Masterclass: «Μικροπολιτικές Θορύβου» (Micropolitics of Noise)
Tετάρτη 6 Δεκεμβρίου / 16:00 – 18:00 / SAE Technology Group Athens, Κοραή 2, Μοσχάτο 18345 Αθήνα / Ελεύθερη είσοδος
Ο συνθέτης, sound artist & εισηγητής της SAE, Λάμπρος Πηγούνης, παρουσιάζει ένα μοναδικό masteclass με τίτλο: «Μικροπολιτικές Θορύβου» (Micropolitics of Noise): Η πολιτική οικονομία του ήχου και του θορύβου ως μέσο συναισθηματικής κινητοποίησης.
Πιο αναλυτικά:
Στη δεύτερη συνάντηση της σειράς σεμιναρίων «Μικροπολιτικές Θορύβου» η συζήτηση μας θα επεκταθεί σε θεωρίες και πρακτικές που αφορούν την τέχνη του ήχου στον σύγχρονο πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε το θόρυβο, τον ήχο και τη σιωπή ως πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις και ως φαινόμενο επαφής με το ανθρώπινο σώμα. Ποια μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ ήχου και πολιτικής και πώς η τενολογία μετατοπίζει τον ακουστικό χώρο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο; Θα εστιάσουμε στην ανάδειξη και εφαρμογή μιας νέας ηχητικής κουλτούρας στον 20° αιώνα και έπειτα, συνοψίζοντας τις καινοτόμες τεχνολογίες και χρήσεις που διέπουν τη δημιουργία μιας νέας ακουστικής αντίληψης.
Θεματικές Παρουσίασης & Ερευνητικά Πεδία:
― Ήχος – Θόρυβος- Ηχητικό περιβάλλον. Εισαγωγή στα βασικά πεδία έρευνας της ακουστικής οικολογίας
― Η χρήση και η πολιτική υπόσταση του ήχου στη σύγχρονη κοινωνία
― Infrasound & Low Frequency Noise
― Η σχέση του ήχου και της ακουστικής οικολογίας με το ανθρώπινο σώμα
Στo πλαίσιo του Masterclass θα παρουσιαστούν τα έργα Micropolitics of Noise και Sacrifial Mirror
Βιογραφικό Εισηγητή:
Ο Λάμπρος Πηγούνης ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως συνθέτης και ειδικεύεται στον τομέα της σύγχρονης κλασσικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Σπούδασε βιολί στο Ελληνικό Ωδείο Αθήνας και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική σύνθεση, στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Αγγλίας. Στο διάστημα αυτό έγινε μέλος της φιλαρμονικής του Hertfordshire στα δεύτερα βιολιά και παρακολούθησε σεμινάρια και masterclasses με τον Jonathan Harvey. Το 2001 συνεργάστηκε καλλιτεχνικά με το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance και το 2003 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην ηλεκτροακουστική σύνθεση στο City University του Λονδίνου με καθηγητές τον Simon Emmerson και Denis Smalley.
Oι ηλεκτροακουστικές του συνθέσεις έχουν παρουσιαστεί στο Laban Solstice Festival (UK), Northern Exposure of Contemporary dance film and video Festival (UK), Greenwich and Docklands International Festival (UK), Mercat de les slors (SP), International Platform of Arts (PT), DAL NIENTE 3 Projects (UK), Synch Festival (GR), Athens Digital Week, Moving Silence Festival (DE), Video Art Festival (GR), Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαυρου, Hebbel am Ufer (DE) και σε αλλες ραδιοφωνικες αναμεταδοσεις διεθνως.
Διδάσκει στο SAE Creative Media College και η καλλιτεχνική του δραστηριότητα και έρευνα αποτελείται από την ηλεκτροακουστική σύνθεση, το sound art performance, την εγκατάσταση καθώς και τις συνεργασίες με χορογράφους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πρόσφατες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μακράς διάρκειας Sound Art Performance Micropolitics of Noise στο Μουσείο Μπενάκη σε ανάθεση του Marina Abramovic Institute και το NEON, τις αναθέσεις από το Hebbel Am Ufer-Hau Theatre στο Βερολίνο και των Rimini Protokoll. Η παρούσα του έρευνα, μελετά την ηθική του ήχου στην ακουστική οικολογία μέσω του ανθρώπινου παράγοντα στη ζωντανή παρουσίαση ηλεκτροακουστικής μουσικής με βάση τα διαδραστικά συστήματα.