Ψηφιακό αποθετήριο της μουσικής των Βλάχων
Το εγχείρημα με τίτλο «Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων» που υλοποιεί ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία δημόσια πλατφόρμα μελέτης, προβολής και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης των Βλάχων.
Όπως σημειώνει ο Γιώργος Κοκκώνης, Μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «πολυσχιδείς και πολυποίκιλες, οι μουσικές των Βλάχων απεικονίζουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις κουλτούρες, τις νοοτροπίες, τελικά τους κόσμους των Βλάχων που διαμορφώνονται με μια διαρκή ρευστότητα μέσα από τα καθοριστικά στοιχεία της ορεινότητας και του κτηνοτροφικού βίου, της γεωγραφικής κινητικότητας και του εμπορίου, της μεγάλης διασποράς που μόνο ένας πολιτισμικός χάρτης μπορεί να απεικονίσει.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να σχηματιστεί ένα αποθετήριο με τις μουσικές των Βλάχων, ένα ηχητικό εικονικό μουσείο που θα μπορεί να αποτυπώσει τις πολυσχιδείς και πολυποίκιλες αυτές μουσικές εκφράσεις μέσα σε ένα μεγάλο εύρος χρονικής διάρκειας αλλά και μέσα στον διευρυμένο χώρο που καθορίζουν οι μετακινήσεις και η διασπορά.»
Κι αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να επιτύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Καθένας μπορεί να περιηγηθεί μέσω ενός διαδραστικού χάρτη σε μια σειρά γνωστών ή ανέκδοτων καταγραφών των βλάχικων μουσικών. Χιλιάδες αρχεία με σημαντικές πληροφορίες όπως ο τόπος καταγραφής ή έκδοσης, ο τίτλος, τα ονόματα των συντελεστών, η χρονολογία κ.α.
Σύμφωνα με τον δρ. Ιστορίας Ελληνισμού του ΑΠΘ Νικόλαο Σιώκη «το ψηφιακό αυτό αποθετήριο θα δώσει το έναυσμα σε ερευνητές και επιστήμονες, ώστε τα βλάχικα τραγούδια (βλαχόφωνα και ελληνόφωνα) να αποτελέσουν αντικείμενο συστηματικής έρευνας και μελέτης, απαλλαγμένης από εθνοτικούς χαρακτηρισμούς, που θα εστιάζει πρωτίστως στη σύγκριση των μουσικοποιητικών τους στοιχείων, την παλαιότητά τους και τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται, ενώ παράλληλα θα διερευνά τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες διαμόρφωσής τους και θα ερμηνεύει τον χαρακτήρα της τοπικής τραγουδιστικής τέχνης».
Το πλούσιο αυτό υλικό, καρπό της μακρόχρονης έρευνας του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, όπως και προσφορά πολλών μουσικών και συλλεκτών, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να το βρει κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: