2η Μουσικολογική Ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG
Δεύτερη μουσικολογική ημερίδα – RelMus/FG Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας – Ωδείο Αθηνών
«Οι μουσικές σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα από το 1980 ως το 2010»
8 Μαρτίου 2019, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31 Αθήνα
Η ερευνητική ομάδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, RelMus/FG [Mουσικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον 20ο και 21ο αιώνα], διοργανώνει την 2η Μουσικολογική Ημερίδα της γύρω από τις ελληνογαλλικές μουσικές σχέσεις σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ωδείο Αθηνών στις 8 Μαρτίου 2019.
Η ημερίδα, με θέμα «Οι μουσικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας από το 1980 ως το 2010», θα διεξαχθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η υποβολή περιλήψεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση relmus.fg@gmail.com είναι εφικτή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Περιγραφή και Θεματικοί άξονες της ημερίδας
Η Ελλάδα και η Γαλλία, δύο μεσογειακές χώρες που μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, υφαίνουν μέσα στο χρόνο κοινωνικοπολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις που τροφοδοτούν αδιάκοπα την καλλιτεχνική δημιουργία. H πρώτη ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG [Μουσικές Σχέσεις Γαλλίας – Ελλάδας], που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΙReMus, φώτισε διάφορες όψεις των μουσικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επικεντρώθηκε στην περίοδο 1980-2010 που σφραγίζει το τέλος ενός αιώνα και την αρχή ενός νέου, όπου η εξέλιξη της μουσικής γλώσσας επιτελείται μέσα σε ένα περιβάλλον τεχνολογικής ανάπτυξης και παγκοσμιοποίησης.
Από την πρόσληψη διαφόρων ειδών της ελληνικής μουσικής στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1980 μέχρι την ιδιαιτερότητα του μουσικού ύφους της συνθέτριας, τραγουδίστριας και κιθαρίστριας ΑγγελικήςΙονάτου· από τη σύλληψη του UPIC και τη χρήση του στο Παρίσι και την Αθήνα μέχρι τις αναλυτικές προσεγγίσεις έργων που δημιουργήθηκαν με το UPIC τόσο από τον Ξενάκη όσο και από άλλους συνθέτες, όπως ο Ivan Patachich· από τις συνεργασίες του συνθέτη και κιθαρίστα Roland Dyens με Έλληνες μουσικούς μέχρι τους Έλληνες συνθέτες που σπούδασαν στη Γαλλία και χτίζουν εκεί σημαντικές καριέρες εδώ και αρκετές δεκαετίες· από το έργο του Αλέξανδρου Μαρκέα (διερεύνηση του ηχοχρώματος της φωνής και του πιάνου, έμπνευση από τους ελληνικούς μύθους και τη διεθνή πολιτική επικαιρότητα) σε αυτό της Γεωργίας Σπυροπούλου (διευρυμένες τεχνικές στα έργα της για σαξόφωνο) και του Νικόλα Τζώρτζη (έννοια της ασυμβατότητας), οι εργασίες αυτής της πρώτης ημερίδας αποκάλυψαν μουσικές σχέσεις πλούσιες και ποικιλόμορφες.
Ωστόσο, αρκετές πτυχές αυτών των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που μοιράζονται οι δύο χώρες μένουν ακόμα να μελετηθούν: οι δημιουργίες του Γιώργου Απέργη μετά το 1980· το έργο των Γάλλων συνθετών που εμπνέονται από τον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο Maurice Ohana, o François-Bernard Mâche, η Betsy Jolas και ο Pascal Dusapin· η ελληνική ηλεκτρονική μουσική της οποίας πολλοί εκπρόσωποι αποκτούν τις γνώσεις τους στη Γαλλία κατά την περίοδο που μας απασχολεί· ο ρόλος των ιδρυμάτων όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας και το IRCAM στην προώθηση, τη διάδοση και την εκατέρωθεν πρόσληψη των ελληνικών και γαλλικών έργων, τα οποία διαμορφώνουν και επηρεάζουν μέχρι σήμερα τις προοπτικές συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο ανάμεσα στις δυο χώρες.
Κατά συνέπεια, αυτή η δεύτερη ημερίδα προτίθεται να εστιάσει κυρίως στους παρακάτω θεματικούς άξονες:
– Μουσική και τεχνολογία: ηλεκτρονική μουσική, media, νέες τεχνολογίες, έργα και συνθέτες, σχέση των Ελλήνων συνθετών ηλεκτρονικής μουσικής με τη Γαλλία.
– Ο ρόλος ιδρυμάτων όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας και το IRCAM στην αμοιβαία υποδοχή, πρόσληψη και διάδοση ελληνικών και γαλλικών έργων στις δύο χώρες.
– Το έργο και η δραστηριότητα Ελλήνων συνθετών που, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη διαδρομή τους στη Γαλλία πριν τη δεκαετία του 1980 είναι δραστήριοι στην Ελλάδα κατά την περίοδο που μας απασχολεί, όπως ο Γιώργος Κουρουπός και ο Κυριάκος Σφέτσας, καθώς και εκείνων που είναι παρόντες στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1980, όπως ο Χάρης Ξανθουδάκης, ο Γιώργος Ζερβός και άλλοι.
– Το έργο Γάλλων συνθετών που εμπνέονται από τον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο Maurice Ohana, o François-Bernard Mâche, η Betsy Jolas, ο Pascal Dusapin…
– Όψεις του έργου και της δραστηριότητας του Γιώργου Απέργη μετά το 1980.
– Πτυχές του έργου και της δραστηριότητας του Ιάννη Ξενάκη από το 1980 ως τον θάνατό του.
Οι προτάσεις για τις ανακοινώσεις, στα ελληνικά ή στα γαλλικά (250 λέξεις), σχετικές με αυτούς τους άξονες ή με το ευρύτερο θέμα της ημερίδας, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό (200 λέξεις), την ηλεκτρονική διεύθυνση του συγγραφέα και την ένδειξη του φορέα στον οποίο ανήκει, θα γίνονται δεκτές ως τις 15 Νοεμβρίου στην ακόλουθη διεύθυνση: relmus.fg@gmail.com. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά ως τις 30 Νοεμβρίου 2018.
Πρόεδρος
François-Bernard Ma che
Επιστημονική επιτροπή
Ανδριάνα Σουλελέ (RelMus/FG, Πανεπιστήμιο του Poitiers- CRIHAM)
Λορέντα Ράμου (RelMus/FG, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Anne-Sylvie Barthel-Calvet (Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης-CRULH, Labex GREAM-Strasbourg, IRCAM ομάδα APM, RelMus/FG)
Καίτη Ρωμανού (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κυπρου)
Μάκης Σολωμός (Πανεπιστήμιο Paris 8)
Αναστασία Γεωργακη (Εθνικό Καποδιστριακόι Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Οργανωτική επιτροπή
Ανδριάνα Σουλελέ (RelMus/FG, Πανεπιστήμιο του Poitiers- CRIHAM)
Λορέντα Ράμου (RelMus/FG, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Μαριμέλ Χρύση (RelMus/FG)
Γιώργος Λιάπης (RelMus/FG)