα. Στη συνέχεια (12.15 – 13.00) οι μικροί φίλοι του μουσείου (3-6 ετών) μέσω της δράσης «Φυσώντας αποκριάτικες μουσικές…» κατασκευάζουν με απλά υλικά πρωτότυπα μουσικά όργανα και με εργαλείο την αναπνοή τους παίζουν μουσική στο δικό τους αποκριάτικο πάρτι. Τέλος, στις 13.15 – 14.00 παιδιά 3 έως 4 χρόνων κατασκευάζουν «μια μάσκα ζω(ο)ντανή!» ενώ στις 14.15 – 15.00 τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι και γραμμές, ηχούν και αντηχούν σε αποκριάτικους ρυθμούς. Μέσω του προγράμματος «Ν’ αρχίσουν οι μαράκες ρυθμό να δίνουνε!» τα παιδιά 4 έως 6 ετών δημιουργούν τη δική τους αποκριάτικη ορχήστρα.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και το κόστος συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 210 3312995. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος για το ολοήμερο εορταστικό πρόγραμμα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
 
Top