16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής με τίτλο “Ο δρόμος του Ουτιού”

Στα πλαίσια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε  συνεργασία με το Δημιουργικό Μουσικό Νησί – Creative Music Island, διοργανώνουν το 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής με τίτλο “Ο δρόμος του Ουτιού”.

Σχετικά με το 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Από τον 19ο αιώνα, η μουσική στον ελλαδικό χώρο ενσωματώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την δυτική μουσική κουλτούρα, δεν παύει όμως ποτέ να διατηρεί την μακραίωνη σχέση της με την μουσική της Ανατολής. Μάρτυρες της σχέσης αυτής είναι η τροπική, μορφολογική, ρυθμολογική και οργανολογική συνάφεια που παρουσιάζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου με κοσμικά (λαϊκά και λόγια) και θρησκευτικά ιδιώματα της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών της εγγύς Ανατολής. 

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για δέκατη έκτη χρονιά φέτος, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση πτυχών αυτής της μακραίωνης μουσικής συγγένειας με μια σειρά από συναυλίες, όσο και στην μουσικολογική τεκμηρίωσή της με μια σειρά σεμιναρίων-εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά του.

Greek OudMasters

Το ούτι αποτελεί το πλέον εμβληματικό και αναγνωρίσιμο όργανο στους λόγιους και λαϊκούς μουσικούς πολιτισμούς της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Με μακραίωνη παρουσία σε ποικίλους χώρους μουσικής δράσης, αποτέλεσε το μέσο έκφρασης και δημιουργίας Αράβων, Τούρκων, Αρμενίων, Ελλήνων, Περσών κ.ά.

Μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μικρασιατικής καταγωγής ουτίστες θα συνεχίσουν τη δράση τους τουλάχιστον μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτυπώνοντας τον ήχο τους και στη δισκογραφία των 78 στροφών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια το Ούτι επανήλθε στο
προσκήνιο της «παραδοσιακής», ethnic και εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής,
αναδεικνύοντας εξαίρετους δεξιοτέχνες, συνθέτες και δασκάλους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Κυριάκος Ταπάκης

Αποφοίτησε από το Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Διδάχτηκε ούτι από τους Α.Απέργη, Ι. Αρβανίτη, Β. Τζωρτζίνη, Κ. Παπαδοπούλου. Παρακολούθησε σεµινάρια από καταξιωµένους µουσικούς όπως οι Necati Celik, Yordal Tokcan, Yildiran Guz (Τουρκία), Simon Shaheen (Παλαιστίνη), Ara Dinkjian (Αρµενία), Charbel Rouhana (Λίβανος). Έχει διδάξει διάφορα όργανα στο Μουσικό Γυµνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, τη µουσική σχολή της Σταυρούπολης «Τετρακτύς», µαζί µε τον Ross Daly στο ωδείο «Εν Χορδαίς», στο Πανεπιστήµιο
Μακεδονίας και στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Επίσης συµµετείχε σαν ερµηνευτής-εκπαιδευτής στα µουσικά εργαστήρια που γίνονται στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και σε ζωντανές εµφανίσεις µε διάφορους συνθέτες, τραγουδιστές και µουσικούς, όπως τους Σωκράτη Σινόπουλο, Κατερίνα Παπαδοπούλου, την µπαρόκ ορχήστρα L’Arpeggiata, την Δόµνα Σαµίου, Χρόνη Αηδονίδη, Πετρολούκα Χαλκιά, Nedyalko Nedyalkov, Derya Turkan, Ψαραντώνη, Σαββίνα Γιαννάτου, Ross Daly, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαµα, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ελένη Βιτάλη, Νίκο Κυπουργό, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μελίνα Κανά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργο Νταλάρα, David Lynch, Έλλη Πασπαλά, και την Ματούλα Ζαµάνη. Είναι µέλος διαφόρων σχηµάτων όπως Λωξάντρα, Νότιο Τόξο (έχουν παίξει στο φεστιβάλ Vlaanderen της Γάνδης και στις όπερες της Ρεν και του Μάνχαιµ) , Aoutar duo, Τάνια Γιαννούλη Trio(έχουν παίξει στο τζαζ φεστιβάλ του Βερολίνου), Κώστας Θεοδώρου quintet (έχουν παίξει στο τζαζ φεστιβάλ Jazz Ahead της Βρέµµης και στα έθνικ φεστιβάλ του Μαρόκο και του Ρούντοσταλτ).

Ταξιάρχης Γεωργούλης

Γεννήθηκε στην Καλαµάτα το 1993. Η επαφή του µε τη µουσική ξεκίνησε στην ηλικία των οκτώ, µε το µπουζούκι. Μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε µε το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και µετέπειτα του Χρήστου Ζώτου, παίζοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες ανά την Ελλάδα. Έχει παρακολουθήσει µαθήµατα βυζαντινής µουσικής µε τον Ιωάννη Πλεµµένο. Το 2009 µπήκε στα µονοπάτια του ουτιού µε τον Νίκο Παλαιολόγο. Μετέπειτα συµµετείχε σε πολυάριθµα σεµινάρια του µουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος» µε τους Yurdal Tokcan, ErkanOgur, Ömer Erdoğdular, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο, Χάρη Λαµπράκη, Joseph Tawardos και Ross Daly. Έζησε για δυο χρόνια στην Κρήτη όπου εργάστηκε στο µουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly, αλλά και ως µέλος του κουαρτέτου του ίδιου, µαζί µε τις Κέλυ Θωµά και Σοφία Ευκλείδου.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί µε τους εξής σπουδαίους µουσικούς: Ahmet Erdoğdular, Zohar Fresco, Μάνος Αχαλινωτόπουλος Μιχάλης Κονταξάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Νίκος Ανδρίκος, Βαγγέλης Καρίπης, Γιώργος Ψάλτης, Δηµήτρης Παναγούλιας, Haig Yazdjian, Τάσος Πούλιος, Θεοδώρα Αθανασίου, Γιώργος Κλάδης, Μάρθα Μαυροειδή, Derya Türkan, Γιώργος Κοντογιάννης, Νικόλας Παραουλάκης, Αρετή Κετιµέ, Σόλων Λέκκας κ.ά., παίζοντας σε συναυλίες και φεστιβάλ, στην Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Κατάρ κ.α. Πρόσφατα συνίδρυσε µε τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο το ντουέτο “Beraber”, µε το οποίο ερµηνεύουν τροπικές συνθέσεις της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και δικές τους. Είναι βασικό µέλος του µουσικού σχήµατος «Ακούσµατα Ανατολής» του Γιώργου Ψάλτη. Έχει κερδίσει το δεύτερο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ ουτιού της Τυνησίας. Τα τελευταία δυο χρόνια διδάσκει στο µουσικό εργαστήρι του Ross Daly «Λαβύρινθος».

Haig Yazdjian

Ο Haig Yazdjian, γεννηµένος στη Συρία από γονείς Αρµένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικης µουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόµο να εκφράσει τις µουσικές του αναζητήσεις. Σύντοµα έγινε γνωστός τόσο ως σολίστας στο ούτι όσο και ως δεξιοτέχνης ερµηνευτής που συγκινεί µε την εκφραστική αµεσότητα της φωνής του. Η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του, Talar («Αειθαλές»), το 1996, µεγάλωσε τη φήµη του αλλά κυρίως ανέδειξε έναν από τους πλέον ταλαντούχους και πολλά υποσχόµενους συνθέτες της γενιάς του. Ο Haig Yazdjian ξεχώρισε για τον µοναδικό τρόπο µε τον οποίο αναµιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών µουσικών της Ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι µια ζωντανή, δηµιουργική δύναµη. Και όλα αυτά µε έναν αέρινο, ατελεύτητο τρόπο, όπως ο τίτλος του Talar υπονοεί. Δύο χρόνια µετά, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του µε τίτλο Garin και το single Gift και γίνονται δεκτά µε ενθουσιασµό τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Ταυτόχρονα έρχεται ο σεβασµός και η αναγνώριση από σηµαντικά ονόµατα της ελληνικής µουσικής µε τους οποίους ο Haig συνεργάστηκε. Το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφορεί σε CD η µουσική που έγραψε για το θεατρικό έργο Το κτήνος στο φεγγάρι που ανέβηκε στην Αθήνα τη σεζόν 1999-2000, ένα άλµπουµ που σηµατοδοτεί µια νέα στροφή στις µουσικές του αναζητήσεις. Το 2001, σ’ ένα σηµείο εκφραστικής και εκτελεστικής ωριµότητας, κυκλοφορεί το άλµπουµ Yeraz, ένας ονειρικός κόσµος για ακροατές µε τις ίδιες ευαισθησίες. Το 2007 σηµατοδοτεί την κυκλοφορία του πρώτου στούντιο άλµπουµ του Haig Yazdjian, µε τον τίτλο Amalur. Amalur στη γλώσσα των Βάσκων σηµαίνει «Μάνα Γη». O Haig, ένας πολίτης του κόσµου αισθάνεται πως ο ήχος της λέξης Amalur «χτυπά» στον ίδιο ρυθµό µε τη µουσική του. Ακούγοντας τη µουσική του άλµπουµ θα καταλάβετε γιατί…

Ένας από τους σηµαντικότερους δηµιουργούς που έδωσαν το στίγµα τους στην ελληνική world-jazz σκηνή, ο Χάικ Γιαζιτζιάν έρχεται να µας ξαφνιάσει µια ακόµη φορά µε τη νέα του δουλειά. Έχοντας ως αφετηρία το ιδιαίτερο συνθετικό του ύφος και το µοναδικό ήχο από το ούτι, το Amalur παρακολουθεί και καταγράφει τη µουσική πορεία του Χάικ στα τελευταία πέντε χρόνια, µέσα από τις ζωντανές εµφανίσεις του, τη συνεργασία του µε διεθνούς φήµης µουσικούς αλλά και τον πειραµατισµό του σε νέους τρόπους έκφρασης όπως το ηλεκτρικό ούτι (είναι η πρώτη καταγραφή του οργάνου σε δίσκο διεθνώς). Ο Haig Yazdjian έχει συνεργαστεί µε πολλούς σηµαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και µε σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, µε τον Νίκο Ξυδάκη, τη Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήµητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, την Έλενη Βιτάλη, την Loreenna McKennitt, τον David Lynch, τον Dave Spilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Theodossii Spassov, τον Glen Velez κ.ά. Από το 2012 έως σήµερα, δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως σολίστ αλλά και µε διάφορες συνθέσεις σχηµάτων µε µία από τις πιο διαδοµένες να είναι αυτή του κουαρτέτου.

Παναγιώτης Κάιτατζης

Ο καταγόµενος από τη Λέσβο Παναγιώτης Κάιτατζης είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και πτυχιούχος του Τµήµατος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου µε ειδίκευση στο Ούτι (2015). Το (2022) ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στην Εθνοµουσικολογία και Πολιτισµική Ανθρωπολογία του ΕΚΠΑ. Έχει λάβει µέρος σε σεµινάρια του Μουσικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος” µε καθηγητή τον Yurdal Tokcan και στο Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕ.Σ.Α.Μ), µε καθηγητές τον Μάρκο Σκούλιο και τον Ευγένιο Βούλγαρη , ενώ από το 2013 έως το 2017 παρακολούθησε µαθήµατα λόγιας Οθωµανικής και Βυζαντινής µουσικής στο ΚΕΣΑΜ µε καθηγητή τον Νίκο Ανδρίκο. Καθηγητές του στο ούτι υπήρξαν ο Κυριάκος Ταπάκης, ο Θωµάς Κωνσταντίνου και o Άλκης Πασπάτης. Συµµετείχε σε παραγωγές όπως ενδεικτικά, στην ταινία Djam (2017) του σκηνοθέτη Tony Gatlif ̈και σε ντοκιµαντέρ µε θέµα την ζωή του Γάλλου µουσικού Nekfeu. Επίσης έχει ηχογραφήσει σε πολλές εκποµπές για την κρατική ραδιοφωνία.

Έχει λάβει µέρος σε φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών όπως η Κύπρος, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ρουµανία η Γαλλία και η Τουρκία. Εµφανίστηκε και ηχογράφησε µε πολλούς αναγνωρισµένους µουσικούς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Χάρις Αλεξίου, Έλλη Πασπαλά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σόλων Λέκκας, Γιάννης Νιάρχος, Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Ανδρίκος, Ηλίας Μαντικός, Fausto Sierakowski, Αντώνης Απέργης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Αρετή Κετιµέ, Μάρθα Μαυροειδή, Αυγερινή Γάτση, Βαγγέλης Καρίπης, Παναγιώτης Βέργος, Κυριάκος Γκουβέντας, Κώστας Αριστόπουλος, Imam Βaildi. Από το 2015 µέχρι το 2023 δίδαξε στα µουσικά σχολεία της Μυτιλήνης, της Χίου, του Αλίµου και της Παλλήνης. Επίσης δίδαξε στο Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕ.Σ.Α.Μ) (2013-2017) και σε διάφορα γυµνάσια της Λέσβου (2015-2019). Το εκπαιδευτικό έτος 2020-21 δίδαξε ούτι στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και το 2022 στο κέντρο Ελληνικής µουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και θεωρία τροπικής µουσικής στο χώρο Baraka. Σήµερα διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Κοµοτηνής ως µόνιµος εκπαιδευτικός.

Gürsel Torun

Ο Gürsel Torun κατά γενική οµολογία θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων δεξιοτεχνών στο ούτι από την Τουρκία, έχοντας ως ιδιαίτερα-αναγνωρίσιµα χαρακτηριστικά του τον προσωπικό ήχο, την εκλεπτυσµένη απόδοση διαστηµάτων και πικιλµάτων, καθώς και την πλούσια τροπική ανάπτυξη µέσωεκτεταµένου φρασεολογίου στα ταξίµια, τα οποία αποδίδει. Ο Torun συνδυάζει εύστοχα, εµπνευσµένα και δίχως αµετροέπεια, υφολογικά στοιχεία τόσο µε λόγιο όσο και λαϊκό πρόσηµο, χάρη στην ευρύτατη εποπτεία του υλικού (ρεπερτοριακού-προφορικού) που έχει, καθώς και της ισχυρής βιωµατικής του µετοχής στον αστικό µουσικό πολιτισµό της Πόλης.

Τίτλος 1ου Εργαστηρίου: Το ούτι στην Ανατολική Μεσόγειο

Επίπεδο συμμετεχόντων: Το σεμινάριο είναι ανοικτό σε όλα τα επίπεδα.

Ανάγνωση παρτιτούρας: Θα χρησιμοποιηθούν παρτιρούρες όμως απευθύνεται και σε συμμετέχοντες με ικανότητα ακουστικής πρόσληψης.

Οι συµµετέχοντες στο σεμινάριο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να συµµετάσχουν εκ περιτροπής στα σεµινάρια όλων των δασκάλων, µε στόχο να αντιληφθούν την πολυποίκιλη υφολογικά και εκτελεστικά υφή των τροπικών-προφορικών µουσικών πολιτισµών της Ανατολής, βασικός εκπρόσωπος των οποίων σε επίπεδο οργανολογικό είναι το ούτι.

Τίτλος 2ου Εργαστηρίου: Ορχηστρικό σύνολο

Επίπεδο συμμετεχόντων: Το σεμινάριο είναι ανοικτό σε όλα τα επίπεδα.

Ανάγνωση παρτιτούρας: Θα χρησιμοποιηθούν παρτιρούρες όμως απευθύνεται και σε συμμετέχοντες με ικανότητα ακουστικής πρόσληψης.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όλα τα παραδοσικά όργανα (κανονάκι, κλαρίνο, παραδοσικά κρουστά, νευ κτλ). Το μουσικό σύνολο αποσκοπεί στην ενίσχυση της κατανόησης της μουσικής ποικιλομορφίας της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της διδασκαλίας και της μελέτης των συνθέσεων της περιοχής. Κάθε όργανο στην ορχήστρα συμβάλλει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στη δημιουργία ενός πλούσιου και πολυδιάστατου ήχου.

Σεμινάριο ούτι και ορχηστρικό σύνολο200€
Μόνο ορχηστρικό σύνολο100€

Χώροι Διεξαγωγής Σεμιναρίων:

Όλα τα μαθήματα του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα σε τρία ιστορικά κτίρια της πόλης της Ξάνθης, το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, το Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ και την Καπναποθήκη ΦΕΞ, δίνοντας την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την τοπική ιστορία της πόλης μέσα από τα ίδια τα κτίρια.

  1. Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
  2. Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
  3. Καπναποθήκη ΦΕΞ

Στέγαση
Οι σπουδαστές των σεμιναρίων μπορούν να κάνουν κρατήσεις στα παρακάτω ξενοδοχεία που υποστηρίζουν την διοργάνωση και παρέχουν ειδικές τιμές για το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής:

Ξενοδοχείο Ξανθίππειον
28ης Οκτωβρίου 212, Ξάνθη 
Τ. +30 2541 077061
Email: info@hotelxanthippion.gr
Μονόκλινο 49€/διανυκτέρευση-πρωινό
Δίκλινο 59€/διανυκτέρευση-πρωινό
Τρίκλινο 69€/διανυκτέρευση-πρωινό​

Ξενοδοχείο Ορφέας
Μιχαήλ Καραολή 40, Ξάνθη
Τ. +30 2541 020121
Email: orfeasxanthi@yahoo.gr
Μονόκλινο 38€/διανυκτέρευση χωρίς πρωινό
Δίκλινο 58€/διανυκτέρευση χωρίς πρωινό

*Τα ξενοδοχεία βρίσκονται πολύ κοντά από τα κτίρια που θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πέμπτη 11 Ιουλίου

12:00-15:00 Σεμινάριο – Εργαστήριο

17:00-19:00 Ορχηστρικό Σύνολο – Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

20:00 Συναυλία καθηγητών με τίτλο “Ο δρόμος του ουτιού”

Παρασκευή 12 Ιουλίου

11:00-14:00 Σεμινάριο – Εργαστήριο

17:30-20:30 Ορχηστρικό Σύνολο – Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Σάββατο 13 Ιουλίου

11:00-14:00 Σεμινάριο – Εργαστήριο

17:30-20:30 Ορχηστρικό Σύνολο – Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Κυριακή 14 Ιουλίου

11:00-14:00 Σεμινάριο – Εργαστήριο

17:00-19:00 Ορχηστρικό Σύνολο

20:00 Συναυλία καθηγητών και μαθητών

Καταλητική ημερομηνία αιτήσεων: 30 Ιουνίου 2024

Συντελεστές του Φεστιβάλ
Οργάνωση Παραγωγής: ΦΕΞ / Ράδιο Ξάνθη
Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Υποστήριξη: Δήμος Αβδήρων / Δήμος Ξάνθης / ΕΦΑ Ξάνθης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ταξιάρχης Γεωργούλης / Παναγιώτης Κάιτατζης
Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Περίοδος Διεξαγωγής: Ιούλιος – Αύγουστος
Χώροι Διεξαγωγής: Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης / Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ / Αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα

Κάντε την εγγραφή σας

Πηγή

Top