Γεύμα πέντε πιάτων για μαθήματα κίνησης

Οι John M. Feierabend και Jane L. Kahan μας προτείνουν το παρακάτω μενού για μαθήματα κίνησης από το πετυχημένο βιβλίο τους με τίτλο The Book of Movement Exploration – Can You Move Like This? των εκδόσεων Gia Publications

Όταν τα μαθήματα δομούνται ολοκληρωτικά με κινητικές δράσεις πρέπει να προσφέρεται ένα πλήρες μενού πέντε πιάτων. Όταν όμως οι δράσεις κινητικής εξερεύνησης είναι μέρος ενός άλλου μαθήματος, όπως συμβαίνει σε μια τάξη μουσικής αγωγής, ο δάσκαλος πρέπει να επιλέγει κάποια πιάτα από το μενού. Το μενού αποτελείται από:

Πρώτο πιάτο – Παιχνίδια

Ξεκινήστε το μάθημα με ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα η οποία είναι παιγνιώδης και τραβά την προσοχή των παιδιών. Οι κανόνες του παιχνιδιού πρέπει να εστιάζουν την προσοχή σε ένα κινητικό θέμα το οποίο θα εξερευνηθεί περαιτέρω στη συνέχεια του μαθήματος. Αυτό το εισαγωγικό παιχνίδι ενδείκνυται επίσης για την κινητοποίηση παιδιών που συμμετέχουν απρόθυμα. Παίξτε ένα κυνηγητό. Τα παιδιά περπατούν ή τρέχουν στον χώρο προσπαθώντας να αποφύγουν το παιδί κυνηγό. Σε περίπτωση που τα ακουμπήσει ο κυνηγός πρέπει να μείνουν ακίνητα. Παραμένουν κοκαλωμένα μέχρι κάποιο άλλο παιδί να έρθει δίπλα τους και να αντιγράψει κινητικά το σχήμα που έχει το σώμα τους. Παραλλαγές: Εάν δουλεύετε με τα επίπεδα του χώρου, ζητήστε από τα παιδιά να παραμένουν ακίνητα μέχρι να έρθει κάποιο άλλο παιδί κοντά τους και να δημιουργήσει ένα σωματικό σχήμα σε ένα άλλο από τα τρία επίπεδα (ψηλό/μεσαίο/χαμηλό).

Εάν δουλεύετε με τα γράμματα (αναπαριστώντας ένα γράμμα), τότε πρέπει τα παιδιά να μένουν ακίνητα μέχρι κάποιο άλλο παιδί να έρθει δίπλα τους, να αντιγράψει το σχήμα του γράμματος, να πει το όνομά του ή να σχηματίσει ένα άλλο γράμμα.

Δεύτερο πιάτο – Ζέσταμα

Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να προετοιμαστούν για έντονη κινητική προσπάθεια. Τα παιδιά φαίνονται ανά πάσα στιγμή έτοιμα για έντονη δραστηριότητα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο για τη διδασκαλία και εφαρμογή διατάσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως στις τάξεις χορού και γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των κινήσεων είναι χρήσιμο να εξερευνάτε το πώς τα σώματά μας νιώθουν διαφορετικά από μέρα σε μέρα.

Τρίτο πιάτο – Κατά μήκος του πατώματος

Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δράσεις σε μια τάξη χορού. Εάν επισκεφτείτε μια οποιαδήποτε τάξη χορού, μπαλέτου, μοντέρνου, jazz, hip-hop, για οποιαδήποτε ηλικία ή επίπεδο θα δείτε τους μαθητές να κινούνται στον χώρο ένας-ένας ή σε δυάδες ή σε τριάδες, περιμένοντας τη σειρά τους. Τα παιδιά ωφελούνται να ασκούνται σε μικρές ομάδες οι οποίες διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ μαθαίνουν καθώς περιμένουν τη σειρά τους και βλέπουν τα άλλα. Έτσι δίνεται η ευκαιρία επίσης στον δάσκαλο να επιβλέπει την κινητική πρόοδο των παιδιών και να γνωρίζει τις δυνάμεις τους και τις αδυναμίες τους μέσα από τις κινητικές τους δράσεις.

Τέταρτο πιάτο – Αυτοσχεδιασμός

Αυτό είναι το κύριο πιάτο. Δίνονται στα παιδιά οδηγίες για κινητικές δραστηριότητες οι οποίες τους επιτρέπουν παράλληλα να εξερευνούν τις δικές τους επινοήσεις. Τα παιδιά είναι ελεύθερα να πειραματισθούν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν δικές τους κινήσεις για να ανταποκριθούν στις οδηγίες του δασκάλου. Αυτές οι δραστηριότητες διαφέρουν από τις αμέσως προηγούμενες στο ότι όλα τα παιδιά δουλεύουν μαζί και κανένα δεν  παρακολουθεί τα άλλα.

Πέμπτο πιάτο – Σύνθεση/τελικές δραστηριότητες

Αυτές οι δραστηριότητες δίνουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Όπως μερικά γεύματα τελειώνουν με ένα άριστα φτιαγμένο επιδόρπιο, όπως φρούτο ή απλώς καφέ, μια τάξη μπορεί να ολοκληρωθεί με ποικίλους τρόπους.

Μπορεί να δοθεί μια εργασία σύνθεσης, ώστε κάθε μαθητής να έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει κάτι ακόμη. Ίσως ακόμη μια σειρά καθορισμένων κινήσεων που επαναλαμβάνονται στο τέλος κάθε μαθήματος, θα μπορούσε να είναι ένα είδος «τελετουργικού» αντίο. Μια σύνθεση απαιτεί από τους μαθητές να δημιουργήσουν σειρές κινήσεων οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο περισσότερες από μία φορές.

Την ελληνική έκδοση του πετυχημένου βιβλίου των John M. Feierabend , Jane L. Kahan με τίτλο The Book of Movement Exploration – Can You Move Like This? των εκδόσεων Gia Publications μπορείτε να την δείτε εδώ

Το βιβλίο είναι καρπός της συντονισμένης προσπάθειας των δύο αυτών διακεκριμένων Αμερικανών παιδαγωγών. Ο καθένας τους συνεισέφερε για τη δημιουργία του γνώσεις κι ενοράσεις από τον τομέα της ειδίκευσής του. Η Jane Kahan, προερχόμενη από τον χώρο του χορού, με ειδίκευση στις θεωρίες κίνησης του Rudolph Laban, και ο John Feierabend από τον χώρο της μουσικής αγωγής.

Το βιβλίο περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην εξερεύνηση της κίνησης και οι οποίες βασίζονται στα «στοιχεία κίνησης» όπως αυτά ορίστηκαν κι ονομάστηκαν από τον Rudolph Laban: Χώρος – Χρόνος – Βάρος – Ροή.

Top