Tα βιβλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

Δυο μήνες μετά το θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μαζέψαμε τα βιβλία που αφορούν τη ζωή, τη μουσική, τις σκέψεις και τις ιδέες του. Βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος αλλά και άλλοι γι’ αυτόν. Τα παρακάτω βιβλία είναι μια μικρή από τη τεράστια παρακαταθήκη που μας άφησε.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΜΕΛΕΤΕΣ

 

Μίκης Θεοδωράκης / Λάλας Θανάσης
54 αυτοβιογραφικά διηγήματα ενός μεγάλου Έλληνα

«Το βιβλίο αυτό περιέχει τον Μίκη των αντιφάσεων, είναι ένα μικρό δείγμα του τρόπου που σκεφτόταν. Δεν προσθέτει λίγες ακόμα ιστορίες που είχε να πει και πρόλαβε να πει και σε μένα. Το βιβλίο αυτό στις λεπτομέρειές του φιλοδοξώ να σας παρουσιάσει μέσα από τα λεγόμενό του τον τρόπο που αισθανόταν και σκεφτόταν αυτός ο μεγάλος Έλληνας!»

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

Οι δρόμοι του αρχαγγέλου / Μίκης Θεοδωράκης 

Στους «Δρόμους του Αρχάγγελου» ο Μίκης Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται. Κάνει μια κατάδυση στο χρόνο και τις μνήμες του και αφηγείται τα γεγονότα και τα συναισθήματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

Συμπαντική αρμονία, μουσική και επιστήμη
Τόμος αφιερωμένος στον Μίκη Θεοδωράκη                 

Ο συλλογικός αυτός τόμος περιλαμβάνει 19 κείμενα που περιγράφουν τα φαινόμενα της μουσικής και της αρμονίας σε συμπαντικό, γήινο και ανθρώπινο επίπεδο. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 
 

Διάλογοι στο λυκόφως / Μίκης Θεοδωράκης 

Στο παρόν βιβλίο περιλαμβάνονται 90 γραπτές συνεντεύξεις του Μίκη Θεοδωράκη, της χρονικής περιόδου 2003 έως 2015, όπως ακριβώς ανασύρθηκαν από το Αρχείο του, και σε σειρά, από τις πιο πρόσφατες έως τις πιο παλιές, ανά έτος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου / Αρχιμανδρίτης Γιώργος

“Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία στα οποία εκθέτω τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή μου, εδώ ίσως η ωριμότητα του χρόνου με οδήγησε σε μια ουσιαστική και πυκνή σύνθεση, μέσα από την οποία ο αναγνώστης ελπίζω ότι θα δει τους κυριότερους κρίκους που συνέθεσαν τη ζωή μου και που αποτέλεσαν τους δύο βασικούς πυλώνες της : τον ιδεολογικό και τον καλλιτεχνικό”.
Μίκης Θεοδωράκης

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 
 
 
Στη διαλεκτική της αρμονίας / Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Γουλιάμος
 
Το αντικομφορμιστικό και διορατικό πνεύμα του Θεοδωράκη, όπως και η διανοητική του ακτινοβολία, δίνουν ερμηνείες με όρους διαλεκτικής σκέψης, κριτικού αυτοστοχασμού και νεοπυθαγόρειου προσανατολισμού. Τα στοιχεία του πολιτισμού και της ειρήνης αποτελούν πάντοτε τις ενοποιητικές και ολοποιητικές δυνάμεις για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Δυνάμεις, ωστόσο, που –κατά τον Θεοδωράκη– βρίσκονται στον πυρήνα της συμπαντικής αρμονίας και της Μοναδικότητας του εσωτερικού κόσμου.
 
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 

Ταξίδι στον ωκεανό της μουσικής και της ιστορίας / Μίκης Θεοδωράκης, Βούλγαρη Αναστασία

«Ο Μίκης» όλων των Ελλήνων, ο άοκνος «εργάτης της επανάστασης» και παγκοσμίου εμβέλειας μουσουργός, ξαναζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου έχοντας αδιαμφισβήτητα –και κόντρα στις συνεχείς διώξεις που υπέστη από το εκάστοτε «σύστημα»– πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική και στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας˙ έναν ρόλο που, δικαιωματικά, του ανήκει…

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το χρέος / Μίκης Θεοδωράκης 
Η Αντίσταση (1967-1970 / Η Ανάλυση (1968-1996) / Η δημιουργία (1967-1974)

Τα κείμενα που αποτελούν το «Χρέος» δημοσιεύονται σε τούτη την έκδοση σε τρεις τόμους, ανάλογα με τη θεματική τους: Ο Τόμος Α («Η Αντίσταση», 1967-1970) αποτελείται από τα ημερολόγια του Μίκη Θεοδωράκη όπου καταγράφει το χρονικό της παρανομίας, της σύλληψης, της φυλάκισης και της εξορίας του. Ο Τόμος Β («Η Ανάλυση») περιέχει κείμενά του ιδεολογικού, κομματικού και αγωνιστικού χαρακτήρα, συνεντεύξεις, επιστολές, άρθρα κ.λπ., όλα εργαλεία της αντιστασιακής του δράσης για την ανατροπή της δικτατορίας (1968-1974). Ο Τόμος Γ («Η Δημιουργία», 1967-1974) περιλαμβάνει (α) ημερολόγια από την περίοδο της παρανομίας μέχρι και την έξοδό του από το Στρατόπεδο του Ωρωπού, στα οποία καταγράφει τη διαδρομή της έμπνευσής του για τα έργα που μελοποίησε εκείνη την περίοδο, (β) κείμενα που στοιχειοθετούν το «καλλιτεχνικό πιστεύω» του, (γ) θεωρητικά κείμενα με τον τίτλο «Η μαχόμενη κουλτούρα», και (δ) Παραρτήματα. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

Μίκης Θεοδωράκης, μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική / Holst Gail

Σ’ ένα βιβλίο που προσπαθεί να εκτιμήσει την εργασία ενός καλλιτέχνη και να την τοποθετήσει μέσα στα εθνικά και κοινωνικά της πλαίσια μπορεί κανείς θαυμάσια να ξεχάσει το “πρόσωπο” και να χρησιμοποιήσει το “έργο” -και μονάχα αυτό- σαν σημείο αναφοράς, ή ακόμα σαν δείκτη “ιδιοφυίας”. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

Μίκης Θεοδωράκης, θρησκεία μου είναι η Ελλάδα / Λογοθέτης Γιώργος

«Πήρες λοιπόν την τέχνη, την έκανες Γιορτή, και σαν πολύτιμο δώρο τη χάρισες στη Χώρα σου που εσύ ονόμασες Θρησκεία! “Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα…”, φώναζες με καμάρι, ακόμα κι όταν γυρνούσες ολομόναχος στους “απέραντους… παλιούς δρόμους…” Γιατί ήσουν βέβαιος πως στο τέλος η αγάπη σου για την Ελλάδα που εσύ ονειρεύτηκες, θα είχε τον τελευταίο λόγο…». 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

Μίκης Θεοδωράκης /Μπαλωτή Δ. Ξένια — Εμμανουήλ Μηνάς

Η Ξένη Μπαλωτή (Ιστορικός Πανεπιστημίου Σορβόνης) και ο Μηνάς Εμμανουήλ (Μουσικός Ιονίου Πανεπιστημίου) γράφουν για τη ζωή και το έργο της μεγάλης αυτής προσωπικότητας. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χρονολόγιο, τη μουσική εργογραφία του Μ. Θεοδωράκη και γλωσσάρι. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

Μίκης Θεοδωράκης: Κινηματογραφική αυτοβιογραφία, ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του /Σγουράκης Γιώργος — Σγουράκη Ηρώ

(. . .) Είμαστε ευτυχείς που μετά από την πολύχρονη καταγραφή, έρευνα, μελέτη, συλλογή στοιχείων και ντοκουμέντων για τη ζωή και το έργο του, ολοκληρώσαμε την 5ωρη ταινία “Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία”, η οποία μαζί με το βιβλίο – λεύκωμα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο ντοκουμέντο, για τον άγρυπνο στοχαστή, τον αγωνιστή καλλιτέχνη και δημιουργό, που μια ζωή ολόκληρη φλέγεται απ’ το πάθος να προσφέρει στο λαό και να ανυψώσει την τέχνη με το αίσθημα, το φρόνημα, τη μνήμη και την πείρα του λαού μας. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής

Για πολύ λίγους, σπάνιους ανθρώπους η αποτίμηση της συνεισφοράς ζωής που προσέφεραν στην ανθρωπότητα, το λαό τους, τον πολιτισμό και την πολιτική, υπερβαίνει τα συνήθη όρια της εθνικής ιστορίας και γίνεται σημείο αναφοράς για την εποχή τους. Δεν μπορεί να γίνει εντός των συνήθων ορίων της ιστορίας. Γι’ αυτούς, πέραν από την ιστορική αποτίμηση, αναλαμβάνει κυρίως ο θρύλος να διηγηθεί και να διαιωνίσει τη συμβολή τους στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη / Αγοραστάκης Γιώργος — Παπαγεωργίου Τατιάνα — Καψωμένος Ερατοσθένης

Μίκης Θεοδωράκης: Μουσικός & Επαναστάτης, Επαναστάτης Μουσικός – Ο μουσικός ”Ζορμπάς” του Μίκη Θεοδωράκη: Ένας ύμνος στην Κρήτη -Κρήτη & Ελληνικότητα στο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη – Οι δρόμοι του Αρχάγγελου στην Κρήτη. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

ΠΟΙΗΣΗ

 

Να μαγευτώ και να μεθύσω / Μίκης Θεοδωράκης 

«Δημόσιος ο ίδιος ως σύμβολο, ως κοινός τόπος αναφοράς, ως κομβικό σημείο που πάνω του τέμνονται οι πολλοί δρόμοι της σύγχρονης ιστορίας, της τέχνης, της ανθρώπινης περιπέτειας, καταφέρνει ωστόσο [ο Μίκης Θεοδωράκης] να παραμένει ο μοναχικός ιδιώτης ενός γλαυκού ουρανού που με την αυθορμησία παιδιού ονομάζει τα πράγματα κι αυτά τον ακολουθούν στο παιχνίδι της κάθε λεπτού δημιουργίας.» 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

 

Μελοποιημένη ποίηση Τόμος Α – Tραγούδια / Μίκης Θεοδωράκης 

Ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο έχει κανείς την αίσθηση πώς κρατά στα χέρια του μιαν ανθολογία νεοελληνικής ποίησης (πάνω από πενήντα ποιητές, εκατοντάδες ποιήματα) ή μια ευσύνοπτη έκθεση κρίσιμων γεγονότων της πρόσφατης νεοελληνικής ιστορίας – της εμπλοκής των ανθρώπων στη ζώσα ιστορία του καιρού τους, από το 1960 ως τις μέρες μας, όπως αποτυπώθηκε σε στίχους ήδη γνώριμους, δημοφιλείς και αγαπημένους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

 

Μελοποιημένη ποίηση Τόμος Β – Συμφωνικά, μετασυμφωνικά, ορατόρια / Μίκης Θεοδωράκης 

Ο Β’ τόμος της Μελοποιημένης ποίησης περιλαμβάνει όλα τα συμφωνικά και μετασυμφωνικά έργα του συνθέτη, καθώς και τα ορατόρια που συνέθεσε, σε ποίηση Ελλήνων και ξένων ποιητών, από το 1940 έως το 1996. Είναι ο συμφωνικός Θεοδωράκης, γνωστός και ταυτόχρονα άγνωστος στο πλατύ κοινό. Και ο τόμος αυτός, όπως και ο πρώτος, περιέχει αυτοβιογραφικά κείμενα ισάριθμα των έργων του, καθώς και θεωρητικά κείμενα του συνθέτη για τη μουσική σύνθεση και τέχνη. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

 

Μελοποιημένη ποίηση Τόμος Γ  – Λυρικές τραγωδίες / Μίκης Θεοδωράκης 

Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται τέσσερις όπερες, ή «λυρικές τραγωδίες», όπως προτιμά να τις ονομάζει ο συνθέτης, οι οποίες παρουσιάζονται ολοκληρωμένες, καθώς αναγράφονται -εκτός από το λιμπρέτο- τα στοιχεία της σύνθεσης και της παρουσίασής τους, και οι απόψεις του συνθέτη πάνω σ’ αυτές. Στο τελευταίο, ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου, ο Νόμος της Συμπαντικής Αρμονίας εισάγει τον αναγνώστη στη βαθύτερη σκέψη του Θεοδωράκη και στην κατανόηση της προσωπικής του κοσμοθεωρίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


 

 

ΓΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ

 

Μαουτχάουζεν

Το τροπάριο της Κασσιανής

Λιποτάκτες

 

ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ – ΦΩΝΗ

Ένα όμηρος

Σε ποίηση Brendan Behan

Επιφάνεια Αβέρωφ: Κύκλος τραγουδιών για πιάνο και φωνή σε ποίηση Γ. Σεφέρη

Το τραγούδι του νεκρού αδελφού: Σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη. Για πιάνο και φωνή

Τα τραγούδια του Αντρέα

 

Φαίδρα :Κύκλος τραγούδιων για πιάνο και φωνή σε ποίηση της Αγγελική Ελευθερίου

Τα λυρικώτατα

Τα πρόσωπα του ήλιου

Τα λαϊκά

Ρωμιοσύνη

Θαλασσινά φεγγάρια

Les eluard

Μπαλάντες

Χαιρετισμοί

Μια θάλασσα γεμάτη μουσική

Romancero Gitano

Διόνυσος

Ασίκικο Πουλάκη

Τα λυρικά

Τα λυρικώτερα

Ο κύκλος

 

ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

Μικρή σουίτα για πιάνο

Passacailles

Melos

 

ΓΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ

Έρως και θάνατος

 

ΓΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, ΧΟΡΩΔΙΑ, ΣΟΛΙΣΤ

Πνευματικό εμβατήριο

 

ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Concerto Lorca

 

ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ

Ο ερωτικός Θεοδωράκης για κιθάρα

Ανθολογία 14 κομματιών του Μίκη Θεοδωράκη σε διασκευή για κλασική κιθάρα

Ο Μίκης Θεοδωράκης για κιθάρα 1

Ανθολογία 20 κομματιών του Μίκη Θεοδωράκη σε διασκευή για κλασική κιθάρα

Ο Μίκης Θεοδωράκης για κιθάρα 2

15 τραγούδια για κιθάρα

Επιτάφιος

ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ

Theme and variations

ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ, ΑΡΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΩΝΗ

Θεοδωράκης Μίκης – Real book 

100 Τραγούδια για πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα

 

ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά 

 

 

Top