Μουσικό σεμινάριο “Perform the story”

Το Perform the Story είναι μια νέα διδακτική προσέγγιση μουσικής ερμηνείας και σύνθεσης του Άρη Λαναρίδη, κιθαριστή, συνθέτη και λέκτορα στο πανεπιστήμιο Leeds Beckett της Μεγάλης Βρετανίας. Η μέθοδος χρησιμοποιεί ιστορίες για να ενώσει τον συναισθηματικό κόσμο του κάθε μουσικού με τη μουσική που γράφει και που ερμηνεύει.

Το σεμινάριο Perform the Story διαρκεί 3 μέρες και αποσκοπεί στο να μπορέσουν οι μαθητές, μέσα από τη χρήση μίας ιστορίας, να ανακαλύψουν το προσωπικό, μοναδικό τους δημιουργικό στοιχείο, ένα στοιχείο το οποίο μπορούν και πρέπει να συμπεριλάβουν μέσα στον τρόπο που ερμηνεύουν και συνθέτουν μουσική.

Η 1η ημέρα είναι η ημέρα του σεμιναρίου. Μέσα σε αυτή τη μέρα ο Άρης Λαναρίδης παρουσιάζει τη φιλοσοφία του Perform the Story και αναλύει και δίνει παραδείγματα πάνω σε όλες τις πτυχές της τεχνικής του. Κατόπιν παρέχει στους συμμετέχοντες εργαλεία τα οποία θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν μουσική για ένα τμήμα μιας ιστορίας, μιας και αυτή θα είναι η άσκηση που θα έχουν να φέρουν εις πέρας τη 2η ημέρα του Perform the Story. Τέλος, δίνει σε κάθε μαθητή ένα τμήμα από μια ιστορία πάνω στο οποίο θα κληθεί να συνθέσει μουσική να συνθέσει μουσική καθώς και όλες τις απαραίτητες οδηγίες που θα χρειαστεί.

Η 2η ημέρα είναι η ημέρα του μουσικού εργαστηρίου σύνθεσης. Μέσα σε αυτή τη μέρα οι μαθητές παρουσιάζουν τις συνθέσεις που έκαναν πάνω στο τμήμα της ιστορίας που τους δόθηκε. Οι συνθέσεις τους συζητιούνται και οι μαθητές ανταλλάσσουν απόψεις και προτείνουν εναλλακτικές συνθετικές προσεγγίσεις. Στο τέλος της ημέρας γίνεται ανάγνωση της ιστορίας και κάθε μαθητής, όταν ακούει το τμήμα του κειμένου πάνω στο οποίο δούλεψε, εκτελεί τη μουσική που έγραψε για αυτό το τμήμα. Ουσιαστικά είναι σαν να ερμηνεύουν οι μαθητές ζωντανά το soundtrack μιας ιστορίας.

Η 3η ημέρα είναι η ημέρα του masterclass. Μέσα σε αυτή τη μέρα ο κάθε μαθητής εκτελεί ένα μουσικό κομμάτι της επιλογής του. Κατόπιν, με τη βοήθειά του κυρίου Λαναρίδη ο μαθητής δημιουργεί μια ιστορία από τη μουσική που μόλις έπαιξε. Ώς εργαλείο δουλειάς χρησιμοποιείται το ‘StoryScore’, μία τεχνική δανεισμένη και παραλλαγμένη από το γνωστό ‘storyboard’ που χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο. Το StoryScore χρησιμοποιείται ως μία εναλλακτική μορφή παρτιτούρας η οποία θα βοηθήσει τους μαθητές να ξαναπαίξουν το κομμάτι ενώνοντάς το με την ιστορία που δημιούργησαν. Έτσι, ο κάθε μαθητής θα μπορέσει να ανακαλύψει εκ νέου τη μουσική που έπαιξε μέσα από την ερμηνεία της ιστορίας (Perform the Story) που η μουσική η ίδια του ενέπνευσε.

Το Perform the Story δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση την παράκαμψη των ήδη υπαρχόντων και πολυδοκιμασμένων διδακτικών μεθόδων. Είναι απλά μία παράπλευρη, συμπληρωματική οπτική η οποία φιλοδοξεί να υπενθυμίσει στον κάθε μουσικό οτι είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Αφού το κάνει αυτό, το Perform the Story προτείνει στον κάθε μουσικό να μετατραπεί ο ίδιος σε έναν μουσικό αφηγητή και να μετατρέψει τη μουσική του σε ένα αφηγηματικό ταξίδι που θα παρασύρει και θα συναρπάσει το κοινό του.

Ωδείο Έντεχνον Μαλαγαρδή Δ. 95 & Σουρή Γ., Κορυδαλλός
Παρασκευή 9 ώρα 18:00 έως Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016
Πληροφορίες/εγγραφές: 210 4944 633


Top